HDP: Erdoğan seçimi kankası Bahçeli'ye söyletti

Bahçeli'nin erken seçim çağrısına HDP'nin yanıtı 'hodri meydan' oldu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Bahçeli, Erdoğan'dan habersiz böyle bir kararı açıklayamaz. OHAL varken bu ülke demokratik bir biçimde nasıl seçime gidecek. Eğer böyle bir karar aldıysanız, biz de HDP olarak hodri meydan diyoruz. Ve herkese çağrı yapıyorum; AKP'yi devirmenin zamanı geldi" dedi.

HDP: Erdoğan seçimi kankası Bahçeli'ye söyletti
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 16 Nisan referandumu sonrası ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ dediğini hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan “İttifak yasası ile de atı çaldılar. İttifak yasası atı çalma yasasıdır” dedi. OHAL kaldırılması çağrısını da yineleyen Buldan, erken seçime ise hazır olduklarını söyledi.

Buldan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmasına, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne yaptıkları ziyareti anlatarak başladı. Buldan, Kürtlerin ortak mücadele etmesi gerekliliğinin önemine dikkat çekti.

‘BOMBALAR HALKIN TEPESİNE YAĞDI’

Suriye’ye yönelik ABD, İngiltere ve Fransa’nın düzenlediği hava harekatını da eleştiren Buldan, “Bombalar halkların tepesine yağmıştır. Suriye’de savaş değil, ortak çözüme ihtiyaç var. Biz elbette kimyasal silahlara karşıyız. Bağımsız heyetler denetlemeden böyle bir operasyona girilmesinden halklar zarar görmüştür. AKP ve MHP koalisyon iktidarı da Suriye’deki işgalci tutumundan vazgeçmelidir. Türkiye’de, Suriye’de, İran’da ve Irak’ta Kürtlersiz gerçekleştirilecek her adım sonuçsuz kalacaktır” dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrin harekatıyla ilgili açıklamalarını da eleştiren Buldan, şunları söyledi: “ÖSO’yu kastederek, ‘Onlar teröristelere karşı, Allahsız olanlara karşı savaşıyor’ şeklinde bir ifade kullandı. Kendisine Müslüman’ım diyen bir liderin Afrin halkına Allah’sız demesini buradan şiddetle eleştiriyorum. Allah’a inanan hiç kimse insanların ölmesinden yana olmaz. İnsan ölümleri üzerinden siyaset yapan bir ülkenin Cumhurbaşkanı’nın Allah’a olan inancını elbette ki sorgularız. En çok Allah’a inanan bir halktır Kürt halkı.”

‘SEÇİM YASASI ATI ÇALMA YASASIDIR’

Buldan, seçim yasasına yönelik ise şu eleştirilerde bulundu: “Erdoğan, 16 Nisan Referandumu sonrası ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ demişti. İttifak yasası ile de atı çaldılar. İttifak yasası atı çalma yasasıdır. Kendinden olmayan herkesi vatan haini ilan ettiler. Dolar 4 liranın üzerine çıkmış durumda. Binlerce işçi OHAL nedeniyle çıkarılan güvenlik soruşturmasıyla işinden edildi. HDP’yi demokratik siyasetin dışına atmaya çalıştılar. ‘Çocuklar ölmesin’ diyen Ayşe öğretmen, bebeği ile birlikte cezaevine girecek. Oluk oluk kan akacak diyenler dışarıda. Bu ülkeye barış gelsin diyenler ne yazık ki cezaevinde rehin olarak tutuluyor. OHAL’i defalarca uzattılar. Arkadaşlarımız, yarın genel kurulda Türkiye’nin OHAL’den kurtulması için mücadele edecek.”

ERKEN SEÇİM YANITI: HODRİ MEYDAN!

Erken seçim çağrısı için de değerlendirmelerde bulunan Buldan “Devlet Bahçeli 26 Ağustos’ta erken seçim yapılma teklifinde bulundu. Kendi açıklaması olarak kimse görmesin. Devlet Bahçeli, Erdoğan’dan habersiz böyle bir kararı açıklayamaz. Erdoğan, tükürdüğünü yalamak istemiyor. Söyleyemeyeceklerini, kankası Bahçeli’ye açıklatıyor. OHAL varken bu ülke demokratik bir biçimde nasıl seçime gidecek. Eğer böyle bir karar aldıysanız, biz de HDP olarak hodri meydan diyoruz. Ve herkese çağrı yapıyorum. Bu ülkede AKP’yi devirmenin zamanı gelmiştir” dedi.

‘EKONOMİK KRİZ’

Ekonominin her geçen gün daha kötüye gittiğine vurgu yapan Buldan “Türkiye’nin geldiği ekonomik krizden bahsetmek istiyorum. Erdoğan’ın dövizle bize operasyon yapılıyor demesini esefle karşılıyoruz. Bugün doların bu hale gelmesinin sebebi, sizim MHP ile yaptığınız ittifaktır. Bugün erken seçimi açıklayınca doların fırlamasını gördük. Doları bugün, bu hale getiren AKP-MHP-OHAL lobisidir. Siz yargıya bu kadar müdahale ederseniz ekonomik durumun bu hali devam edecektir ” açıklamasında bulundu.

‘SURİYE İÇ SAVAŞI DEVLETLERİN ÇIKAR SAVAŞINA DÖNÜŞTÜ’

Buldan, Suriye’de son yaşanan gelişmelere değinerek, şunları söyledi: “Savaşa karşı çıkanları vatan hainliği ile suçlarken kendileri ne hikmetse savaş karşıtlığına soyundu. Oysa uluslararası güçlerin Suriye’ye yönelik savaş politikası başta Ortadoğu olmak üzere Türkiye açısından da istikrarsızlığın göstergesi olacaktır. Biz, elbette ki Suriye’ye yapılan tüm müdahaleler karşısında, sorunların savaşla değil barışla çözüleceğine olan inanımızı ifade ettik, bugün de aynı noktayız. En son ABD; Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye füze atmasından etkilenen, zarar gören Suriye halklarıdır. Bugün yine bu noktada olduğumuzu belirtiyoruz. Çünkü oraya atılan her bir bombanın atılan her bir füzenin Suriye halklarının iradesine atılmış bir bomba olarak görüyoruz. Dolayısıyla, bu çıkmazdan bir an önce çıkılması gerektiğini, bir masa etrafında toplanarak siyasi çözümleri ortaya koymak ve çözüm aramak gerekmektedir.  2011 yılından bu yana Suriye’de dış müdahaleler devam ederken orada yaşanan iç savaş bugün devletler arası çıkar savaşına dönüşmüştür. Türkiye’de atılan her bir bombanın her bir füzenin arkasında durmuştur. Biz kimyasal silahların elbette ki kullanılmasından yana değiliz. Ve bunun bir insanlık suçu olduğunu her zaman ifade ediyoruz. Ancak bağımsız heyetlerle ortaya çıkarmak ve bu silahları kullananları yargı önüne çıkarmak, onları cezalandırmaktır çözüm. Yoksa atılan bomba ve füzeler Suriye halklarının topraklarına, halklara, insanların yüreğine atıldığını ifade etmek isteriz. Suriye savaşının derinleşmesinde son derece olumsuz bir rol oynayan ve çözümsüzlüğü derinleştirerek büyüten AKP-MHP koalisyonu izlediği yayılmacı politikayı derhal sonlandırmalıdır.”

ESKİDEN KÖMÜR MAKARNA, ŞİMDİ SİLAH MERMİ DAĞITIYORLAR’

Türkiye’de güven ve huzurun kalmadığını savunan Buldan, “Huzurlu tek bir insanın olmadığı bir Türkiye yarattılar. Tacizciler, tecavüzcüler, hırsızlar çeteler ‘oluk oluk kan akıtacağız’ diyenler yargılanmazken, HDP milletvekilleri, DBP belediye başkanları yargılanıyor. İşte bu, özellikle AKP’nin Türkiye’deki yargı sistemine müdahale etiğinin de bir göstergesidir. Bunlar üniversitelere kadar müdahale etme yoluna gittiler. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin demokratik gösterisine bir ‘terör faaliyeti’ olarak bakmaları bunların müdahalelerinin üniversitelere kadar yayıldığının göstergesidir. Bunlar her yerde silah ve mermi dağıtmaya başladılar. Eskiden makarna, kömür dağıtıyorlardı. Iğdır’da bütün köylere makarna kömür giderdi. Iğdır halkı kabul etmezdi. Hiçbir Kürt iradesini Kürt halkı kendi iradesi makarna ve kömüre satmazdı, ama şimdi silah dağıtıyorlar, mermi dağıtıyorlar. Bu da, AKP-MHP koalisyonunu Türkiye’yi getirdiği nokta olarak görülmelidir” ifadelerini kullandı.

'ALBAYRAK OYLARA MÜDAHALENİN SİNYALİNİ VERDİ'

OHAL’in yeniden uzatılmasına da tepki gösteren Buldan, “Tek bir sözlerini tuttular; OHAL’i  uzatacağız dediler, uzatmaya devam ediyorlar. Yarın Genel Kurul’a gelecek olan OHAL 7’nci kez uzatılacak. AKP’nin Meclis’te yeterli sayısı var. Burada istedikleri yasaları oylarıyla çıkarıyorlar. Yarın OHAL de genel kuruldan geçecek. Ancak HDP, olarak  yarın Genel Kurul’da OHAL’in uzatılmaması için arkadaşlarımız her türlü muhalefeti yapacak. AKP’li bir bakan ‘seçim savaşına hazırlanın’ diye bir çağrı yaptı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Bay Damat. Bay Damat, olası bir seçimde halkın sandık başında kullanacağı oylara müdahale edileceğinin sinyalini verdi” ifadelerini kullandı. / DUVAR
Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2018, 17:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER