KOBİ Değer Kredisi'nin ayrıntıları açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ Değer Kredisi'nin ayrıntılarını açıkladı.

KOBİ Değer Kredisi'nin ayrıntıları açıklandı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ’lere 20 milyar TL’lik kredi desteği sağlayacağı belirtilen ‘KOBİ Değer Kredisi’nin ayrıntılarını açıkladı. Albayrak, “13 bankanın kendi inisiyatifiyle ortaya koyduğu KOBİ Değer Kredisi Programı’nın Hazine’ye etkisi yok. Bankacılık sektörü sağlıklı yapısını korumaktadır” dedi.

KOBİ Değer Paketi ile yıllık cirosu 25 milyon TL’nin altında olan mikro ve küçük ölçekli işletmelere finansman imkanı sağlanacağı öngörülürken, imalat ve ihracat sektöründeki şirketlere azami 1 milyon TL destek verilecek. Hizmet sektöründeki şirketlere ise azami 500 bin TL destek sağlanacak. Toplam 40 bin işletmeye kredi verileceği belirtilen uygulamada 6 ay ödemesiz kredi için yüzde 1.54 oranında faiz uygulanacak.

Albayrak’ın açıklamasından başlıklar şöyle:

REEL SEKTÖRÜN NEFES ALACAĞI BİR EKOSİSTEM OLUŞTURACAĞIZ: Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nü bir gazeteci yazar babanın oğlu olarak hepinizi tek tek gününüzü kutlayarak başlamak istiyorum. Son dönemde çok güzel adımlar atıldı. Özellikle dar gelirli vatandaşlarımız, işverenler, esnaf, sanayicimiz için çok güzel paketler açıkladık. Dengelenme süreci başarılı şekilde adım adım devam ediyor. 2018 hedeflerimizi tutturduk, 2019 motivasyonunu da daha yukarı taşıdık. 10 yıl vadeli tahvil ihracımıza 5 milyar doların üzerinde talep geldi. İmalatçı ve ihracatçılarımız başta olmak üzere yıllık cirosu 25 milyon TL’nin altında olan şirketlere finansman desteği başlatıyoruz. Yüksek katma değerli üretim döneminin alt yapısını hazırlıyoruz. Reel sektörün nefes alacağı bir ekosistemi oluşturuyoruz. İmalatçı ve ihracatçı şirketlere azami 1 milyon, hizmet sektöründeki şirketlere azami 500 bin TL kredi verilecek

2019 YILINDA EKONOMİK HEDEFLERİMİZİ YUKARI TAŞIYACAĞIZ: Paketin büyüklüğü 20 milyar TL olacak. Pakette 6 ay kredi geri ödemesi olmayacak. Paketi 13 banka tamamen kendi inisiyatifiyle hazırladı. KOBİ Değer Kredisi 6 ay geri ödemesiz ve aylık yüzde 1.54 faizle verilecek. KOBİ Değer Kredisi Programı’nın Hazine’ye etkisi yok. Bankacılık sektörü sağlıklı yapısını korumaktadır. Kamu ve özel bankalar sermaye tabanlarını güçlendirmeye devam ediyor. 40 milyon işletmeye kredi verilecek, 2019 yılı Yeni Ekonomik Programımızla başlattığımız bütçe disiplini konusundaki adımlarımız ve hedeflerimizi çok daha yukarı taşıdığımız dönem olacak.

EKONOMİDE ÜÇ HASSAS KONU: Birincisi, bütçe disiplini içerisinde, hükümet dizginleme noktasına gidecek mi? 31.12 ile geldiğimiz nokta güçlü bir bütçe disiplini ile devam edildiğini ortaya koydu. İkincisi, fiyat istikrarı. Son 16 yıldır olmadığı kadar çok güçlü bir reaksiyon ortaya koyan bir durum söz konusu. Üçüncüsü ise cari denge. Mayıs Haziran ayyuka çıkmıştı. 2019 cari denge tahminlerine baktığımızda çok ciddi bir yorum ortaya koydu. Sonuç itibariyle bu dengelenme süreci 2018 Eylül’de bahsettiğimiz, cari denge yüzde 3’lerde kapatacağımız konusunda herkes netleşmiştir. Yüzde 7-8 bekleyenlere inat ihracattaki pozitif, ithalattaki duruma göre dengelenme ve büyümeyle birlikte rayına girdi. 2019’da uygulayacağımız yapısal reformlarla şu ana kadar yaptıklarımızın yanı sıra bu 3 husus. Bu 3 ana eleştiri noktası kontrol altına alınmış güçlü bir şekilde pozitif bir noktaya ulaşmıştır.

HEM REEL SEKTÖR, HEM EKONOMİMİZ KAZANACAK: Bugün burada açıkladığımız son çeyrekte yaşanan özellikle ekonomimizdeki likidite sıkışıklığının bugünkü bu maliyetlerin teknik uzman arkadaşlarımızın anlayacağı dilden bugün bu maliyetler son çeyrekte çok daha uygun maliyetli bir paket yapacağız belki. Hem reel sektör, hem ekonomimiz inşallah tüm Türkiye kazanacak.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2019, 17:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER