Orban: Türkiye sığınmacı tehdidini hayata geçirirse, sınırda güç kullanırız

Macaristan'ın göçmen karşıtı Başbakanı Viktor Orban: Türkiye kapıları sığınmacılara açma tehdidini hayata geçirir, Macaristan sınırını korumak için güç kullanmak zorunda kalacağız.

Orban: Türkiye sığınmacı tehdidini hayata geçirirse, sınırda güç kullanırız
Macaristan’ın göçmen karşıtlığıyla tanınan sağcı Başbakanı Viktor Orban, ‘Türkiye’nin sığınmacılara kapıları açma tehdidini hayata geçirmesi halinde güney sınırında güç kullanmak zorunda kalacağını’ söyledi.


Özel bir yayın kuruluşuna konuşan Orban, “Önümüzdeki haftalar, Türkiye’nin bu insanlarla ne yapacağını belirleyecek. Bu karar iki yöne gidebilir: Onları Suriye’ye geri götürmek veya Avrupa’ya göndermek” ifadelerini kullandı.

“Türkiye ikincisini seçerse, bu insanlar kitleler halinde Macaristan’ın güney sınırlarına gelecek ” diyen Orban, Balkanlar göç yolunda şu anda 100 bine yakın mültecinin bulunduğunu söyleyip sözlerine şöyle devam etti: “Eğer Türkiye yüz binlerce kişiyi daha gönderirse, o zaman Macaristan sınırını ve Sırbistan-Macaristan korumak için güç kullanmamız gerekir. Ve bunu yapmak zorunda kalmak istemem.”

HAREKATA DESTEK VERMİŞTİ

Macaristan, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde sığınmacıların yerleştirileceği bir güvenli bölge kurma amacıyla başlattığı harekata Avrupa Birliği’nden gelen tepkileri yumuşatmasıyla dikkat çekmişti.

Siyasetini göçmen karşıtlığı üzerine kuran ve otoriter eğilimleriyle Avrupa içinde eleştirilen Orban, Balkanlar üzerinden gelen göçmenleri engellemek için 2015 yılında Sırbistan sınırına çelik bir çit yaptırmıştı.

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2019, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER