Erdoğan: Mart itibariyle normalleşme sürecini başlatıyoruz

HDP ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanı Fahrettin Altun arasındaki tartışma hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İletişim Başkanımızı hesap vereceksiniz diye tehdit ediyor. Terbiyesize bak. Cumhur İttifakı olarak diyoruz ki, asıl bu millet sizden şehidimizin, onca gazimizin hesabını soracak” dedi. Korona virüsü tedbirlerinde normalleşme sürecinin başlayacağını açıklayan Erdoğan, "İllerimizi dört gruba ayırarak mart ayı başı itibariyle kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz" diye konuştu.

Erdoğan: Mart itibariyle normalleşme sürecini başlatıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Gare'deki askeri harekata değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu harekatta şehit düşen 3 askerimiz ile PKK'lı teröristler tarafından katledilen 13 vatandaşımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum” dedi.

Suriye'de yapılan askeri harekatları hatırlatan Erdoğan, “Fırat Kalkanı ile başlayan Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı ile süren bu harekatlar sayesinde Suriye sınırlarımızın önemli bir bölümünü güvenli hale getirdik. Ülkemizin Temmuz 2015 yılından bugüne kadar operasyonlarda verdiği şehit sayısı 401'i asker, 443'ü jandarma, 299'u polis, 116'sı güvenlik korucusu olmak üzere toplam 1259'dur. Bu dönemde terör örgütlerinin saldırılarında 770 vatandaşımız hayatını kaybederken 5 binin üzerinde vatandaşımız da yaralanmıştır. Buna Yurt içinde 6000 yurt dışında 6900 olmak üzere toplamda 12 bin 900'ün üzerinde terörist imha edilmiştir” diye konuştu.

'BİZ HİÇBİR ZAMAN ZALİM OLMADIK'

“Türkiye'yi kimi vakit tarihiyle, kimi vakit halen yürüttüğü harekatları ve izlediği politikaları yargılamaya kalkanların hiçbirisinin geçmişi ve bugünü böylesine temiz değildir” diyen Erdoğan, “Biz hiçbir zaman zalim olmadık, zalimin yanında yer almadık, zalime teslim olmadık. Çünkü biz her zaman mağdura kucak açtık, mazluma el uzattık. Hakkını arayanla birlikte olduk, hukukunu koruyanın safını tercih ettik” ifadelerini kullandı.

HDP ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanı Fahrettin Altun arasındaki tartışmaya da değinen Erdoğan, şunları söyledi: 

“PKK ile arasına mesafe koyamadığı için bizim nezdimizde hiçbir zaman gerçek siyasi bir kurum haline gelemeyen bir parti var. Bu parti kendi resmi hesabından PKK ile irtibatlarını belgeleyen bir paylaşımda bulunduğu için İletişim Başkanımızı hesap vereceksiniz diye tehdit ediyor. Terbiyesize bak. Alçaklıkta demiyorum çukurlukta sınır tanımayan bu terör örgütü yardakçılarına Cumhur İttifakı olarak diyoruz, asıl bu millet, sizden şehidimizin, onca gazimizin hesabını soracak. Öyle bir soracak ki, bir daha kimse benzer ihanetlere teşebbüs edemeyecek.”

'CHP'NİN BAŞINDAKİ ADAMCAĞIZ, GENEL BAŞKANLIK KOLTUĞUNU İŞGAL ETTİ'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun operasyonda 13 devlet görevlisinin vefatından kendisini sorumlu tutan açıklamalarına da yanıt veren Erdoğan, “Peki bu ülkenin ikinci büyük partisi durumundaki CHP'ye ne oluyor? Kılıçdaroğlu tamamı yalan olan bir sürü zırvayı arka arkaya sıraladı. Arada bize de güya bize sorular soruyor. Bu soruları tüm ömrü kuytu köşelerde geçmiş bir meczup sorsa diyeceğiz ki mazurdur. CHP'nin başındaki adamcağız hayatının bir bölümü memuriyetle kalan kısmı siyasetle geçmiş, kasetle gelmiş de olsa bun yıldır CHP'nin genel başkanlık koltuğunu cebren ve hile ile işgal etmiş bir adamcağızdır. Böyle sorular soruyorsa biz bunun arkasında başka niyetler ararız.

“Bu operasyonun sorumlusu elbette aynı zamanda başkomutan ve yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanından, Milli Savunma Bakanı, askerinden, polisine kadar tüm mensuplarıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir” diyen Erdoğan, “Bunlar herhalde kendilerini bu devletin bir mensubu olarak görmedikleri için geçmişte Suriye'den Karabağ'a kadar yaptığımız hiçbir operasyonu zaten sahiplenmediler” ifadelerini kullandı.

'KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİ MART AYI SONUNA KADAR UZATTIK'

2020 yılının son çeyreğinde sanayi üretiminin arttığını belirten Erdoğan, “Geçtiğimiz hafta 2020 yılının son ayına ilişkin sanayi üretim verilerimiz açıklandı. Buna göre sanayi üretimimiz beklentileri aşarak yüzde 9 artış gösterdi. Böylece 2020 yılının son çeyreğinde sanayi üretimini en çok arttıran G-20 ülkesi olmayı başardık. Sanayi üretimindeki bu güçlü artış 2020 yılını pozitif büyüme ile kapatacak nadir ülkelerden olduğumuzu bir kez daha teyit etti. Salgın başladığında IMF Türkiye'nin yüzde 5 daralacağını öngörmüştü. Bugün geldiğimiz noktada IMF önceki tahminini Türkiye'nin büyüyeceği yönünde güncellemek zorunda kaldı” dedi.

Korona virüsü (Covid-19) salgınındaki tedbirler nedeniyle hizmet sektörünün sıkıntı yaşadığını söyleyen Erdoğan, “Toplamı 311 milyar lirayı bulan destek ve teşviklerle bu sıkıntıları bir nebze hafifletmenin gayreti içerisindeyiz. Sosyal destek kısa çalışma ödeneği, nakti destek, işsizlik ödeneği başlıkları altında milletimize aktardığımız kaynak 53 milyar lirayı buldu. Kısa çalışma ödeneğinin süresini son defa olarak mart ayı sonuna, asgari ücretteki artış miktarı kadar yükselttiğimiz nakdi ücret desteğinin süresini de 17 Mart'a uzattık” şeklinde konuştu.

Çiftçilere gübre desteğinin arttırılacağını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bu vesileyle çiftçilerimize iki müjde vermek istiyorum. Bay Kemal çok heyecanlanıyor, acaba bu müjde neydi diye? Gübre desteklerini emtia fiyatlarında yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurarak yüzde 100 artışla iki katına çıkartıyoruz. Buğday, arpa, çavdar yulaf gibi ürünlerde dekara 8 lira olan desteği 16 liraya yükseltiyoruz Bay Kemal. Organik ve organo mineral gübre kullanan üreticilerimize ise ilave olarak dekara 10 lira olan destekleme önerisini 20 liraya yükseltiyoruz Bay Kemal. Bu destek ödemeleri en çok ihtiyaç duydukları ilkbahar döneminde hesaplarına yatırılacaktır."

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

'YÜZ YÜZE EĞİTİME BELİRLENEN TAKVİMDE GEÇİLECEK'

“Salgının seyrine göre tedbiri elden bırakmayacak şekilde normalleşme adımlarını da atıyoruz. Son kabine toplantımızın ardından okullarımızda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçişin müjdesini paylaştık. Yoğun kar yağışı sebebiyle bazı illerimizde yüz yüze eğitime geçiş ertelenmiş olsa da belirlenen kriterlere ve takvime göre bu süreç devam edecektir.”

'KİMİ ŞEHİRLERDE İYİ, KİMİSİNDE KÖTÜ BİR FOTOĞRAF KARŞIMIZA ÇIKIYOR'

Salgının dünya, ülkemiz, şehirlerimiz bazında seyrini ayrıntılı olarak değerlendirdik. Kimi şehirlerimizde karşımıza gayet iyi bir fotoğraf çıkarken kimi şehirlerimizde sıkıntının ciddi düzeylerde olduğunu gördük. İnşallah devlet ve millet olarak el ele vererek tedbirlere uyarak bu müsibetin üstesinden hep birlikte geleceğiz.

Şu anda 5,5 milyonun üzerinde bir aşılama kampanyasını tamamladık. Neredeyse bunun dünyada benzeri yok. Bu işi başaran Türkiye oldu. Bir yandan 1. aşı gruplarının kapsamı genişletilirken 2 aşı sürecine de başlandı. Asıl önem verdiğimiz yerli aşı çalışmalarını da yakından takip etmeyi sürdürüyoruz.”

'MART BAŞI İTİBARİYLE KADEMELİ NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLIYOR'

“Mart aşılamada çok büyük mesafe kat edeceğimiz ve inşallah gerçekten yüksek rakamları göreceğimiz bir ay olacaktır. Bu çerçevede illerimizi Sağlık Bakanlığımızın kriterlerine göre dört gruba ayırarak mart ayı başı itibariyle kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz. İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız.

Normalleşme takvimini de buna göre yürüteceğiz. Özellikle tedbirler nedeniyle işine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe ve kıraathane gibi esnafımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki süreçte açıklanacaktır. 

Uzaktan eğiteme devam eden öğrencilerimizin durumu illerimizdeki vaka sayısına göre değerlendirilecektir.

'HAFTA SONU SINIRLAMASINI AŞAMALI ŞEKİLDE KALDIRIYORUZ'

“Hafta sonu sınırlamasını da illerimizde vaka, aşılama ve diğer ilgili kriterlere göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz. Burada önemli olan vaka sayısının tüm illerimizde sürekli azalmasıdır. Vatandaşlarımız bu konuda ne kadar dikkatli, hassas davranır, kendi illerindeki görünümü normalleştirirse normalleşme takvimi de o derece hızlı ilerleyecektir. Tüm vatandaşlarımdan yürüttüğümüz mücadeleye destek vermelerini rica ediyorum.” / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER