Kimlik kontrolleri artık günlük rutin oldu

Polis ve jandarma tarafından dün 81 ilde kimlik kontrolleri yapıldı. Mahalle aralarında dahi yapılan uygulamalarda 387 bin kişi kimlik kontrolünden geçirildi. Haftalık merkezi olarak yapılan GBT'nin yanısıra hemen her gün metrolar ve merkezi noktalarda devam eden uygulama nedeniyle, özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar ayda ortalama 10-15 kez kimlik kontrolünden geçiriliyor.

Kimlik kontrolleri artık günlük rutin oldu
Kimlik kontrolleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla artık günlük rutin haline getirildi. Her hafta 81 ilde merkezi olarak GBT (Genel Bilgi Toplama) uygulaması çerçevesinde onbinlerce kişi yoldan çevrilerek ya da aracı durdurularak kimlik kontrolünden geçiriliyor. Ayrıca haftanın her günü metro durakları, kent meydanları ve merkezi noktalarda polis kimlik kontrollerini devam ettiriyor.


Özellikle büyükşehirlerde ulaşım için metroyu kullanan bir kişi bindiği durakta, 15-20 dakika sonra indiği durakta hatta evine yürürken bir başka kontrol noktasında bir kaç saat içerisinde 3 kez üst üste kimlik kontrolüne takılabiliyor. Bu durum da, zaman zaman polislerle tartışmalara neden oluyor. Ancak henüz 15-20 dakika önce GBT’den geçtiğinizi belirtmeniz sonucu değiştirmiyor ve tekrar tekrar kimliğinizi polise uzatmak zorunda kalıyorsunuz.

Dün de 81 ilde GBT uygulaması gerçekleştirildi. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ‘Huzurlu Sokaklar Uygulaması’ adı verilen uygulama çerçevesinde 387 bin 598 kişinin kimlik kontrolü ve üst aramasından geçirildi. 113 bin 778 araçta da arama yapıldı.

ÇOCUK PARKLARINDA DA KİMLİK KONTROLÜ

Kafeler, kıraathaneler, oyun salonları, AVM’ler ve çocuk parklarında da yapılan kimlik kontrollerinde 1452 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden ikisinin ‘FETÖ’ soruşturması çerçevesinde arandığı bilgisi verildi. Gözaltıların büyük çoğunluğunun ise tweet paylaşımları nedeniyle yapıldığı belirtiliyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2019, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER