Emekçiler 1 Mayıs'ı kutladı

İstanbul'da 1 Mayıs'ı kutlamak için binlerce kişi Maltepe Miting Alanı'na yürüdü. Kortejlerde sık sık OHAL'in kaldırılması talebi dile getirilerek, özgürlük ve demokrasi sloganları haykırıldı. KHK'lerle ihraç edilen kamu emekçileri ve akademisyenlerin işlerine iade edilmeleri talebi de slogan ve dövizlere yansıdı. 60'ı Beşiktaş'ta olmak üzere 84 kişi gözaltı alındı.

Emekçiler 1 Mayıs'ı kutladı

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı İstanbul’da kitlesel katılımla kutlanıyor. İstanbul’daki kutlamaların adresi bu yıl Maltepe Miting Alanı.  Sabahın erken saatlerinde Drama Köprüsü girişinde bir araya gelen işçiler, emekçiler, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler yürüyüş kortejleri halinde miting alanına yürüdü.

OHAL kapsamında çıkartılan KHK’lerle ihraç edilen Eğitim Senli öğretmenler, “KHK’ler gidecek biz kalacağız, işimizi geri alacağız” sloganlarıyla yürürken, KESK kortejindeki sağlık emekçileri “OHAL’e hayır, sağlık haktır satılamaz” sloganını haykırdı.

11-098.jpg

 Kartal  sahilinde bir araya gelen aralarında il başkanı, milletvekilleri, belediye başkanları ile parti meclisi üyelerinin de bulunduğu CHP korteji ise yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüşün ardından Maltepe’deki miting alanına ulaştı. CHP kortejinden de “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları yükseldi.

12-024.jpg

HDP ve HDK kortejinde “Selahattin Demirtaş aramızda, yaşasın özgürlük ve emek mücadelesi” pankartlarıyla yürüyüşe geçti.

Beşiktaş’tan Taksim’e yürümek isteyen Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyeleri ise polis engeliyle karşılaştı. DHA’nın haberine göre İstanbul’da 84 kişi gözaltına alındı. 60 kişinin Beşiktaş’ta, 16 kişinin Beyoğlu’nda, 6 kişinin Maltepe’de ve 2 kişinin de Şişli’de gözaltına alındığı belirtildi.

Öte yandan miting alanına çıkan Piri Reis Caddesi ve Turgut Özal Bulvarı’nın kesiştiği yol araç trafiğine kapatıldı. Alana gelenler güvenlik aramasından geçirildi. Polis helikopteri de havadan denetim yaptı.

TÜRK-İŞ VE HAK-İŞ’TEN ANITA ÇELENK

Türk-İş ve Hak-İş sendika heyetleri ise sabah saatlerinde Taksim’deki Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Hak-İş Konfederasyonu İstanbul İl Başkanlığı üyeleri, Gümüşsuyu Caddesi’nden yürüyüşe geçti. “Yaşasın 1 Mayıs İşçilerin Bayramı”, “Hak-İş burada 1 Mayıs kutluyor”, “Yaşasın özgürlük mücadelemiz”, “Hak-İş nerede özgürlük orada”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atan sendikacılar Kazancı Yokuşu’na geldi. Burada 41 yıl önce hayatını kaybedenler için karanfil bırakan gruptakiler Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı.

‘OHAL UZATILMASIN’

Hak-İş Konfederasyonu İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman basın açıklaması okudu. Şişman şu açıklamada bulundu: “Bizler haklarımız için, özgürlüklerimiz için, demokrasi için, insanca hayat yaşamak için, adil bir dünya düzeninin temelini oluşturmak için, özgürlükçü, katılımcı, sivil ve demokratik yeni Türkiye için hep birlikteyiz, Taksim’deyiz. OHAL’in tekrar uzatılmasının nedenlerinin ortadan kaldırılması için daha müreffeh, daha demokratik bir Türkiye için, ülkemizin geleceği için alanlardayız, meydanlardayız. Din, vicdan ve fikir hürriyetinin toplumun tüm kesimlerine hakim kılınması için yine alanlardayız. Hak-İş olarak bizler sosyal devlet, sosyal adalet ve sendikal haklarımız için 1 Mayıs 2018’de Adana’dayız, tüm Türkiye’deyiz, İstanbul’dayız ve Taksim’deyiz. Ülkemizin bugünü ve geleceği için, bütünlüğü, insanlarımız birlik, beraberlik ve kardeşliği için talep, teklif ve beklentilerimizin karşılanması için hep birlikte alanlardayız. Hak-İş Konfederasyonu olarak sendikasız ve örgütsüz bütün çalışanlara ‘örgütlü ol, sendikalı ol, Hak-İş’li ol diyoruz. Sendikasızlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, kuralsızlaştırmaya, yeni özelleştirmelere, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırılmaya, insan onuruna yakışmayan her türlü işe, her türlü davranışa ‘hayır’ diyoruz.”
Açıklamanın ardından grup, Taksim Meydanı’ndan ayrıldı.

Hak-İş’in ardından Sağlık Hizmetleri Sendikası da Gümüşsuyu Caddesi’nden yürüyerek geldi. Sendika üyeleri, ilk olarak Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı. Grup daha sonra da Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı.

ÇIPLAK AYAKLA YÜRÜDÜLER

Taksim Meydanı’na Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (Hak-Sen) yöneticileri de yürüdü. Grupta  bulunanların ayaklarının çıplak olması dikkat çekti. Ayaklarının işçi haklarına dikkat çekmek için çıplak olduğu öğrenildi.

Grup Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktıktan sonra buradan ayrıldı.

TURİSTLER YAYA KALDI

Taksim’e gelen turist kafilesi ise valizleriyle yürümek zorunda kaldı. Ellerinde valizler Sıraselviler Caddesi’nde yürüyerek gelen turistler, Kazancı yokuşunda bulunan otellerine gitmeye çalıştılar. Yokuş girişi bariyerlerle kapatıldığı için turistler polislerden yardım istedi. Polisler bariyeri açarak kafileye geçiş izni verdi.

Miting alanına daha sonra gelen bir grubun girişi sırasında ise polis noktasında arbede yaşandı. LGBTİ derneği üyesi bir kişi, kendisini erkek polise aratmak istemedi. Polisin ısrarlı arama çalışmasına itiraz sonrası 6 kişi gözaltına alındı.

HEP BİRLİKTE ENTERNASYONAL MARŞI OKUDULAR

Miting alanının dolmasının ardından siyasi parti temsilcileri, sendika temsilcileri hep birlikte sahneye çıkıp Enternasyonel marşını okudu. Marşın okunmasının ardından DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik  birer konuşma yaptı. ‘Yalnız değiliz, çaresiz değiliz seçeneksiz hiç değiliz’ diyen Çerkezoğlu “Tüm baskılara karşı direnişten vazgeçmeyen işçi sınıfından biliyoruz. Daha dün üniversitelerinin parçalanmasına karşı ayakta duran üniversiteli gençlerden biliyoruz. Kadınların isyanından biliyoruz. Parmaklıkların arasında hapsetsen de ‘seni başkan yaptırmayacağız’ iradesinden biliyoruz. Biz bu ülkenin gerçek sahipleriyiz. Hiçbir kuvvete benzemez halkını satanların korkusu. Korktukları başlarına gelecek. Bu güzelim memleketi, diktatörlük sevdalılarına bırakmayacağız. İnanıyoruz ve söz veriyoruz. Yaşasın 1 Mayıs Yaşasın emek yaşasın mücadele. 2018 1 Mayıs’ı tarihe geçecek. Bu tarih emeğin tarihi olarak tarihe geçecek” diye konuştu.

‘BAHAR GÜZEL GÜNLERİ MÜJDELİYOR’

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise Taksim’de yapılan gözaltıları kınadı. Konuşmasını ‘yasak zincirlerini hep birlikte kıracağız’ diyerek sözlerini sürdüren Bozgeyik konuşmasına şöyle devam etti: “OHAL’i neden uzattıklarını geçen hafta itiraf ettiler. Grevi aniden durduruyoruz dediler. Bizler toplu sözleşme hakkımızı, grev hakkımızın yok sayılmasına izin vermedik bundan sonra da izin vermeyeceğiz. Baskın seçim kararı alanların ülkeyi daha fazla yönetemeyeceğini görüyoruz. İş güvencemize ve tazminatlarımıza dokunulmasına, artan vergi dilimlerine, eğitimin gericileştirilmesine, sürgünlere cezalara, gözaltılara, cinsel istismara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. OHAL ve KHK rejimine artık yeter diyoruz. Bahar güzel günleri müjdeliyor, karanlık bulutlar dağılıyor. Bu kavga hürriyet kavgasıdır. Bu kavga eşitlik özgürlük kardeşlik laiklik kavgasıdır. Yaşasın 1 Mayıs. Kazanacağız. Mücadele edeceğiz.”

TÜKEL: EVRENSEL HUKUK RAFA KALDIRILDI

TTB Merkez Konseyi Balkanı Raşit Tükel, evrensel hukuk ilkelerinin terk edildiği, yasama ve yargının tek elde tutulduğu bir dönemin yaşandığını söyledi. 3 bin hekimin hukuksuz bir şekilde ihraç edildiğini belirten Tükel, konuşmasına şöyle devam etti: “Sağlık emekçilerini ciddi bir emek sömürüsü altında çalıştırılmak zorunda bırakılıyor. Çok sayıda genç hekimin mesleğini yapmasını engelliyorlar. Sağlık kurumları işletmelere dönüştürerek halkın sağlık hakkı engellenmekte.  Sağlık hizmetleri ücretli hale getirilerek hasta değil müşteri ön plana çıkartılmış durumda.  Sağlık çalışanları hedef haline getiriliyor. Düşük ücretlerle ağır çalışma koşulları dayatılıyor. Taşeronlaşma yaygınlaşıyor. AKP politikalarının yol açtığı bir diğer sorun tüm çalışanları ilgilendiren işçi sağlığı ve iş sağlığı konusudur. Çalışma koşullarının ağırlaştırılması sosyal güvenceden yoksun işçiliktir. Bizler emeğimizle, aklımızla kalbimizle hayata dokunanlarız. Bizler haklarımızı gasbeden anlayışa karşı hayır dedik. Gerici sağlık politikalarına son vermek, haksız ve hukuksuz biçimde ihraç edilenlerin göreve iade edilmeleri için iş cinayetlerinin son bulması için akademisyenlerin kıyıma uğratılmasına karşı, öğrencilerimizle arkadaşlarınızla özerk üniversiteyi kurmak için karanlık değil aydınlık için tüm gücümüzle mücadelemizi sürdürüyoruz. Hekimlik görevimizin gereği olarak barıştan hiçbir zaman geri durmuyoruz.”

TUTUKLU ÖĞRENCİLERDEN MESAJ

Maltepe’deki 1 Mayıs kutlamasında Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gönderdiği mesaj okundu. Öğrenciler, “Barış, kardeşlik çağrımızla, savaşın ve sömürünün son bulması ifademizden dahi korkuyorlar. Korkuyorlar çünkü halkların kardeşliği, savaşsız sömürüsüz bir dünya kazanacak. Yaşasın 1 Mayıs” dediler.

Nakliyat-İş ve Birleşik Metal-İş Sendikası Saraçhane Parkı’nda kutladı

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası ve Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri 1 Mayıs’ı Saraçhane Parkı’nda kutladı. Açıklamanın ardından gruptan 60 kişi İstanbul Valiliği’nden izin alarak Taksim’de bulunan Cumhuriyet Anıtına çelenk bırakmaya gitti. Yaklaşık bin 500 kişi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamaları için Aksaray’da buluştu. Yürüyüşe geçen grup 10.00 sıralarında Saraçhane Parkı’na geldi. Polis ekiplerinin önceden geniş güvenlik önlemleri aldığı parkta toplanan gruba, konuşma yapan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, kutlamaların  Taksim’de olması gerektiğini belirtti.

Hacı Bişkin / Duvar

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2018, 12:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER