'Kürtler ile Esad müzakereye başladı'

Reuters ajansı, Suriyeli Kürtlerle Esad yönetimi arasındaki temasların hız kazandığını duyurdu. Buna göre, devlet memurlarının Rojava'ya dönüşü ve Tabka Barajı'nın onarılması üzerine görüşmeler başladı.

'Kürtler ile Esad müzakereye başladı'
İngiliz haber ajansı Reuters, Suriyeli Kürtler ile Beşar Esad yönetimi arasındaki temasların arka planını yazdı. Buna göre, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrol ettiği bölgelere devlet memurlarının dönüşü ve Rakka yakınındaki Tabka Barajı’nın onarımı gibi konularda müzakereler başladı; Kürtler, daha kapsayıcı algılanması için yerel polis gücü Asayiş’in adını değiştirdi.


‘REJİM BİR YERE GİTMİYOR’

Haber, SDG’nin siyasi kanadı Suriye Demokratik Konseyi’nin Eş Başkanı İlham Ahmed’le yapılan bir söyleşiye dayandırılıyor. Ahmed Reuters’a demecinde, “İletişim kanallarının açık olması gerektiğine kanaat getirdik. Anayasa ve siyasi süreç rejimsiz çözülmeyecek. Rejim bir yere gitmiyor” dedi.

‘BARAJIN ONARIMI BİZİM İÇİN ÖNCELİKLİ’

İlham Ahmed, Tabka Barajı’nın onarılmasının kendileri için yüksek öncelikli olduğunu söyledi; hükümetten yardım alınmazsa dış destek aramaları gerekeceğini belirtti. Baraj konusundaki temasları sağlık ve eğitim alanında işbirliğine ilişkin görüşmelerin izleyebileceğini söyleyen Ahmed, “[Görüşmeleri] bir adım ileri taşımamız için artan bir güvenin önünü açar” dedi.

ASAYİŞ’İN ADI VE BAYRAĞI GEÇEN HAFTA DEĞİŞTİ

Habere göre, Suriyeli Kürtlerin bu süreçte attığı adımlardan biri de, yerel polis gücünün Kürtçe ismi ‘Asayiş’in değiştirilmesi oldu. Reuters, Asayiş’in adının ve bayrağının geçen hafta değiştirildiğini belirtti. Üst düzey Kürt yetkili Aldar Halil ise bu adımı ‘SDG’nin, Rakka dahil IŞİD’den aldığı Arap kentlerini gözeterek’ attığını söyledi. Halil, “Bu şekilde polis herkesin polisi olacak” dedi. Haberde, Kamışlı’daki Abdullah Öcalan posterlerinin de geçen ay kaldırıldığı belirtildi.

‘TÜRKİYE’YE KARŞI İŞBİRLİĞİ’ SİNYALİ

Ahmed söyleşide, Türkiye ve Afrin’le ilgili açıklamalar yaptı. Reuters’ın aktardığına göre Ahmed, ‘Kürt savaşçıların İdlib’de düzenlenecek bir harekâta Suriye ordusunun yanında katılabileceğini ve Şam’la Türkiye’ye karşı daha kapsamlı bir işbirliği yapabileceklerini‘ söyledi.

‘AFRİN’DE ALDATILMIŞ HİSSETTİK’

Ahmed, ABD’den gelen çelişkili mesajlar hakkında “Ne istedikleri belli değil” yorumunu yaptı; SDG’nin özellikle Türkiye’nin Afrin operasyonu sırasındaki ‘Amerikan sessizliği‘ nedeniyle daha temkinli hale geldiğini söyleyerek, “Aldatılmış hissettik” dedi.

REUTERS: ABD’YE GÜVENMİYORLAR

Reuters haberinde şu yorumu yaptı: “Öngörülemez müttefikleri ABD’ye temkinli yaklaşan ve Devlet Başkanı Beşar Esad’la müzakere etmeye her zamankinden hazır olan Suriye’nin Kürtleri, yedi yıllık iç savaşta elde ettikleri kazanımları korumak için Şam’la ilişki kurmaya çalışıyor. Önde gelen Kürt gruplar, Suriye’deki ihtilafın az sayıdaki kazananlarından biri; ülkenin kuzeyinin büyük bölümünde, SDG milislerinin kontrolünde özerk yönetimler kurdular. Esad’la ihtilaftan kaçındılar; zaman zaman, Esad güçlerinin Rusya ve İran’ın yardımıyla aşamalı olarak ezdiği isyancılar dahil, ortak düşmanlarla savaştılar.” (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2018, 13:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER