Güvenlik soruşturması teklifinde komisyon tartışması

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği güvenlik soruşturmasını yeniden getiren kanun teklifinin Meclis’te görüşüleceği komisyon tartışma konusu oldu. AK Parti mali konular da olduğu için torba teklifin Plan ve Bütçe Komisyonu’na görüşüleceğini açıklarken, CHP güvenlik soruşturması meselesinin doğrudan bir anayasa meselesi olduğuna dikkat çekerek Anayasa Komisyonu’na gönderilmesini istedi. HDP ise teklifin Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi için başvuru yaptı.

Güvenlik soruşturması teklifinde komisyon tartışması
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) güvenlik soruşturmalarını, ‘özel hayatın ve kişisel verilerin korunmasıyla ilgili gerekli mekanizmalar olmadığı’ gerekçesiyle iptal etmesinin ardından, AK Parti kanunun yeniden düzenlenmesini içeren düzenlemeyi 18 maddelik yeni ‘torba yasa’ teklifi ile Meclis’e sundu. Teklife göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak şartlar” bölümüne 4045 sayılı kanuna göre güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” maddesi ekleniyor.


AK Parti Milletvekili Salih Cora’nın ilk imzacısı olduğu kanun teklifi, Plan Bütçe Komisyonu’nda bugün görüşülecek. Onun öncesinde siyasi partiler söz konusu teklifi değerlendirdi. Meclis Genel Kurulu’nda da teklif tartışma konusu oldu.

CHP: TEKLİF ANAYASA KOMİSYONUNDA GÖRÜŞÜLMELİ

Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bir güvenlik soruşturması meselesi doğrudan bir Anayasa meselesidir” dedi, teklifin bu nedenle Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesi gerektiğini söyledi. Özel, “Hepimiz açısından bağlayıcı ama “Anayasa’ya aykırı” diye iptal edilen bir madde Anayasa Komisyonunda, her partiden çok değerli arkadaşlarımızın uzmanlık alanları olan bu konuda fikirleri alınmadan Plan ve Bütçe Komisyonunda düzeltilebilir mi? Bu, kabul edilemez” dedi. Meclis Başkanlığını bunu düzeltmeye davet eden Özel, “Anayasa’ya aykırı” diye iptal edilip Meclise görev veriliyor ‘Plan Bütçeciler baksın.’ Öyle bir şey olmaz” dedi.

HDP ADALET KOMİSYONUNDA GÖRÜŞÜLMESİ İÇİN BAŞVURU YAPTI

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ise Adalet Komisyonu’ndaki HDP’li üyelerin bu düzenlemenin Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi için Komisyon Başkanlığına dilekçe ile başvuru yaptıklarını anlattı. Kurtulan, “Binlerce kamu görevlisinin mağduriyet alanını teşkil eden bu maddenin tümüyle buradan çıkarılması, gündeme gelmemesi yönünde grup olarak biz de talep ediyoruz. Meclis Başkanlığının bu konuda bir çaba içerisine girmesi önemli olacaktır” dedi.

GÜVENİK SORUŞTURMASI: FİŞLEME

HDP MYK Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, güvenlik soruşturmasını ‘fişleme’ olarak değerlendirdi, görüşme süreciyle ilgili şunları söyledi:

“Bu konunun görüşülme yeri Bütçe değil, Adalet Komisyonudur. Oldubittiye getirilerek Meclis’ten geçirilmek isteniyor. Güvenlik soruşturması meselesinin bir ‘fişlenme’ hikâyesi olduğunu biliyoruz. OHAL sürecinden sonra birçok emekçi ve üniversitede görev yapan akademisyen kamuda yer bulamadı. Bir kişi herhangi bir suçtan mahkûmiyetinin olmamasına rağmen ‘iltisak’ torbasının içine konularak kamudan ve toplumdan dışlanıyor. Bu kanun teklifine muhalefet edeceğiz” dedi.

‘KANUN GERİYE YÜRÜMEZ’ İLKESİNE AYKIRI DÜZENLEME

Devlet Memurları Kanunu’na eklenen geçici madde ile devam eden davalara da yeni güvenlik soruşturması hükmünün uygulanması öngörülüyor. Düzenlemenin ‘kanunların geriye yürümezliği’ ilkesine tamamen aykırı olduğunun altını çizen Ayşe Acar Başaran, “Burada bu madde ile kanunun geriye yürümesi söz konusu. Anayasa Mahkemesinin kararı ile beraatla sonuçlanması gereken davalarda kazanılmış hakların elden alınması kanunun da geriye yürütülmesi anlamına gelir. Özellikle aleyhe kanun geriye yürümez. Bu ülkede uzun zamandır hukuk işletilmiyor. Anayasanın kanunların geriye yürümezliği ilkesine tamamen aykırı bir düzenleme. Bir darbe Anayasası bile bu ülkede uygulanamayacak durumda” ifadelerine yer verdi.

MHP: BİZİM DESTEĞİMİZ TAMDIR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP olarak teklife desteklerinin tam olduğunu ifade ederek, “Devlet memurluğuna girişte güvenlik soruşturması yapılması, adayın arşiv kaydının olup olmadığının araştırılmasından doğal bir şey olabilir mi? Bir inşaat şirketine bile girmek isteseniz sabıka kaydınız olup olmadığına bakılır” dedi. Bu soruşturmayı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatının yapacağını belirten Yıldız, “Burada yanlışlık yok. Bu kanunla düzenlenecek. Farklı yasalarda bu var ama dağınık. Bu tek bir yasa maddesi haline getirilirse CHP’nin de buna söyleyecek bir şeyi olamaz. Onlar da bu kanunla düzenlenmeli itirazında bulunuyordu. Bizim desteğimiz tamdır” dedi.

AK PARTİ: İPTAL DEĞİL, KANUNİ DAYANAK DÜZENLEMESİ

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada torba teklif içinde mali yükümlükleri olan başka maddeler de olduğu için teklifin Plan ve Bütçe Komisyonuna gittiğini belirterek şunları söyledi: 

“Kendileri taleplerini iletirler, eğer Başkanlığın böyle bir takdiri olursa, o da ayrıca değerlendirilir. Ayrıca, yargının bağımsız olmadığından bahsettiniz. Bakın, biraz çelişiyorsunuz. Anayasa Mahkemesi sizin talebiniz doğrultusunda karar verdi, sizin lehinize bir karar verdi. Burada verilen karar da aslında bir iptal kararı değil. Anayasa Mahkemesi “Bu konuya dair yapılan düzenlemede bir kanun düzenlemesi yapmalısınız”, “Kanunla bir çerçeve çizmelisiniz” dedi, iptalden bahsetmedi, “Bir kanuni dayanağa ihtiyacınız var” dedi. Biz de bu sebeple, geç kalmamak için, bir an evvel bu kanuni düzenlemeyi yapalım diye konuştuk, içeriği de zaten kanunu yaparken hem komisyonlarda hem de Genel Kurulda tartışacağız.”

CUMARTESİ GÜNÜ YASALAŞMASI PLANLANIYOR

AK Parti’nin AYM kararının ardından getirdiği teklif saat 17.00’de Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanacak. Teklifin bütçe görüşmelerinin hemen ardından cumartesi günü Meclis Genel Kurulu’nda ele alınarak yasalaşması bekleniyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2019, 15:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER