Cumartesi Anneleri'nin 700. eylemi yasaklandı

Cumartesi Anneleri'nin bu hafta 700. kez gerçekleştireceği oturma eylemi, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Polis sabah saatlerinden itibaren zırhlı araçlarla alanı ablukaya aldı. Maside Ocak ve Besna Tosun'un da aralarında olduğu çok sayıda kişi ters kelepçeyle gözaltına alındı. İstiklal Caddesi üzerinde oturma eylemi başlatıldı. Polis biber gazı ve kalkanlarla hak eylemi engellemeye çalışıyor.

Cumartesi Anneleri'nin 700. eylemi yasaklandı
Gözaltında kaybedilen evlatlarının hesabını sormak için her cumartesi Galatasaray Meydanı’nda buluşan Cumartesi Anneleri’nin 700. haftaya giren eylemine, biber gazlı saldırı oldu. En az 25 kişi gözaltına alındı. Hak savunucuları, son dönemin en sert saldırısıyla karşılaştıklarını belirtirken, İçişleri Bakanı’nı arayan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, eylemin bizzat Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklandığını söyledi.


Cumartesi Anneleri, 700’üncü haftaya hazırlık için sabah saatlerinde İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) toplandı. Kırmızı güller ve karanfillerle derneğe gelen hak savunucuları ve kayıp yakınları, üzerinde ‘Cumartesi Anneleri’ yazan tişörtleri giydi. Daha sonra hazırlanan pankart ve fotoğraflarla Galatasaray Meydanı’na giden hak savunucuları, polis tarafından engellenmek istendi. Meydana gidenlere, eylemin Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandığı söylendi.

Yasaklama kararı Cumartesi Anneleri’nin sosyal medya hesabından duyuruldu. Hak savunucuları ve kayıp yakınları, yasaklama kararına rağmen oturma eylemini yapacaklarını da vurguladı: “Emniyet görevlileri kaymakamlığın 700. hafta oturmamızı yasakladığını bildirdi. Biz, her durumda 699 hafta bu meydanda oturduk. Bu hafta da oturacağız.”

(Fotoğraf: Özgürüz)

GÖZALTILAR VAR!

Ancak, polis oturma eylemi için buluşanları biber gazı ve kalkanlarla dağıtmaya çalışarak, çok sayıda kişiyi ters kelepçeyle gözaltına alındı. Kayıp yakınlarından Maside Ocak, Besna Tosun, Ali Ocak, Hasan Karakoç, Sebla Arcan, Leman Yurtsever, 12 Eylül darbesinde kaybedilen abisinin akıbetini soran Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Faruk Eren ve Gamze Elvan da gözaltına alındı.

 

 

Milletvekilleri el ele tutuşarak meydana gitmeye çalıştı. Polis, hak savunucularına tazyikli su sıktı.

 

Milletvekilleri, gözaltıları engellemeye çalıştı… 

Müdahalelere rağmen polis barikatını aşan HDP ve CHP’li bazı milletvekilleri ile İHD yöneticileri, Galatasaray Meydanı’na ulaştı.

İstiklal Caddesi biber gazına boğuldu…


GÖZALTILAR İÇİN GÖRÜŞME

Polis, toplanan kalabalığı dağıtmak için Galatasaray Meydanı’na biber gazı sıktı. Hazzopulo Pasajı’na giren polis buradaki kalabalığa da biber gazı sıktı.

Oturma eylemi için Galatasaray Meydanı’na ulaşmak isteyenleri engellemeye çalıştı. CHP’li Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, polis otobüsünde tutulan gözaltındaki kişilerin serbest bırakılması için polisle görüşme yaptı. 

HDP’Lİ VE CHP’Lİ YÖNETİCİLER ENGELLENDİ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise “700 Haftadır Galatasaray Meydanı’nda toplanan Cumartesi Annelerini ve onlara destek verenlerin gözaltına alınmasının tek gerekçesi korkuları.. Parti yöneticilerimiz de gözaltında” şeklinde mesaj paylaştı.

HDP Milletvekili Ahmet Şık, polis saldırısını engellemeye çalıştı.

BULDAN: ANNELERİN SESSİZ ÇIĞLIĞINDAN KORKULUYOR

Galatasaray Lisesi önüne gelen HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, gözaltılara tepki gösterdi. Buldan “Annelerin sesiz çığlığından korkan bir ülke yaratıldı. Bu kadar büyük bir ahlaksızlık yapılamaz. Bizler 700 haftadır çocuklarımızın kemiklerini arıyoruz. Çocuklarımızın kemiklerini bulana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bu gün tek başıma dahi olsam o meydanda oturacağım” dedi.

BU DEVRAN DÖNECEK

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın polis memuruyla yaşadığı tartışma da kameralara yansıdı. Polis amiri Paylan’a “Benim polislerim ne gerekiyorsa onu yapacaklar” dedi. Paylan ise “Bu devran dönecek” diyerek yanıt verdi.

.

Polis, oturma eylemine desteğe gelenlere saldırırken, ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganıyla karşılık verildi.

‘701. HAFTADA DA BURADAYIZ’

İHD Eş Başkanı Gülseren Yoleri, polis saldırısına tepki göstererek, “701. haftada da burada olacağız” dedi.  (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2018, 22:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER