HDP: Kürtlerin dahil edilmediği bir anayasa demokratik olamaz

Soçi mutabakatının savaşı durdurması nedeniyle önemli olduğunu ifade eden HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Rusya lideri Putin'in "Suriye'nin kuzeydoğusunda Kürtler ve Suriye arasında kapsayıcı bir diyalog başlatılması gerekiyor" sözlerine dikkat çekti. Kubilay, "Çok uluslu, çok inançlı, çok kimlikli Suriye’de Kürtlerin dahil edilmediği bir anayasal çözüm demokratik olmayacaktır" dedi.

HDP: Kürtlerin dahil edilmediği bir anayasa demokratik olamaz
HDP Parti Sözcüsü Günay Kubilay, Suriye’nin çok uluslu olduğunu vurgulayarak, Kürtlerin dahil edilmediği bir anayasal çözümün demokratik olamayacağını söyledi.

Parti merkezinde basın toplantısı düzenleyen Günay Kubilay, Soçi mutabakatının her şeyden önce savaşı durdurduğu için önemli olduğunu ifade etti. Kubilay, ancak mutabakatın hangi tavizler verilerek, hangi gayri insanı taahhütlerin altına girilerek gerçekleştiğinin henüz bilinmediğini söyledi. Kubilay, bu anlaşmayla Kürt düşmanlığı üzerine inşa edilen Türkiye ve Suriye politikasının siyasi olarak yenilgiye uğradığını da savundu. Kubilay, “Türkiye’nin geleceği ipotek altına alınmıştır. İktidar yapay bir güvenlik politikası üreterek sorunu büyütmüş, bölgesel olan bir sorunu uluslararası bir sorun düzeyine taşımış, Washington ve Moskova’nın inisiyatifine terk etmiştir” dedi.

‘ŞABAN DİŞLİ, OPCW’YE BAĞIŞ YAPTI’

Kimyasal silah kullanımı tartışmalarına da değinen Kubilay, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli tarafından 17 Ekim’de 30 bin avro bağış yapıldığına dikkat çekti. Soruşturma aşamasında yapılan bu bağışın ne anlama geldiğini kamuoyunun takdirine bıraktıklarını ifade eden Kubilay, “Bir kez daha kimyasal silah kullanıldığı iddiaları ve diğer savaş suçlarının tek tek tespit edilmesi için tüm bağımsız uluslararası kuruluşlara ve kamuoyuna çağrı yapıyoruz” dedi.
Erdoğan-Putin görüşmesi sonrasında yapılan açıklamada Putin’in “Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürtler ve Suriye arasında kapsayıcı bir diyalog başlatılması gerekiyor” sözlerine atıfta bulunan Kubilay, “Çok uluslu, çok inançlı, çok kimlikli Suriye’de Kürtlerin dahil edilmediği bir anayasal çözüm demokratik olmayacak, Suriye’de tarihten bakiye kalmış Kürt sorunu ne yazık ki yeni kuşaklara devredilmiş olacaktır” dedi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2019, 10:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER