Erdoğan, 'Şanghay Beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?' diyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan ve Özbekistan gezisi sonrası uçakta soruları yanıtladı.

Erdoğan, 'Şanghay Beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?' diyorum
Pakistan ve Özbekistan gezisi sonrası uçakta soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği ile yaşanan gerilimi değerlendirirken  “Türkiye’nin Şanghay Beşlisi içinde yer alması, çok rahat hareket etmesini sağlar” dedi.

Hürriyet'ten Vahap Munyar'ın haberine göre Erdoğan'ın konu hakkındaki sözleri şöyle:


Mesele şu; Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli. ‘Benim için varsa, yoksa Avrupa Birliği’ dememeli. Benim kanaatim bu. Yani, bazıları eleştiriyor olabilir ama ben de kendi kanaatimi söylüyorum. Mesela, ‘Şanghay Beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?’ diyorum. Bunu Sayın (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’e olsun, (Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan) Nazarbayev’e olsun, şu anda Şanghay Beşlisi’nin içerisinde olanlara da söyledim. Başlangıçta beş ülkenin kurduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’ne daha sonra Özbekistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkeler de dahil oldu. İran da girmek istiyor. Sayın Putin, ‘Bunu değerlendiriyoruz’ gibi bir ifade de kullandı. Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye’nin Şanghay Beşlisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum.

AB, bizi tam 53 yıldır oyalıyor. Böyle bir şey olabilir mi? İlklerdeniz, ama 53 yıldır oyalanıyoruz. Mesela Başbakanlığımın ilk yıllarında liderler zirvesine biz çağrılırdık. Daha sonra çağırmamaya başladılar. Niye? Orada her şeyi açık, net söylüyorduk da ondan. Mesela fasıllarda açma-kapama olayında, sadece açmak var, kapama yok. Kapama olmayacaksa, açmayı yapsan ne olur, yapmasan ne olur? Latin Amerika ülkelerine vize serbestisi var, ama Türkiye’yi hâlâ oyalayıp duruyorlar. Geçen gün arkadaşlarla da konuştuk. ‘Yılsonuna kadar sabredelim, yılsonuna kadar oldu, oldu… Yoksa biz bu geri kabulü falan, bu dosyayı kapatalım…’ Mülteciler konusunda 3 milyar avro bu yıl için haziran itibarıyla vereceklerdi. Vermediler. Yani bize değil, mülteciye verecekti. Bir protokol var ama uygulama yok. Artık 11’inci aydayız. Yıl sonu geliyor. Güya ikinci bir 3 milyar avro da söz konusuydu. Şimdi onu da ne yaptıklarını göreceğiz. Gördükten sonra bu konuda da kararlı bir şekilde adımımızı atmış olacağız."  / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2016, 09:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER