MHP'li Yıldız, Seçimin sonucunu HDP ve SAADET etkiledi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, 31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul, Ankara, Antalya, Adana ve Mersin’in kaybedilmesinin nedeninin HDP ve Saadet Partisi olduğunu söyledi. Yıldız, “Biri seçime katılarak biri katılmayarak sonucu etkiledi” dedi. Yıldız’a göre AK Parti’den MHP’ye gelen oyların soy kütüğü de MHP'ye uzanıyor.

MHP'li Yıldız, Seçimin sonucunu HDP ve SAADET etkiledi
31 Mart yerel seçimleriyle ilgili siyasi partilerde değerlendirmeler başladı. MHP, seçim sonuçlarını 13-14 Nisan tarihlerinde Kızılcahamam’da düzenleyeceği kampta masaya yatıracak. MHP Merkez Yönetim Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu üyeleri ve milletvekillerinin katılacağı toplantıda, hem Cumhur İttifakı olarak elde edilen sonuç hem de MHP’nin kazandığı il ve ilçeler konuşulacak, kaybedilen yerlerde bunun nedenleri ele alınacak..


Kızılcahamam kampı öncesi seçim sonuçlarıyla ilgili kısa bir değerlendirme yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız şöyle konuştu:

“31 Mart Mahalli İdareler Seçiminde 1 büyükşehir, 10 il, 134 ilçe, 89 belde olmak üzere 234 yerde belediye başkanlığı kazandık. Partilerin performansı İl Genel Meclisi üyelerinin oranıyla ölçülebilir. MHP burada yüzde 18.81 ile 2. sırada. Birinci sırada yüzde 41.61 ile AK Parti, üçüncü sırada yüzde 17.47 ile CHP var. HDP yüzde 7.93, İP yüzde 8.12, SAADET ise 2.47 görünüyor. Kazanılan il genel meclisi üyesi sayısında AK Parti 758 ile birinci sırada. MHP 188, CHP 184, HDP 101 meclis üyesi kazandı.”

KAYBEDİLEN İLLERİN İKİ NEDENİ

Seçim sonrasında Cumhur İttifakı’nın MHP’ye kazandırdığı, AK Parti’ye kaybettirdiği yorumları yapıldı. Bu değerlendirmeye katılmayan Yıldız, Cumhur İttifakı’nın kaybettiği büyükşehirlerle ilgili şunları söyledi:

“İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Mersin’de sonuçların Cumhur İttifakı aleyhine olmasının iki sebebi var. Bir HDP’nin aday çıkarmaması, iki Saadet Partisi’nin aday çıkarması. Biri katılarak biri katılmayarak sonucu etkiledi. Bunun özeti bu.”

ADAM BOŞA SÖYLEMEDİ

Cumhur İttifakı kapsamında adayını MHP’nin belirlediği Adana’da 2014 seçimine göre 75 bin fazla oy aldıklarına dikkat çeken Yıldız, “Oyların artmasına karşın seçimi kaybettik. HDP-PKK’nın etkisi burada. Adam boşa söylemedi. “Ben seçiyorum seni” dedi. Daha ne olsun. Çok etkiledi. Saadet Partisi’nin İstanbul’da aldığı oy CHP’ye hiç gelmeyecek bir oydu. 102 bin oy kesin olarak AK Parti’ye gidecek oydu, ama şunu söylemişlerdi ‘size kaybettireceğiz’ demişlerdi. Etkili olmuştur” dedi.

AK PARTİ’YE GİDEN OYLARIMIZ GELDİ

24 Haziran Meclis seçimleri ve 31 Mart Yerel Seçimlerinde AK Parti’den MHP’ye oy kaydığı tespitleri yapıldı. MHP’nin 4 il belediyesi sayısını 10’a çıkarması buna örnek gösterildi. MHP’nin Bartın, Kastamonu, Karabük, Çankırı gibi illerde daha önce de kazanmış olduğuna dikkat çeken Yıldız gülümseyerek, “Bizim giden oylarımız gelmiştir. Biz 50 yıllık bir partiyiz. Bu oyların geliş yerine, soy kütüğüne falan bakarsak bunlar zaten bizim oylarımız, milliyetçi, muhafazakar, bizim, soy kütüğü bizim” dedi.

CUMHUR İTTİFAKI BAŞARILI OLDU

Seçim sonuçlarının Cumhur İttifakı açısından büyük başarı olduğunu söyleyen Yıldız, şöyle devam etti: 

“Burada başarı ne bizim açımızdan yüzde 53.3 Cumhur İttifakı’nın. Bu tartışmasız. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini ve Cumhur İttifakı’nı güçlendirdi. Yani, illeri aldı ama CHP, erken seçim diyemez. 50 ilin altına düşseydi artık konuşulurdu. 51.6, 53’e çıkmış. AK Parti’nin aldığı oy 2014 seçimlerinden fazla. MHP de AK Parti’nin de aldıkları oy aşağıya gitmedi. Kaybedilmesinin iki sebebini söyledim. HDP’nin İstanbul’da yüzde 12 oyu var, yani etkileyecek durumda.”

İSTANBUL’DA SEÇİM YENİLENİR Mİ?

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, İstanbul’da seçimin yenilenmesi olasılığı ile ilgili de soru üzerine, “İstanbul için seçimin yenilenmesinin şartları belli. 298 Sayılı Kanunun 130. Madde şunu söylüyor. Seçimin sonucunu etkileyecek derecede etkili bulgu varsa seçim yenilenir, iptal edilir diyor. Buna da işte olağanüstü kanun yolu diyor. 130’a göre olabilir. 130’un şartları var mı yok mu bilmiyorum. Çünkü soruşturmaları bilmiyoruz” dedi.

Yıldız, YSK’nın olası bir yeni seçim kararının sonuçlarıyla ilgili ise şunları söyledi:

“Halka anlatılacak. Biri diyecek ki, hukuksuzluğu, organize işi çözdük, biz hukuk devletiyiz. Diğeri de diyecek ki, kazandığımızı masa başında elimizden aldılar. Burada ne olur? Şimdiden bir şey söyleyemeyiz, halkın yerine kendimizi nasıl koyalım.” / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2019, 23:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER