Ruhani: Yasal protestolara alan sağlanmalı

İran'daki protestolarla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Hükümet yasal eleştirilere ve protestolara alan sağlamalı" dedi. Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarına da tepki gösterdi.

Ruhani: Yasal protestolara alan sağlanmalı
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkedeki protestolarla ilgili konuştu. Ruhani, “Anayasaya göre halkın eleştiri ve protesto yapma hakkı vardır. Hükümet yasal eleştirilere ve protestolara alan sağlamalı” dedi. Devrim Muhafızları Komutanı İsmail Kovsari, “Eğer bu insanlar artan fiyatlar nedeniyle sokaklara çıktıysa o sloganları atmayacaktı, mülkleri yakmayacaktı” diye konuştu. Kovsari, protestocuların “ulusun demir yumruğu” ile karşılaşacaklarını belirtti.


BBC Türkçe’nin haberine göre,
 İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, pazar akşamı kabine toplantısında, protestolarla ilgili konuştu. Ruhani, “Şiddet ve kamusal alanlara zarar vermek eleştiri değildir” dedi.

Protestonun anayasal bir hak olduğunu belirten Ruhani, “Anayasaya göre halkın eleştiri ve protesto yapma hakkı vardır. Hükümet yasal eleştirilere ve protestolara alan sağlamalı. Ama eleştiri ve protestoların ülkenin ve halkın durumunu iyileştirmesi için çaba harcamalıyız. Hükümet vandallık yapan ve çevreye zarar veren gruplara tolerans göstermeyecektir” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarını da değerlendiren Ruhani, “İranlılara terörist diyen bir kişinin İranlılar hakkında açıklama yapma hakkı yok” dedi.

‘ŞİDDET ÇAĞRISI YAPANLARI TESPİT ETTİK’

Hükümet karşıtı gösterilerin devam ettiği İran’da İçişleri Bakanı Abdülreza Rahmani-Fazli, “İnternetten şiddet çağrısı yapanları tespit ettik” şeklinde konuştu.

Bu kişilere karşı harekete geçileceğini söyleyen Fazli, “Şiddet eylemlerine karışanları ve perde arkasından onları yönetenleri de tespit ettik. İnterneti istismar eden bu kişilere karşı doğru zamanda harekete geçeceğiz” dedi.

Telegram ve Instagram uygulamalarına da “geçici olarak” erişime engelli getirildiği belirtiliyor.

TAHRAN SAVCISINDAN ‘CAMİLERİ YAKTILAR’ İDDİASI

Eylemlerle ilgili açıklama yapan Tahran Savcısı Abbas Caferi Dolatabadi ise ABD’yi suçladı. Dolatabadi, “Trump bölgeye gelip, kılıç dansı yapıp, İsrail ile İran konusunda anlaşmaya vardığını açıklayınca böyle olaylar beklemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Gözaltına alınanlar arasında cami yakanlar olduğunu öne süren Dolatabadi, “Gözaltına alınanları sorguladığımızda protestolarda duygusallaştıklarını, bu yüzden camileri ve kamusal alanları yaktıklarını söylediler. Bir cami veya mescidin ateşe verilmiş olması, yabancı ajanların bu işe dahil olduğunu gösteriyor” iddiasında bulundu.

DEVRİM MUHAFIZLARI: DEMİR YUMRUKLA KARŞILACAKLAR

Devrim Muhafızları Komutanı İsmail Kovsari, protestoların sürmesi durumunda, göstericilerin “ulusun demir yumruğuyla” karşılaşacaklarını söyledi.

Siyasi sloganların atıldığı ve mülklerin yakıldığını söyleyen Kovsari, “Eğer bu insanlar artan fiyatlar nedeniyle sokaklara çıktıysa o sloganları atmayacaktı, mülkleri ve arabaları yakmayacaktı” dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2018, 13:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER