CHP'de Mansur Yavaş yorumu: Hedef CHP ve Kılıçdaroğlu

Beştepe'ye giden CHP’li iddiasıyla başlayan, FETÖ ve yolsuzluk suçlamalarıyla devam eden iddialar CHP’de, “İçeride ve dışarıda sıkışan iktidar gündem değiştirmeye, eriyen oylar karşısında CHP'yi karıştırarak Kılıçdaroğlu'nu denklem dışı bırakmaya çalışıyor” şeklinde yorumlanıyor. Bir CHP’li yönetici, “AKP içinde ciddi tartışma var. Biz parti devleti diyorduk, aslında hanedan devleti kurulmuş, üstelik AKP’liler de dışarıda kalmış. Yönetemiyorlar” dedi.

CHP'de Mansur Yavaş yorumu: Hedef CHP ve Kılıçdaroğlu
31 Mart yerel seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanlığına giden CHP’li iddiası, CHP’li Urla Belediye Başkanı’nın FETÖ soruşturması gerekçe gösterilerek tutuklanması ve en son Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la ilgili yolsuzluk iddiası siyaset gündeminin önemli tartışma başlıkları oldu.


CHP’de yapılan değerlendirmelere göre bu kadar olayın arka arkaya gelmesi Türkiye gibi bir ülkede tesadüf olamaz. Yaşanan gelişmeler içeride ve dışarıda sıkışan iktidarın gündem değiştirme çabası olarak yorumlanıyor. İktidarın CHP’yi karıştırıp, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu itibarsızlaştırarak denklem dışı bırakmaya çalıştığı iddia ediliyor.

CHP’nin son MYK toplantısının ana gündemi partiye dönük son iddialar ve tartışmalar oldu. Edinilen bilgiye göre CHP lideri Kılıçdaroğlu, “İster Tank Palet Fabrikası, ister Kanal İstanbul olsun! Hukuka aykırı her konu ve işlemde tavrımız net olacak. Devlette devamlılık ancak ahlaki, bilimsel ve hukuksal konularda olur. Ahlaksız, bilim dışı, adalete uygun olmayan hiçbir konuda ve işlemde devamlılık sağlanmayacak. Bizim iktidarımız döneminde bu şekilde hiçbir uygulamaya ne ödeme yapacağız ne de bunların işletilmesine izin vereceğiz” dedi.

‘İKTİDAR İÇERİDE, DIŞARIDA SIKIŞTI’

CHP’de yapılan değerlendirmelere göre partiyi hedef alan tartışmaların arkasında iktidarın içeride ve dışarıdaki sıkışmışlığı var. ABD’de savunma bütçesine konulan Türkiye yaptırımları, NATO ile ilişkileri zora sokacak İncirlik, Kürecik açıklamaları, İdlib süreci, Libya ile ilgili gelişmeler ve artan ekonomik sıkıntıları hatırlatan bir CHP yöneticisi, “Tüm bunlar yaşanırken ‘biz değil CHP konuşulsun’ istiyorlar” dedi.

Yaşanan tartışmalarda, ortaya atılan iddialarda iktidarın eriyen oylarının etkisinin büyük olduğuna dikkat çeken bir yönetici, “Kurultay süreci fırsat bilinerek CHP’nin karışması isteniyor. Bunlar büyük kurultaya kadar artarak devam edebilir. Yeni iddialar da ortaya atılabilir. Tüm bunlarla hem CHP’yi karıştırmak hem de CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu itibarsızlaştırarak denklem dışı bırakmak istiyorlar” yorumu yaptı.

221 İLÇEDE TEK ADAYLA SEÇİME GİDİLDİ

Ancak CHP’de yapılan değerlendirmelere göre, kurultay sürecini hedef alan bu adımlar sonuç vermeyecek. Edinilen bilgiye göre, 22 Aralık itibariyle 364 ilçede kurultay yapıldı. Bu ilçelerin 143’ünde 2 ve daha fazla aday yarıştı. Yarışın olduğu ilçelerde hiçbir sorun yaşanmadı. Genel merkezin teşvik ettiği tek aday stratejisi doğrultusunda da 221 ilçede tek adaylı seçime gidildi. Uzlaşı ile ortaya çıkan tek adaylı seçim sayısının CHP tarihinde bir rekor olduğu ifade edilirken, partinin her zamankinden daha fazla birlik ve bütünlük içinde olduğuna dikkat çekiliyor.

CHP’NİN YÖNETTİĞİ 11 BÜYÜKŞEHİRDE OYLAR ARTIYOR

CHP’ye göre partiyi hedef alan iddialarda kazanılan belediyelerdeki başarı da etken. Türkiye nüfusunun yüzde 45’ini oluşturan CHP’li 11 büyükşehir belediyesinde oyların 31 Mart seçimlerinin üstünde olduğuna dikkat çekiliyor. CHP’nin belediye başkanlarıyla ilgili performans raporuna göre en başarılı başkan Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, ikinci sırada ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş bulunuyor. Yavaş’ı hedef alan süreç de bu artan ilgi ve desteğe bağlanıyor.

‘YAVAŞ’I GÖREVDEN ALMAK İKİNCİ İSTANBUL SEÇİMİ DEMEK OLUR’

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş ile ilgili İçişleri Bakanlığınca müfettiş görevlendirilmesi “bir görevden uzaklaştırma olabilir mi” sorusuna yol açtı. Yavaş’ın usulsüz bir işlemi olmadığını, tam tersine kamu menfaatini koruduğuna dikkat çeken CHP yöneticilerine göre, müfettiş görevlendirilmesi sadece olumsuz algı yaratma, Mansur Yavaş’ı kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırma amacı taşıyor.

Bir MYK üyesi görevden alma olasılığı ile ilgili, “Böyle bir şey söz konusu bile olamaz” derken bir başka yönetici, “Bu ikinci bir İstanbul seçimi yapmak demektir. Sadece 6 ayda seçildiğinden çok daha yüksek bir oya ulaşmış, her kesimden beğeni alan bir belediye başkanını almak ancak gidişlerini hızlandırır” yorumu yaptı. Son anketlerin aşağı doğru gidişi gösterdiğine dikkat çeken bir yönetici, “AK Parti içinde ciddi tartışma var. Biz parti devleti diyorduk. Şimdi baktığımızda parti devleti değil, aslında hanedan devleti kurulmuş. AKP’liler de dışarıda kalmış. Yönetemiyorlar. Daha da hızlı düşecekler” dedi.

‘HUKUKİ VE SİYASAL SUİKASTLARA KARŞI’ ÖZEL EKİP ÖNERİSİ’

CHP’li bir yönetici yaşanabilecek yeni “hukuksal ve siyasal suikastlara karşı hızlı strateji oluşturma ve hukuki açıdan mücadele edecek özel bir ekip kurma” önerisi götürdüğünü Kılıçdaroğlu’nun “MYK’mız bunlarla mücadele edecek yetenek ve kabiliyette” diyerek reddettiğini anlattı.

‘URLA’DA HALKIN BAŞKANI SEÇİLECEK’

CHP Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz’un FETÖ gerekçe gösterilerek tutuklanması da CHP’de yakından izleniyor. Gerekli hukuki tüm itirazların yapıldığını belirten CHP’li yöneticiler ayrıca başka bir adım daha atacak. Kayyım atanan ilçede 20’si CHP, 4’ü AK Parti, 1’i MHP’den 25 üye bulunuyor. “Kararı tanımıyoruz” mesajı için CHP’li Belediye Meclis üyelerinin kendi içinden bir başkan seçmesi, o başkana da “halkın başkanı” unvanı verilmesi planlanıyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2019, 18:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER