Dışişleri Bakanlığı: Büyükelçiler hadlerini aşmasın

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye'nin Akdeniz'deki doğal gaz çalışmalarını kınayan büyükelçileri eleştirdi. Aksoy, "Söz konusu ülkelerin temsilcilerine hadlerini aşmamalarını tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanlığı: Büyükelçiler hadlerini aşmasın
Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde dün yapılan toplantıda, hidrokarbon arama faaliyetlerini destekleyen ve Türkiye aleyhine konuşmalar yapan büyükelçilere tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Söz konusu ülkelerin temsilcilerine hadlerini aşmamalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, basın toplantısında dün yapılan “Yurt dışında yaşayan Kıbrıslılar” konferansındaki konuşmaları değerlendirdi.

Konferansta konuşan büyükelçileri eleştiren Aksoy, “Bazı büyükelçilerin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de tek taraflı olarak sürdüregeldiği hidrokarbon faaliyetleri konusundaki destek beyan eden ifadelerini yersiz buluyoruz. Söz konusu ülkelerin temsilcilerine hadlerini aşmamalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerinin kabul edilemez” olduğunu söyleyen Aksoy, “GKRY’nin bu sorumsuz adımlarına karşı KKTC makamları ve Türkiye gerekli uyarıları en başından bu yana yapmış, haklı kaygı ve infialini dile getirmiştir. Ülkemiz, Kıbrıslı Türklerin hak ve menfaatlerini savunmakta ve Kıbrıs Türk tarafına desteğini sürdürmekte kararlıdır” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Kıbrıs Cumhuriyeti’nde görev yapan büyükelçiler, dün “Yurt dışında yaşayan Kıbrıslılar” konferansında konuştu. Rumların yanında olduklarını belirten İsrail Büyükelçisi Sammy Revel, “Kıbrıs’ın doğal kaynaklarını araştırıp kullanma hakkı bulunuyor. Bu kesin bir görüş. Sorunları askeri müdahaleler olmadan çözmeyi umuyoruz” dedi.

Türkiye’nin Akdeniz’deki doğalgaz adımlarını kınadıklarını söyleyen Mısır Büyükelçisi Mai Taha Mohamed, Rumların doğalgaz arama çalışmalarını ise desteklediklerini belirtti. Mohamed, “Umarız bölgede askeri güç kullanacak noktaya gelmeyiz. Bu durumda Güney Kıbrıs’a her türlü yardımda bulunacağız” diye konuştu.

ABD Büyükelçisi Kathleen Doherty ise Exxon Mobil şirketinin bu yıl sonunda Akdeniz’de sondaja başlayacağını kaydetti. ABD Büyükelçisi, Türkiye’nin bu konudaki tavrının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yunanistan Büyükelçisi Elias Photopoulos, “Rumlar Akdeniz’de her türlü hakka sahip” derken; Birleşik Krallık Yüksek Komiseri Vekili Ian Whiting ise Türkiye’nin faaliyetlerinden endişe duyduğunu dile getirdi. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2018, 12:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER