Diyarbakır'da kadınlar 'Eşbaşkanlık mor çizgimizdir' dedi

Diyarbakır’da İstasyon Meydanı’na yürüyen kadınlar, cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele edeceklerini söylediler. Kadınlar yürüyüş boyunca Kürtçe, Zazaca, Türkçe, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Kadın kırımına hayır”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir”, “Biji berxedana Rojava” dövizleri ile “Kadın yaşamdır yaşam direniştir”, “Devlet şiddetine karşı ayağa kalk ve örgütlen”, “Jin, Şoreş, Sosyalizm” pankartları taşıdı.

Diyarbakır'da kadınlar 'Eşbaşkanlık mor çizgimizdir' dedi
Rosa Kadın Derneği öncülüğünde, Şiddet ve Mücadele Ağı ile Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) çatısı altında bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında “Gece Yürüyüşü” düzenledi.

Kadınların Gece Yürüyüşü’ne Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, TJA aktivisti Ayşe Gökkan, Ayla Akat, HDP’li ilçe belediye eşbaşkanları il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

İstasyon Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kadınlar polis aramasından geçirildi. Kadınlar yürüyüş boyunca Kürtçe, Zazaca, Türkçe, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Kadın kırımına hayır”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir”, “Biji berxedana Rojava” dövizleri ile “Kadın yaşamdır yaşam direniştir”, “Devlet şiddetine karşı ayağa kalk ve örgütlen”, “Jin, Şoreş, Sosyalizm” pankartları taşıdı. Yürüyüşte düdük ve erbane çalan kadınlar sık sık, “Kadın yürüyor devrim büyüyor”, “Rojava’da direnen kadınlara bin selam” sloganları attı.

‘EYLEMDE OLACAĞIZ’

İstasyon Meydanı’na kadar yürüyen kadınlar, burada 25 Kasım’la ilgili açıklama gerçekleştirdi. Burada konuşan Rosa Kadın Derneği Kurucu Üyesi Bedriye Aydın, “Tartışılması gereken, erken yaşta ve zorla evliliklerle etkili ve sonuç alıcı mücadele yöntemleridir. Tartışılması gereken, kadın ve çocuklara yönelik şiddetin medyada yer alış şeklidir” dedi.
Otoriter, milliyetçi, militarist, cinsiyetçi ve yasakçı politikalara karşı sokaklarda olacaklarını kaydeden Aydın, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayırımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa, ırkçılığa, kadınları ve kadın haklarını yok sayan sistemlere karşı değişim ve dönüşüm iddiasıyla eylemde olacağız” şeklinde konuştu.

‘YASTA DEĞİL İSYANDAYIZ’

Eylemde HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, her gün birçok kentte kadınların katledildiğini belirterek, kadın cinayetlerinin politik olduğunu söyledi. Güven, “Biz katliamlarla dolu bu yaşamı kabul etmiyoruz. Savaşlarda kadınlar öldürülüyor. Mirabel kardeşlerden Sara’ya, Sewe’ye, Avesta’ya, Leyla Kasım’a farketmiyor her gün baskıcı sisteme karşı direniyorlar. Kadınlar faşizm karşısında mücadele diyorlar. Rojava’da DAİŞ’e karşı bir mücadele var. Çeteler, Ezidi kadınları köle olarak sattı. Kadınlara bu yapılanlara karşı, kadınlar ellerine silah alıp DAİŞ’e karşı savaş açtı” ifadelerini kullandı. Kadınların barış istediklerini belirten Güven, “Yasta değil isyandayız. Söz veriyoruz. Şiddete karşı özgür bir toplum yaratacağız” dedi.
Konuşmaların ardından kadınların 25 Kasım eylemi çekilen halaylarla son buldu. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2019, 11:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER