Piri: Afrin'e yönelik ciddi kaygılarımız var

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, "Afrin'e yönelik askeri müdahalenin insani sonuçları konusunda ciddi kaygılarımız var" dedi. Piri, AB liderlerine de Türkiye konusunda 'önceliği insan haklarına verin' çağrısı yaptı.

Piri: Afrin'e yönelik ciddi kaygılarımız var
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Varna’da yapılacak ‘Türkiye zirvesi’ne  ilişkin açıklamalarda bulundu. Piri, zirveye katılacak katılacak AB liderlerine AP olarak, “Türkiye-AB ilişkilerinde öncelik insan hakları olmalı” mesajı vermek istediklerini açıkladı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, “Türkiye’de İnsan Haklarının Mevcut Durumu” başlıklı karar tasarısının AP’de oylandığı oturumdan önce Deutsche Welle Türkçe’nin Strasbourg muhabiri Kayhan Karaca’ya konuştu. 

“AP neden Türkiye hakkında bir oturum düzenleme ve karar alma gereksinimi hissetti?” sorusunu Piri, “Türkiye’de insan haklarının durumu çok kritik. Türk hükümeti ‘Sadece AB tam üyeliğini konuşmayı kabul ederiz’ dese de biz bu konuda henüz hiçbir adım görmedik” diye yanıtladı.

‘TÜRKİYE TOPLUMUYLA DAYANIŞMAMIZI GÖSTERMEK İSTİYORUZ’

Piri, Mart ayında Varna’da yapılacak Türkiye-AB mini zirvesine göndermek istedikleri mesajı ise şöyle özetledi: “Bugün kabul edilen kararda OHAL uygulaması gibi yapısal sorunlara vurguda bulunuyor ama aynı zamanda da dokunaklı bazı bireysel vakaları gündeme getiriyoruz. Zor bir dönemden geçen Türkiye toplumuyla dayanışmamızı göstermek istiyoruz. AB liderlerine de insan hakları konusunun Türkiye-AB ilişkilerinde öncelik olarak kalması gerektiğini hatırlatıyoruz.”

Piri, “Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’nin Afrin operasyonuyla ilgili tutumuna ilişkin şu bilgiyi verdi: “Herkes Türkiye’nin sınırlarını koruma hakkı olduğunu kabulleniyor. Bununla birlikte Avrupa Parlamentosu olarak Afrin’e yönelik askeri müdahalenin insani sonuçları konusunda ciddi kaygılarımız olduğunu ifade ediyor ve orantısız eylemlerin devamına karşı uyarıda bulunuyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2018, 12:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER