HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede: 'Esendere'den geçmek isteyen yurttaşlardan neden PCR test ücreti alınıyor?'

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Esendere sınır kapısından geçebilmek için yurttaşlardan istenen PCR test ücretlerini sordu.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede: 'Esendere'den geçmek isteyen yurttaşlardan neden PCR test ücreti alınıyor?'

Hakkari Milletvekili Sait Dede, Esendere Sınır Kapısından’a gidecek olan yurttaşların yaptırmak zorunda oldukları PCR testi ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Dede, önergenin açıklamasında 4 Mart 2022 tarihli genelgeye rağmen Türkiye ile sınır komşusu olan İran’ın pandemi kapsamında aldığı tedbirleri sürdürdüğünü ve karayolu ile İran’a gireceklerden PCR testi istediğini belirterek İran’a gitmek isteyen yurttaşların yaptırmak zorunda olduğu PCR testinden Sağlık Bakanlığı tarafından ücret talep edildiğini ifade etti.

Dede, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

  1. Esendere Sınır Kapısından İran İslam Cumhuriyetine gidecek olanların yaptırmak zorunda oldukları PCR testinin ücretli olmasının sebebi nedir?
  2. Yurtiçinde Devlet Hastanelerinde ücretsiz olarak yapılan PCR testleri neden yurt dışına çıkacak olanlara ücretli olarak yapılmaktadır? Bu uygulamanın izahı nedir?
  3. Yurtdışına çıkacak olanlardan alınan test ücreti ne kadardır? Tüm sınır kapılarında ücretli PCR uygulaması yapılmakta mıdır?
  4. Ücretli test uygulamasının hukuki dayanağı nedir?
  5. Bu konu hakkında görüştüğümüz hastane yetkilileri Sağlık Bakanlığı tasarrufundan kaynaklı olarak yurtdışı çıkış testlerinin ücretli olarak yapıldığını beyan etmişlerdir. Yurttaşları mağdur eden ücretli test uygulamasına son vermeyi düşünüyor musunuz?
Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2022, 22:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER