KCK ana davasından tahliye edilenler: Bu sürecin tarafıyız

KCK davası kapsamında tutuklanan ve Pazartesi günü serbest bırakılan Kürt siyasetçiler basın açıklaması yaptı.

KCK ana davasından tahliye edilenler: Bu sürecin tarafıyız
KCK davası kapsamında tutuklanan ve Pazartesi günü serbest bırakılan Kürt siyasetçiler basın açıklaması yaptı. Batman eski Belediye Başkanı Necdet Atalay, demokratik çözüm süreci konusunda "Biz Kürt hareketinin bütün bileşenleri bu sürecin tarafıyız ve sürecin büyütülmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.


KCK ana davasında tutuklu bulunan ve aralarında gazetecilerin de olduğu 30 kişi uzun tutukluluk sürelerine ilişkin avukatların yaptığı başvuru ardından Pazartesi günü Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararla serbest bırakıldılar.

Tahliye edilenler bugün bir batın toplantısı düzenlediler. BDP Diyarbakır İl binasında bulunan Vedat Aydın Konferans salonunda yapılan toplantıya Batman eski Belediye Başkanı Necdet Atalay, Kayapınar eski Belediye Başkanı Zülküf Karatekin ve Dêrik eski Belediye Başkanı Çağla Demirel'in de bulunduğu Kürt siyasetçiler ile aynı davadan daha önce tahliye olan Kürt siyasetçiler ile BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, BDP il ve ilçe yöneticileri, HDP PM ve MYK üyeleri, MEYA-DER, DTK üyeleri, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında olduğu yüzlerce kişi katıldı.

Batman eski Belediye Başkanı Necdet Atalay, 2 Temmuz 1993 yılında Sivas'ta Madımak Otel'de diri diri yakılarak katledilen 33 gazeteci, aydın ve sanatçıyı anarak konuşmasına başladı.

"KCK" davaları hakkında çok şey yazılıp çizildiğini hatırlatan Atalay, yaklaşık 5 yıl önce başlayan "KCK" operasyonlarıyla başlatılan politika ve konseptle Kürt halkının dağdaki gerillalarının yok edilmeye ve şehirdeki siyasetçilerinin de sindirilmeye çalışıldığını ifade etti.

Atalay, bu politika ve konsepte karşı ses çıkaranların da baskılar ile susturulmaya çalışıldığın belirtirken, tüm bu yönelimlere karşı gösterilen direnç ve mücadele ile "kirli konseptin" çöktüğünü kaydederek Kürt halkının kazandığını ifade etti.

Cezaevlerinde halen tutuklu bulunan seçilmişlerinin olduğunu ve yargılanmaya devam ettiklerini aktaran Atalay, tüm arkadaşları tahliye edilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

 "Bu konsept siyaseten çökmüştür ama halen direnmeye devam ediyoruz" diyen Atalay, hasta tutsakların durumuna ilişkin ise şöyle konuştu: "Bu halkın her vicdanlı evladının dile getirdiği hasta tutsaklar meselesi söz konusudur. Hasta tutsaklar meselesi, bu halkın tahammül sınırlarını zorlar bir noktaya gelmiştir. On günlük aralar ile Cezaevlerinde ölümler yaşanmaktadır. Dolayısıyla bu hasta tutsakların biran önce tahliye edilmesi gerekmektedir. Bu halkın tahammül sınırları gerçekten zorlanmış durumdadır.”

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın inisiyatifiyle Kürt sorunun çözümü için başlatılan diyalog sürecine de değinen Atalay, "Çok kıymetli bir süreç içerisindeyiz. Çok gel-gitler ve sıkıntılar yaşadık. Geldiğimiz süreç itibarıyla bir eşikte olduğumuzu görüyoruz. Bu süreci Başkan Apo'nun yol göstericiliği ve halkın mücadelesi sayesinde gelindi. Hükümetin de sürece karşı saygınlık ciddiyet göstermesi gerekiyor. Pragmatist yaklaşımlarından vazgeçerek sürecin gerekliliklerine yerine getirmesini bekliyoruz. Kürt Halk Lideri Sayın Öcalan'ın halen esir olarak tutuklu bulunması, Kürt halkının bu konuda özgürlük talebi ve vazgeçilmez tutkusudur. Umut ediyoruz ki en kısa zaman da Önderliğimize kavuşacağız" diye konuştu.

Atalay, aynı davadan tahliye olan tüm arkadaşlarının tekrarladığını bir gerçeği kendisinin de söylemek istediğini ifade ederek, şunları ekledi:  "Biz bu sürecin tarafı ve unsurlarıyız. Kürt siyasi hareketinin bütün üyelerini bu sürecin tarafıdır. Bizde bundan sonra sürecin büyütülmesi ve derinleştirilmesi çalışmalarına katılma sözü veriyoruz. 5 yıl içerisinde bu halk çok şey yaşandı. Ama hiçbir ferdi diz çökmedi. Bu halkın geleceği özgürlük ve kurtuluşa doğru ilerleyecektir. Mücadeleyi ileriye taşıyacağımız sözünü veriyoruz.” / anf

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2014, 11:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER