HDP: Ermenek'te kar hırsı madencilerin üzerine çöktü

HDP, Ermenek'te yaşanan göçükten AKP hükümetini sorumlu tutarak, bakanları istifaya çağırdı. HDP, her gün 5 işçinin bile bile ölüme gönderildiğine dikkat çekti.

HDP: Ermenek'te kar hırsı madencilerin üzerine çöktü
HDP, Ermenek'te yaşanan göçükten AKP hükümetini sorumlu tutarak, bakanları istifaya çağırdı. HDP, her gün 5 işçinin bile bile ölüme gönderildiğine dikkat çekti.


HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Karaman'daki göçüğe ilişkin yazılı açıklama yaptı. Ermenek ilçesinin Pamuklu köyü yakınlarındaki Has Şeker Madenciliğe ait kömür ocağında su baskını nedeniyle meydana gelen ve 18 madencinin yerin 350 metre altında kaldığını belirten Kubilay, "Daha 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği Torunlar facialarının acısı içimizdeyken, şimdi tekrar bir toplu işçi kıyımı ile karşı karşıyayız" dedi.

'HER GÜN 5 İŞÇİ BİLE BİLE ÖLÜME GÖNDERİLİYOR'

"Bu madende yaşanan da göz göre göre geldi. O madenin çalıştırılmasının güvensiz olduğuna dair var olan ve Bakanlığa sunulmuş raporlar dikkate alınmadığı gibi, güncel denetimlerde de görülen eksikler tamamlanmadan üretimin sürdürülmesine göz yumuldu" diyen Kubilay, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre, Türkiye’de iş güvenliği önlemi alınmadığı için her gün en az 5 işçi yaşamını yitirdiğini ifade etti. Maliyetlerden kaçınmak ve sermayenin kar hırsını tatmin etmek amacıyla her gün 5 işçinin bile bile ölüme gönderildiğine dikkat çeken Kubilay, hiçbir önlem alınmadığı için yaşanan bu işçi cinayetlerinin doğallaştırılamaz ve sıradanlaştırılamaz olduğunu, yaşananların iş cinayeti olduğunu kaydetti.

Kubilay, AKP'ye şu eleştirileri yöneltti: "Ancak görüyoruz ki, AKP’nin adalet saraylarında 'bilinçli taksir' ya da 'olası kast' suçundan açılması gereken davalar en hafif şekilde geçiştiriliyor. İş cinayetleri sıradanlaştırılıyor, doğallaştırılıyor. Bu şekilde işçi katliamlarına sebep olanlar kayırılıyor, hak ettikleri cezai yaptırımlarla karşılaşmıyor. Devlet eliyle iş cinayetlerine karşı cezasızlık politikası izlenmesi sonucunda, iş cinayetlerinin failleri ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor, yaşamını yitiren işçiler neredeyse suçlu ilan ediliyor. Bu anlayışla iş cinayetleri önlenemez!

İş cinayetlerinin birinci dereceden politik sorumlusu, gerekli önlemleri almayan patronların sırtını sıvazlayan, gerekli yasal düzenlemeleri ve denetimleri yapmayan AKP Hükümeti’dir."

TALEPLER

Madencilerin ölümünü seyreden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın istifaya çağrıldığı açıklamada, iş cinayetlerinde cezasızlık politikasından vazgeçilmesini, her düzeydeki sorumluların yargılanmasını istedi.

"İşletmelerde denetimler ciddiyetle yapılmalı, çalışanlar için insana yakışır iş koşulları sağlanmalıdır. Emekçilerin canlarını tehlikeye atmadan insanca çalışabilmeleri ve iş cinayetlerinin önlenmesi için, başta taşeron sistemi olmak üzere düşük ücretli, güvencesiz ve esnek çalışma düzeni durdurulmalıdır. 

İşsizlik tehdidi ile kötü çalışma koşullarına mahkûm edilen işçilere yönelik örgütlenme ve sendikasını seçmeye yönelik siyasi baskılara derhal son verilmelidir. Sendika barajı ve örgütlenme önündeki fiili ve yasal engeller kaldırılmalıdır."

Açıklamada, sendika, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, yurttaş girişimleri ve vicdan sahibi herkes bu duruma daha fazla sessiz kalınmayacağını göstermeye çağrıldı. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2014, 11:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER