Kurtulmuş: Başika’daki Türk askeri işgalci değil

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Türkiye’nin Irak’taki askeri varlığı işgalci amaçla orada değil, Türkiye bunun tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecek” dedi.

Kurtulmuş: Başika’daki Türk askeri işgalci değil

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Yeşilay Dayanışma Merkezi (YEDAM) Cerrahpaşa Hizmet Binası açılış törenine katıldı, töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Irak Meclisi, “Türkiye askerinin ‘işgalci güçler’ sayıldığı ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması” kararını almıştı.

Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, “Irak Meclisi’nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı kararı kınıyoruz. Özellikle söz konusu kararın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyoruz ve kabul edilemez buluyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

Kurtulmuş, Irak Temsilciler Meclisi’nin dün Türkiye’nin Başika üssündeki askeri varlığına karşı çıkan bir kararı kabul etmesinin ardından iki ülke arasında yaşanan gelişmelere dair şunları söyledi:

“Her türlü işbirliğine hazırız”

“Türkiye, Irak Merkezi Hükümeti ile terör örgütlerinin Irak’tan temizlenmesi için her türlü iş birliği yapmaya hazırdır.

“Türkiye, bu anlamda Musul’un da DAEŞ’in ve diğer terör örgütlerinin tehdidi altında bulunmasına karşı olduğunu başından beri ifade etmektedir.

“Türkiye, Irak ve Suriye’deki yapının değiştirilmesine yönelik çabaların karşısındadır. Irak, Iraklılarındır. Suriye, Suriyelilerindir.

“Müsaade etmeyiz”

“Ama hiçbir terör örgütünün, oradaki etnik yapıyı değiştirmek, oradaki demokratik yapıyı değiştirmek gibi eylemin içerisinde olmasına ne Türkiye olarak bizim müsaade etmemiz mümkündür, ne de Irak’ın ya da başka bir ülkenin buna müsaade etmesi lazım.

“Türkiye, Başika’nın tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecek”

“Başika meselesinde biliyorsunuz başından itibaren Kuzey Irak’taki yerel yönetimin, Barzani yönetiminin de Türk birliklerinden özellikle yerel güçlerin Musul’u kurtarmak için eğitilmesi konusunda destek istediği, yardım istediği de açıktır.

“Türkiye’nin Irak’taki askeri varlığı işgalci amaçla orada değil. Bu konu herhangi bir tartışma konusu değildir. Türkiye, Başika’nın tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecektir.”

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2016, 11:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER