Muhalefetin parlamenter sistem çalışması liderlere sunuldu: Uzlaşı sağlandı

CHP'li Muharrem Erkek, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasının parti liderlerine sunulduğunu söyledi. Erkek, 6 partiyle uyum içinde çalıştıklarını, tüm ilkelerde uzlaşı sağlandığını kaydetti.

Muhalefetin parlamenter sistem çalışması liderlere sunuldu: Uzlaşı sağlandı

2023 seçimlerine "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" vaadiyle gitmeye hazırlanan 6 muhalefet partisi, yaklaşık üç aylık bir mesainin sonunda çalışmalarını tamamladı.

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti kurmayları tarafından Meclis’te dün son rötuşları yapılan 23 sayfalık Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışması liderlere sunuldu.

‘İLK SEÇİMDE İKTİDAR OLACAĞIZ, YENİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ MİLLETE SUNACAĞIZ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Genel Merkezde düzenlediği basın toplantısıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne dikkat çekti, bu sistemin her geçen gün daha da otoriterleştiğini söyledi.

Yapılacak ilk seçimde iktidar olacaklarına vurgu yaparak, 6 siyasi parti ile üzerinde çalıştıkları parlamenter sistem çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Erkek, “İlk seçimde iktidar olduktan sonra millet ittifakının Cumhurbaşkanı adayı da Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacak. Yeni Cumhurbaşkanı ve yeni meclis toplumsal uzlaşmayla birlikte yeni anayasa değişikliğini millete sunacak. Çünkü Türkiye’nin yeni bir siyaset kültürüne, yeni bir yönetim anlayışına, yeni bir sisteme ihtiyacı var. Bu sistemi mutlaka ve mutlaka inşa edeceğiz. Çünkü bugün Türkiye’ye dayatılan bu ucube sistem 83 milyonu freni patlamış kamyon gibi uçuruma sürüklüyor. Buna dur diyeceğiz ve bizim iktidarımızda bir tek umutsuzluk yasak olacak” ifadelerine yer verdi.

‘UYUM İÇİNDE ÇALIŞTIK, TÜM İLKELERDE UZLAŞTIK’

CHP’li Muharrem Erkek, basın açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Sistem çalışmasına ilişkin parti liderlerinin yapacağı ortak açıklamada oturma düzeni krizi çıktığı ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun ortak metne imza atmak istemediği gibi tartışmaların sorulduğu Erkek, “Hiçbir genel başkanın hiçbir partinin derdi kendi partisiyle veya şahsıyla ilgili değil. Zaten söylüyorlar; mesele Türkiye meselesi. 6 parti ortak mutabakat metnimizi tamamladık. Dün akşam da yine TBMM’de son çalışmamızı gerçekleştirdik. Bu bir redaksiyon çalışmasıydı ve 6 parti ortak mutabakat metnini genel başkanlara sunduk. Şimdi süreç, takdir genel başkanlarda. En kısa zamanda sayın genel başkanlar bir araya gelecek ve Türkiye’ye, kamuoyuna gerekli mesajları verecekler. Bu iddiaları biz de gazetelerden okuyoruz, duyuyoruz, yani gülümsüyoruz. Çünkü 6 parti uzun zamandır genel başkanların görevlendirmesiyle genel başkan yardımcıları olarak o kadar uyum içerisinde çalıştık ve tüm temel ilkelerde uzlaştık. Millet ittifakı güçlenerek, büyüyerek yoluna devam ediyor arkadaşlar” değerlendirmesinde bulundu. (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER