Erdoğan: Elektrik tarifesi vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yüksek tarife rakamları ilgili kurumlarımız tarafından vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir" dedi.

Erdoğan: Elektrik tarifesi vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki kabine toplantısının ardından açıklama yaptı.

Korona virüsüne (Covid-19) yakalandığını hatırlatan Erdoğan, geçmiş olsun dileğinde bulunanlara teşekkür etti.

Gıda ürünlerindeki KDV oranının yüzde 1'e düşürüldüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul'daki toplantıda iş dünyamızdan gıda başta olmak üzere tüm ürünlerde yüzde 7 KDV ve yüzde 7 kendi fedakarlıkları şeklinde en az yüzde 14'lük bir indirim beklediğimizi söyledim. Bakanlıklarımız KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını yakından takip edecek, aksi yönde davrananlara gerekli yaptırımı uygulayacaklardır" dedi.

Aynı toplantıda üç ayrı başlık altında toplamda 60 milyar liralık kefalet limitiyle uygulamaya geçilen kredi garanti fonu iş insanlarımıza aktırıldı. Bu paketin de iş dünyamıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasındaki yol haritası da kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretine de değinen Erdoğan, "Farklı alanlarda imzaladığımız toplam 13 anlaşmayla ülkelerimiz arasındaki münasebetlerin ahdi temelini güçlendirdik. Bir süredir durgunluk içinde olan Türkiye ile BAE ilişkilerine yeni bir ivme kazandıran bu ziyaretin her iki ülke açısından verimli ve hayırlı neticeler doğuracağına inanıyorum" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

KARANTİNADA TESPİT ETTİĞİM EN ÖNEMLİ EKSİK...: Karantina sürecinde yaptığımız takiplerde tespit ettiğimiz en önemli tespit ettiğimiz en önemli eksik, ülkemizde dün ile bugün arasında yeteri kadar güçlü, gerçekçi vicdanlı bir irtibatın kurulamadığıdır. Halbulki Türkiye'nin geçtiğimiz 20 yılda nereden nereye geldiğini görmeden 2023 hedeflerimizin 2053 vizyonumuzun anlaşılması mümkün değildir. Karşımızda tarihi, medeniyeti ile küs, potansiyeli ve imkanları küresel baronların temsilciliğini üstlenmiş, bir avuç azınlığa peşkeş çekilen, ayağına pranga vurulmuş Türkiye gerçeği vardı.

DÜN ÖNCELİĞİMİZ TERÖR, İŞSİZLİK, İSTİKRARSIZLIKTI: Eski Türkiye ile bugünkü Türkiye fotoğraflarının doğru, vicdanlı, ahlaklı, sağlıklı bir mukayesesini yapmak hepimizin görevidir. Sadece günü yaşayarak, kurtararak geleceğimize güvenle bakamayız. Dün önceliğimiz can ve mal güvenliğimizi tehdit eden terördü, istiklalimizi ve istikbalimizi hedef alan kuşatmalardı, işsizlikti, siyasi istikrarsızlıktı. Bugün ise artık ana sınıfından üniversiteye kadar her seviyede eğitim kurumumuzla, dünyanın imrenerek baktığı şehir hastanelerimizle, uzunluğunu 128 bin kilometreyi geçirdiğimiz bölünmüş yol ağımız ve sayısını 56'ya çıkardığımız havalimanlarımızla, toplu konut projelerimiz, millet bahçelerimiz, yerli ve milli katkı oranını yüzde 80'lere doğru taşıdığımız savunma sanayimiz, turist ağırlama altyapımızla, dünyanın en büyük 10 ekonomisine olma yolunda son dönemece giren bir Türkiye'de yaşıyoruz. Türkiye tüm bu eşikleri geride bıraktı.

İSTİHDAMI 30 MİLYONA ÇIKARDIK: Salgın döneminde tüm sağlık hizmetleri başta olmak üzere tüm alanlarda bu gerçekleri gördük yaşadık. Tüm ülkelerin kasıp kavrulduğu bir dönemde biz Türkiye olarak hedef büyüttük. Gelişmiş ülkeler bile haklarının hayat seviyesini korumanın derdine düşerken, biz yatırıma, istihdama, ihracata yönelerek kendimizi ayrıştırdık. Hükümet olarak uyguladığımız ekonomi programımızın odağında vatandaşlarımızın işini korumak, sürekli yeni iş alanları oluşturarak istihdamı geliştirmek vardır. Nüfusumuz 20 yıl öncesine göre 20 milyon artarken istihdama katılan kişi sayısı da 20 milyondan 34 milyona çıktı. Tarihimizin en yüksek işgücünün katılım oranına ulaşırken, istihdamı 19 milyondan 30 milyonun üzerine çıkardık.

REKOR KIRDIĞIMIZ BİR DÖNEMİ GERİDE BIRAKTIK: İstihdam ve ihracatta rekor üstüne rekor kırdığımız dönemi geride bıraktık. Neticede hükümetlerimiz döneminde 11 milyonun üzerinde insanımıza çalışacak iş sağladık, geçinecek gelir temin ettik. Baharla birlikte canlanacak tarım, turizm, inşaat sektörleri daha da yukarıya çıkacaktır.

FİYAT ARTIŞLARI GEÇİCİ: Elbette canımızı yakan fiyat artışları var. Emin olun bunların hepsi geçicidir, konjonktüreldir, bu döneme mahsustur. Asgari ücretten emekli ve memur maaşına kadar gelirlerde yüksek oranlı artış yaparak, esnaf ve sanatkarlarımızı kredi paketleriyle destekleyerek hayat pahalılığının yükünü azaltmanın gayretindeyiz. Alım gücündeki düşüş bir süre sonra telafi edilebilirken kaybedilen işin, huzurun, vaktin geri kazanımı çok daha zordur.

EN ÖNEMLİ SORUMUZ ENFLASYON: Halihazırdaki en önemli sorunumuz yüksek enflasyondur. İnşallah onun da üstesinden her geçen ay inişini görerek geleceğiz. Türkiye'yi 30 milyonun üzerinde vatandaşını istihdam eden bir ülke haline getirmiş olmak en büyük iftihar sebebimizdir. Üstelik bunu devasa borçlanmalara gitmeden başardık. Avrupa'dan Amerika'ya kadar tüm gelişmiş ülkelerin ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunun en önemli sıkıntısı, sancısı, krizi işsizliktir. Bunun için batıdaki merkez bankaları enflasyonları 6-7 kat arttığı halde, faizleri kayda değer oranlarda yükseltmekten ısrarla kaçınıyor, kendi ekonomi teorilerine, yıllarca bize yaptıkları dayatmalara aykırı bir politika izliyorlar. Bunların ortaya çıkacak işsizlik krizinin altından kalkıp kalkamayacağı da meçhuldür.

EN ÇOK İSTİSMAR EDİLEN HUSUSLARDAN BİRİ ENERJİ FİYATLARI: Son dönemde üzerinde en çok konuşulan, söz söylenen, istismar eden hususlardan biri de enerji fiyatlarıdır. Türkiye bugün enerji konusunda elektriklerin yokluğunu değil, sadece fiyatını tartışabiliyorsa bunu geçtiğimiz 20 yılda 32 bin megawattan 100 bin megawatt seviyesine çıkardığımız kurulu enerji gücüne borçludur. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirmek suretiyle elektrik üreten santral sayısının 298'den 1808'e yükselterek, iletim ve dağıtım şebekelerimizin uzunluğunu 1 milyon 275 bin kilometrenin üzerine çıkartarak, toplam elektrik üretimimizi 4 kat artırdık. 

ENERJİ FİYATLARI KÜRESEL DÜZEYDE ARTTI: Son dönemde enerji fiyatları tüm dünyada yükselmiştir, hem de oldukça yükselmiştir. Bu sadece bize mahsus bir durum değildir. Küresel düzeyde doğal gaz fiyatları 10 kat, kömür fiyatları 5 kat, petrol fiyatları 3 kat artmıştır. Şimdi elektrik ve doğal gaz fiyatlarının Avro cinsinden rakam ve asgari ücrete oranları üzerinden karşılaştırmasını yaparak gerçek tabloyu sunmak istiyorum.

TÜRKİYE, AVRUPA'NIN EN UCUZ DOĞAL GAZ HİZMETİ SUNAN ÜLKESİ: Konutlarda aylık 200 kilowatt tüketim üzerinden bakıldığında Türkiye, Avrupa'daki 34 ülke arasında vatandaşlarına en uygun fiyatla elektrik hizmeti sunan 3. ülke durumunda. Ülkemizdeki elektriğin 200 kilowatta denk gelen tutarı 18 Avro iken Norveç'te 35, Fransa'da 45, Hollanda'da 60, Belçika'da 92, Almanya'da 100 Avro'dur. Asgari ücretle mukayese ettiğimizde ülkemizde yüzde 5,5'luk oran karşımıza çıkarken, Almanya'da yüzde 6,2, Bulgaristan'da yüzde 7, Çekya'da yüzde 10'luk oranlarla karşılaşıyoruz. Benzer tablo doğal gaz konusunda da geçerlidir. Türkiye, 100 metreküplük tüketime 18,5 Avroluk faturayla Avrupa'nın vatandaşına en ucuz doğalgaz hizmeti sunan ülkesidir.

FATURALAR ELBETTE YÜKSEK: Vatandaşımıza gelen elektrik ve doğal gaz faturaları elbette yüksektir. Ama buna rağmen Türkiye hem fiyat hem asgari ücrete oranı bakımından vatandaşlarına en uygun tarifeli elektrik ve doğal gaz hizmeti sunan ülkelerin başında gelmektedir. Geçtiğimiz yıl hane başına yaklaşık 5 bin lira enerji desteği verdik. Yılbaşı itibariyle tarifelerde yapılan düzenlemelere rağmen elektrik ve doğal gazda haneleri desteklemeye devam ediyoruz.

VATANDAŞIMIZIN LEHİNE YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEK: Geçtiğimiz kabine toplantısında 150 kilowatt olan en düşük tarife dilimini 210 kilowatta yükseltmek suretiyle nispi bir rahatlama sağlamıştık. Bugünkü toplantımızda vatandaşlarımızı daha da rahatlatacak yeni adımların kararını aldık. 210 kilowatt saate kadar düşük tarife ve 210 kilowattın üzerindeki yüksek tarife rakamları ilgili kurumlarımız tarafından vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir. Küçük esnaf ve sanatkarı koruyacak şekilde benzer kademelendirme yapılacaktır.

DERNEK VE CEMEVLERİ TARİFESİ DEĞİŞTİRİLECEK: Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği de ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecektir. Dernekler, vakıflar, cemevleri dahil ticarethane statüsünden fatura ödeyen kuruluşların elektrik bedelleri önemli oranda düşecektir. Doğal gaz tüketim desteği ile ilgili hazırlıklar da tamamlandı.

YENİLEBİLİR ENERJİDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNE DESTEĞİ GENİŞLETİYORUZ: Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine ağırlık veriyoruz. Bu amaçlar rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti uyguluyoruz. Şimdi de mevcut desteklerin kapsamını genişleterek güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten yatırımların 4. bölge desteklerinden yararlanabilmesini temin ediyoruz. Böylece yatırımcılara ilave olarak yüzde 30 oranında vergi indirimi, 6 yıl boyunca sigorta prim işveren hissesi desteği sağlamış oluyoruz.

GÜBRE FİYATLARINDA İNDİRİME GİDİYORUZ: Bilindiği gibi Tarım Kredi Kooperatiflerinin satış merkezlerinde hafta başı itibariyle üre ve çay gübrelerinin fiyatlarında yüzde 30'a varan indirim yaptık. Yarından itibaren can gübresi, amonyum sülfat ve nitropover gübrelerinde de yüzde 30'luk indirime gidiyoruz. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın girdi maliyetini düşürmek amacıyla karma hayvan yemi yarından itibaren yüzde 12 indirimle satılmaya başlanacaktır. 2021 yılı pancar alım fiyatının üzerine ton başına 15 lira prim desteği ödüyoruz. Bu sezonun pancar alım fiyatını da hasattan önce açıklayacağımızı hatırlatmak istiyorum.

ÖĞRENCİLERİN BESLENME YARDIMINI 750 LİRAYA YÜKSELTİYORUZ: Gençlerimizin talepleri üzerine yurtlarda 16 GB olan internet desteğini 32 GB'ye çıkardık. Akademik yarı yılın ikinci döneminden başlamak üzere yurtlarda kalan öğrencilerin beslenme yardımını aylık 570 liradan 750 liraya yükseltiyoruz. Böylece üniversite öğrencilerimizi enflasyon sebebiyle yemek ücretlerinde yaşanabilecek muhtemel artışlara karşı koruma altına almış oluyoruz.

VAKALARDAKİ ARTIŞ SİSTEMİ ZORLAMIYOR: Omicron varyantı vaka sayılarını fevkalade arttırmasına rağmen hamdolsun hastaneye yatışlarda sistemi zorlayacak bir yükselişle karşılaşmadık. Koronavirüse karşı geliştirilen yeni bir ilacı yerlileştirerek vatandaşlarımıza sunarken, Turkovac'ı 81 ilimize ulaştırdık. İnşallah önümüzdeki aylarda tüm dünyayla birlikte bizde bu musibeti gündemimizden çıkartmış olmayı ümit ediyoruz. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER