Reuters'a konuşan yetkili: Suriye operasyonu için hazırlıklar sürüyor

Reuters, Türkiye'nin olası Suriye harekâtını mercek altına aldı. Silahlı isyancılar mobilize olmaya başladıklarını iddia ederken, Ankara'dan üst düzey bir yetkili hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

Reuters'a konuşan yetkili: Suriye operasyonu için hazırlıklar sürüyor

Ankara'dan Suriye'nin kuzeyine yeni bir operasyon planlandığına dair sinyaller gelirken, Reuters ajansına konuşan üst düzey bir güvenlik yetkilisi 'hazırlıkların yapılmakta olduğunu' söyledi. Yetkili, "Operasyon tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra başlayacak" dedi. İsmi açıklanmayan yetkilinin, "Konuyla ilgili Rusya'yla koordinasyon halindeyiz. Mesele, ABD'yle çoktan ele alındı" ifadelerini kullanması da dikkat çekti.

Reuters'ın sahadaki silahlı isyancılar arasındaki kaynakları da Türkiye'nin son dönemde olası bir harekât için askeri teçhizat gönderdiğini öne sürdü. Silahlı isyancı grupların olası harekâtta hedef alınacak bölgelerin yakınlarına kaydırıldığı iddia edilirken, Ankara destekli Suriye Milli Ordusu'nun Sözcüsü Yusuf Hamud operasyona 'tam anlamıyla hazır olmalarına' çok az zaman kaldığını iddia etti.  

Reuters'a konuşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kaynakları ise Türkiye'nin son iki haftada YPG pozisyonlarına insansız hava araçlı saldırılarını artırdığını, Suriye içinde Türkiye'nin kontrolündeki bölgelerden top atışlarının da arttığını belirtti.

Suriye'ye olası bir operasyon konusunda son olarak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan "Hiçbir tehditten gözümüzü sakınmayacağımızı herkesin bilmesi gerekir" açıklaması geldi. Kalın, "Biz zaten Suriye'de sahadayız. Geçenlerde tezkere yenilendi. Terör örgütlerine karşı tedbirleri almak zorundayız. Türkiye - Suriye sınır hattını düşünürseniz güvence altına almak önceliğimizdir. Bunun için de TSK her an teyakkuz halindedir. Türkiye'nin güvenliği açısından tam bir kararlılık içinde olduğumuzu, tehditlerden gözümüzü sakınmayacağımızı da herkesin bilmesi gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise ABD Başkanı Joe Biden'la görüştüğü Roma'dan dönüşünde, "Operasyonun yapılması gerektiği zamanda tabii ki operasyon yapılır. Ondan geri adım atılmaz" demişti Erdoğan, Biden'la ABD'nin Suriye'de YPG'ye verdiği desteği de görüştüğünü belirtip, 'beraber çalışma konusunda bir kez daha mutabakata vardıklarını' söylemiş ancak ayRıntı vermemişti.

Reuters'ın haberinde de, Türkiye'nin geçmişteki harekâtlar öncesinde uzun süreli askeri yığınaklar yaptığını ve TSK'nin sınırdaki hareketliliğinin gözlemlendiği ancak şu an böyle bir durumun yaşanmadığı belirtildi. Ajans, "Ankara henüz harekete geçmedi ve eğer bir karar alındıysa, planları hakkında çok az ayrıntı açıkladı" ifadelerini kullandı.  / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER