YSK, KHK'lıların oy kullanamaması yönündeki başvuruyu reddetti

YSK, İstanbul seçimlerine yapılan itirazla ilgili ara kararını verdi. KHK ile ihraç edilenlerin seçimlerde oy kullanabileceğini belirtti.

YSK, KHK'lıların oy kullanamaması yönündeki başvuruyu reddetti
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine AK Parti ve MHP’nin yaptığı itirazlar Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK)’nda görüşülüyor. YSK ara kararında Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilenlerin seçimlerde oy kullanabileceğini belirtti.

AK Parti’nin 20 Nisan tarihindeki ek itiraz dilekçesinde 12 bin civarında KHK’linin oy kullanamayacağı belirtiliyordu ve bu itirazların ana konularından birisiydi. Öte yandan YSK ara kararında 41 bin 132 kısıtlı seçmenin de ilçe seçim kurullarından araştırılmasına, kamu görevlisi olmayan sandık kurulu görevlisi iddiasıyla ilgili ise Devlet Personel Başkanlığı’dan bilgi istenmesine karar verdi. YSK ara kararında KHK ihracı seçmenlerin oy kullanamayacağı itirazını reddederken, kısıtlı, ölü seçmen gibi toplam 41 bin 132 seçmenle ilgili itirazların incelenmesi kararına vardı.

ERKEK: AKSİ MÜMKÜN DEĞİLDİ

Bu karar doğrultusunda 39 ilçe seçim kuruluna kısıtlı ve zihinsel engellilerle ilgili haklarında kesinleşmiş mahkeme kararı var mı varsa oy kullanmış mı bunları tespiti için yazı yazacak. 39 ilçe seçim kurulunun hızlıca bu bilgileri göndermesi durumunda bu hafta karar çıkması bekleniyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, YSK’nin KHK ihracı seçmenlerin oy kullanamayacağı itirazını reddetmesini, “Aksi mümkün değildi. Şu an Meclis’te ihraç edilmiş milletvekillerimiz var. Milletvekili seçilen, kanun yapan bir kişinin oy kullanamayacağını söylemek hukuk bir yana akıl dışı. Bu iddianın ileri sürülmesi demokratik siyaset, seçme seçilme hakkı açısından vahimdi” sözleriyle değerlendirdi.

Erkek kısıtlı, ölü seçmenler gibi iddiaların incelenecek olmasını ise şöyle yorumladı: “Bu iddiaları araştırmaya karar vermiş ama bunlardan bir sonuç çıkması mümkün değil. YSK Başkanının vurguladığı gibi mükerrer seçmen, sahte seçmen yok. Mahkeme kararı olan kısıtlı seçmenler için listelerde şerh var. Oy kullanmaları mümkün değil. Ölü seçmen yerine oy kullanılması mümkün değil. Bunları iktidar partisi dışında bir parti iddia etseydi incelemeden reddederdi. Ama iktidar partisi olduğu için görünen o ki incelemeye karar vermişler. Ama sonucun siyaseten de hukuken de değişmesi mümkün değil. Aslında bu incelemeler de reddedilmeliydi” Nihai kararın ret olmasını beklediklerini belirten Erkek, “Aksi milli iradeyi, demokrasiyi reddetmek olur” dedi.

AK PARTİ’NİN İTİRAZINDA NELER VARDI?

AK Parti İstanbul seçim sonuçlarına ilişkin “olağanüstü itiraz” yapmış, 44 sayfalık dilekçesini 3 bavul belge ile 16 Nisan günü YSK’ya teslim etmişti. AK Parti 20 Nisan’da başvurusunu yeniledi. İkinci başvuruda oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı iddiaları yinelendi ve yeni olarak “KHK ile kamu hizmetinden çıkarılan seçmenlerin oy kullanamaz” iddiası eklendi.

AK Parti, Büyükçekmece seçim sonuçlarına itirazını yapmış ama bu itirazın içinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin itirazların da yer alması nedeniyle olağanüstü itirazla birlikte görüşülmesini istemiş, talep YSK tarafından kabul edilmişti.

MHP’NİN İTİRAZ GEREKÇESİ NEYDİ?

MHP, 17 Nisan günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali istemiyle YSK’ye başvurmuştu. MHP’nin Maltepe İlçe sandık kurullarında görevlendirilen, başkan ve asil üyelerin, 962’sinin Seçim Kanunu’nda gereken şartları taşımadığı, sandık kurulu yetkililerinin 479’unun il ve ilçe dışından Maltepe’ye atandığı belirtilmişti. Çok sayıda belediye çalışanının da sandıklarda görevlendirildiği itiraz dilekçesinde ifade edilmişti. MHP’nin olağanüstü itiraz dilekçesinde “Bu durum sandık sonuçlarına bakılmaksızın suçtur. Ortada tam bir kanunsuzluk vardır” ifadelerine yer verildi. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2019, 19:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER