İBB'de ilk Meclis toplantısından gündem: Kaftancıoğlu ve seçim süreci

YSK'nın istanbul seçimini görüşmeye başladığı saatlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi de ilk toplantısını yaptı. İmamoğlu'nun vekili AK Partili Göksel Gümüşdağ oldu.

İBB'de ilk Meclis toplantısından gündem: Kaftancıoğlu ve seçim süreci
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ekrem İmamoğlu başkanlığında ilk toplantısını yaptı. Toplantı, İmamoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından ilk kez canlı olarak yayımlandı. Toplantı sık sık sözlü tartışmalara sürerken başkan İmamoğlu’nun sakinleştirici  tavrı dikkat çekti. Fakat toplantıda tekliflerden çok iki konu gündem oldu: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve seçim sürecinde kullanılan dil.


BASININ İLGİSİ ÇOK FAZLA… 

İlk Meclis toplantısı olma nedeniyle basının ilgisi bir hayli fazlaydı. Basın için ayrılan noktada adım atmak neredeyse imkansız. Anaakım medya çalışanlarından muhalif medya çalışanlarına kadar burada birçok ismi görmek mümkün.

Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu açılışta İstanbul’daki 39 belediye başkanlığı için, “Tümü bizim belediye başkanlarımızdır. Ortak çaba göstereceğiz” dedi. İmamoğlu’nun ilk konuşmalarına herhangi bir tepki gelmedi. AK Parti ve MHP Grubu adına konuşan Mehmet Tevfik Göksu konuşmaya başlayınca CHP ve İYİ Parti sıralarından tepki geldi. Göksu, 1994 yılında İBB Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte İBB kapısından geçtiğimi söyleyerek İmamoğlu’nun seçim sürecinde kullandığı dile tepki gösterdi. Göksu’nun şu sözleri salondan tepki aldı:  “Seçim kampanyaları boyunca sayın başkanımız zaman zaman çok incitici dil kullandı. 25 yıllık İstanbul yönetiminin sanki İstanbul’a bir kaosu süreklediğini ifade eden bir görüntü arz ediyor. Yeni bir başlangıç sloganını çok kullandınız. Bu sloganı ilk gördüğümde arkasından ne gelecek diye düşündüm. Yeniden başlangıç derken sussuz istanbul’a mı döneceğiz ya da metrosu olmayan İstanbul’a mı döneceğiz…”

BİR İTİRAZ DAHA: MECLİS SIRALARIMIZ DEĞİŞTİRİLDİ

Göksu’nun İmamoğlu’na bir itirazı daha vardı:  Sayın başkanın seçim sürecinds kullandığı şu sözleri çok güzeldi: ‘Biz asla kavga etmeyeceğiz’ Biz bu sabah bunları hiç görmedik. Dün gece Meclis’te oturma sıralarımızın değiştiğini gördük…

CANAN KAFTANCIOĞLU ‘ZULÜM 1453’TE BAŞLADI’ DEDİ Mİ? 

Meclis’te en çok tartışılan başka bir isim ise CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu oldu. Kaftancıoğlu, İmamoğlu’nun mazbatasını aldığı gün sosyal medyada bir paylaşım yaparak, “Gezi Parkına da bahar gelmeye başlamış.. Gezi’nin güzel gözlü çocuklarına selam olsun”  demişti.

Fakat AK Partili Göksu’ya göre Kaftancıoğlu, “Zulüm 1453’te başladı” ifadesini kullananlara selam göndermiş. İmamoğlu, Kaftancıoğlu’nun bu sözleri kullanmadığını her ne kadar söylese de Göksu son olarak şu cümleyle iddiasını yeniledi: “Zulüm 1453’te Gezi çocuklarıyla başladı.” Bu sözler de CHP ve İYİ Parti sıralardan büyük tepki aldı.

SEÇİM SÜRECİNDE KULLANILAN DİL

CHP ve İYİ Parti Grubu adına konuşan Doğan Subaşı ise iktidarın seçim sürecinde kullandığı dili işaret etti. Fakat Subaşı’nın “Seçimi niye kaybettiğinizi anlamadığınızı fark ediyorum” sözleri de AK Parti ve MHP sıralarından tepki aldı. Subaşı bu tepkilere karşılık olarak, “Seçimden önce her türlü karalama ve iftirayla karşılaştık. Dünkü saldırıda (CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na asker cenazesinde yapılan saldırı) bunun etkisi vardı bunu kabul edin. Hala tehdit ediliyoruz hala karalanıyoruz. Bunu yapmamalısınız.”

Sataşmalar devam edince AK Parti sıraları tekrar söz istedi. İmamoğlu şse bu talebi ‘sataşma yok’ diye kabul etmedi. Israrlar sürünce İmamoğlu’nun şu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu: “Sataşma yok. Gruplar adına konuşma yapılmıştır. Vallahi sataşma yok. Kurban oluyum.”

BİRİNCİ BAŞKAN VEKİLİ AK PARTİ’DEN

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ilk toplantısında 1 nci Başkan Veklliği görevine AK Partili Göksel Gümüşdağ seçildi. Göksel Gümüşdağ 180 oy alırken CHP adayı amcasının oğlu Gökhan Gümüşdağ 131 oy aldı.

Göksel Gümüşdağ, CHP’nin adayı Gökhan Gümüşdağ’ın amcasının oğlu. AKP’nin önemli isimlerinden Göksel Gümüşdağ. Medipol Başakşehir’in başkanı olan Göksel Gümüşdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ağabeyi Hasan Gülbaran’ın kızı Müge ile evli.

Gümüşdağ, 3 yıl boyunca Kulüpler Birliği Vakfı’nın da başkanlığını yürüttü. Siyasette AKP ile yükselen Göksel Gümüşdağ, uzun süre İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ikinci adamıydı.

BOL TARTIŞMALI TOPLANTILAR BİZİ BEKLİYOR 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilk Meclis toplantısı böyle geçti. Fakat görünen o ki bir sonraki toplantılarda bol tartışmalı ve hatta kavgalı günler bizi bekliyor. Böylece AK Parti ve MHP Grubu da ilk günden teklifleri zor geçireceğini deklare etmiş oldu. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2019, 14:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER