HDP'de 6 belediye kaldı

HDP'ye yönelik kayyım atamalarının ardından seçimin ardından geçen 19 aylık süre içerisinde bu partinin elindeki bütün il belediyelerine devlet tarafından el konulmuş oldu.

HDP'de 6 belediye kaldı

31 Mart 2109 yerel seçimlerinde 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde belediyesi olmak üzere toplam 65 belediye kazanan HDP'de kayyım atamaları sonucunda sadece 4 ilçe ve 2 belde belediyesi kaldı. Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen'in bugün tutuklanması ve yerine kayyım atanması ile HDP'nin seçimle kazandığı bütün il belediyelerine 19 ay içinde devlet tarafından el konulmuş oldu.   

Gelinen noktada partinin elinde dördü ilçe ve ikisi belde olmak üzere 6 belediye yönetimi kaldı.

KAYYIM SÜRECİ NASIL YAŞANDI?

31 Mart'ta 3’ü büyükşehir toplam 8 kentte il belediye başkanlığı kazanan HDP'den 1230 belediye meclis üyesi ve 101 il genel meclis üyesi seçilmişti.

Seçimin ardından önce altı belediye başkan adayına, KHK ile kamu görevinden ihraç edildikleri gerekçesiyle için mazbataları verilmedi. Ve yerlerine en yüksek oyu alan ikinci partinin adayları göreve atandı.

19 Ağustos 2019'da ilk olarak Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyım atandı. Hemen ardından Iğdır, Batman, Siirt ve Hakkari il belediyelerine de kayyım atamaları yapıldı.

HDP tarafından, seçimin ardından geçen bir yıllık süredeki kayyım atamalarına ilişkin hazırlanan raporda kayyım atanan ilçe ve belde belediyeleri şöyle sıralandı:

İLÇELER: Diyarbakır’da Bismil, Eğil, Ergani, Hazro, Kayapınar, Kocaköy, Kulp, Lice, Silvan, Sur, Yenişehir. Şanlıurfa’da Suruç. Mardin’de Derik, Nusaybin, Kızıltepe, Mazıdağı ve Savur. Van’da Başkale, Erciş, İpekyolu, Muradiye, Özalp ve Saray. Ağrı’da Diyadin. Muş’ta Bulanık ve Varto. Bitlis’te Güroymak. Siirt’te Baykan ve Kurtalan. Şırnak’ta İdil ve Cizre. Hakkari’de Yüksekova.

BELDELER: Akpazar, Sarıcan, Karayazı, Esentepe, Altınova, İkiköprü, Gökçebağ, Lafeli

Kayyım atamaları daha sonra da devam etti ve son olarak Kars'ta da bu uygulamaya başvurulması ile HDP'nin elinde hiç il belediyesi kalmadı. Partinin kazandığı ve halen kayyım atanmayan dördü ilçe ve ikisi belde olmak üzere toplam 6 belediye ise şöyle:

İLÇELER: Silopi (Şırnak), Çınar (Diyarbakır-ittifak adayı), Dicle (Diyarbakır-İttifaktan seçilen başkan, HDP’den istifa etti),  Patnos (Ağrı)

BELDELER: Balveren (Şırnak), Kömür (Adıyaman) / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER