Ruhani Meclis kararı Ezidileri ikiye böldü

IŞİD tarafından kaçırılan ve tecavüze uğrayan kadınların çocuklarının Ezidi toplumuna kabul edilmeyeceği açıklaması Ezidi toplumunda tartışma yarattı.

Ruhani Meclis kararı Ezidileri ikiye böldü
Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi’nin, IŞİD’lilerin tecavüzü sonucu doğan çocukları topluma kabul etmeyeceğini açıklaması Ezidi toplumunu ikiye böldü.


Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi (EYRM) Başkanı ve Ezidi Miri Vekili Hazım Tahsin Beg tarafından 24 Nisan’da yapılan açıklamada, IŞİD’den kurtarılan tüm Ezidilerin topluma geri kabul edileceği belirtildi. Ezidiler tarafından bu karar önemli bir adım olarak değerlendirildi. Fakat tekrar toplanan meclisin, IŞİD militanlarının tecavüzü sonucu hamile kalan Ezidi kadınların çocuklarının topluma kabul edilmeyeceği ilan etmesi tartışma yarattı.

Independent Türkiye’den Abdülhakim Günaydın’a konuşan gazeteci Eyüp Burç, IŞİD’in 2014’te Ezidilerin yaşadığı bölgelere gerçekleştirdiği saldırıların ardından, binlerce Ezidi kadın ve çocuğu esir alarak pazarlarda sattığını hatırlatarak, bu durumu “tarihin şahit olduğu en büyük zulüm” olarak nitelendirdi.

Ruhani Meclisi’nin, tecavüz sonucu doğan çocuklar için aldığı son kararın, Ezidi toplumunu ikiye böldüğü aktaran Burç, konuyla ilgili farklı tartışmaların devam ettiğini kaydetti.

Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi’nin “herkesi kabul eden” 24 Nisan kararını çok önemli bulduğunu vurgulayan Burç, kararın değiştirilmesinde bir kesim Ezidi entelektüel ve ileri gelenlerin etkisinin olduğunu söyledi.

Yüksek Ruhani Meclisi’nin kararının fanatik Ezidilerin baskısı sonucu değiştiğini savunan Burç, şunları söyledi:

“Kararın değişeceğini ve alınan ilk karara dönüleceğini düşünüyorum. Çünkü insani olan, dinimizin de öngördüğü ve trajediden kurtulmaya yönelik çözüm birinci karardır. Dini kurumlarda da bu tartışmalar devam ediyor. Kanaatimce son karar ilk kararın ruhuna uygun olarak değiştirilecek. Ezidilerin lideri Mir Tahsin ölünce ağırlığını koyacak kimse kalmadı. Mir’in dört çocuğu var, hepsi halefi ve hiç kimse seçilebilme ihtimalini riske atmak istemiyor. Dolayısıyla Mir hayatta olsaydı veya yeni Mir seçilirse karar tekrar gözden geçirilecektir diye düşünüyorum.”

’24 NİSAN KARARI GEÇERLİDİR’ 

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Azad Barış tartışmalı son kararı “korsan” olarak niteliyor. Kararın Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi’nin bütün üyelerinin katılımıyla alınmamasını bu yoruma gerekçe olarak gösteriyor. Barış’a göre, tecavüz çocuklarını kabul etmeme kararı, dışarıdan gelen baskı sonucu revize edilerek alındı. Barış kendileri açısından 24 Nisan kararının geçerli olduğunu söyledi.

Barış, “Çünkü 24 Nisan’daki kararda çocukları kabul etmiyoruz diye bir ibare yok. İbare olmadığı için de anneleriyle beraber çocuklar da kabul edilecek. Fakat karardan sonra geri adım atsınlar diye dışarıdan bir baskı uygulandı. Bu baskıya dayanamayıp ‘kadınları kabul ediyoruz ama çocukları kabul etmiyoruz’ diye açıklamalar yapılıyor. Bu sonradan alınmış bir karardır ve bunu tanımıyoruz” dedi.

Haberin tamamını okumak için tıklayınız

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2019, 18:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER