Sait Dede, Hatipoğlu'na yönelik 'Çıplak Arama'yı Bakan Gül'e sordu

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari Belediyesi eski Eşbakanı Dilek Hatipoğlu ile ilgili ‘çıplak arama’ ve işkence iddialarını Adalet Bakanı Gül’e sordu.

Sait Dede, Hatipoğlu'na yönelik 'Çıplak Arama'yı Bakan Gül'e sordu

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamda tutuklu Hakkari Belediyesi eski Eşbaşkanı Dilek Hatipoğulu’nun sevk sırasında darp edilerek çıplak aramaya maruz kaldığını söylemişti. Dede’nin açıklaması sonra konu TBMM’de de dile getirilmişti.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede Hatipoğlu’nun karşılaştığı muameleyi Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu.

Dede soru önergesinin açıklama kısmında Dilek Hatipoğlu’nın Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan davasının duruşmasına götürülmek üzere Sincan Kapalı Cezaevinden Hakkari’ye nakli sırasında getirildiği Van T Tipi Ceza infaz kurumunda işkence ve kötü muameleye uğradığını belirterek, “Tutuklu Dilek Hatipoğlu 12.02.2021 tarihinde getirildiği Van T Tipi Ceza İnfaz Kurulunda infaz koruma memurları tarafından yapılmak istenen çıplak aramaya itiraz edince, görevliler tarafından arama odasında yere yatırılıp zorla çırılçıplak soyularak darp edilmiştir. Tutuklu Dilek Hatipoğlu uğradığı işkence hakkında rapor almış ve bahse konu cezaevinin B3-T8 koğuşuna yerleştirilmiş, ardından tekrar bulunduğu koğuşa gelen infaz koruma memurları tarafından bir kez daha çıplak arama bahanesiyle darp edilmiştir. Avukatları aracılığıyla tarafımıza ulaşan bilgiler; Dilek Hatipoğlu’nun yüzünde ve vücudunun muhtelif yerlerinde darp ve cebir izi olduğu ve işkence gördüğü yönündedir. Anayasa’da temel haklara müdahalenin ancak kanunla yapılabileceği belirtilmiştir. İdarenin düzenleyici işlemleriyle hükümlü ve tutukluların bedenlerine müdahale etmesi açıkça Anayasa’ya aykırıdır. Öte yandan gerek adli makamlara gerekse basına yansıyan bazı somut olaylardan, uygulamada çıplak aramanın ilgili mevzuatta belirtilen şartlar oluşmadan ve buradaki kurallara riayet edilmeksizin adeta rutin bir uygulama şeklinde yapıldığı anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Dede, önergede Bakan Gül’e şu soruları yöneltti:

  1. Van T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu Dilek Hatipoğlu’na yapılan işkence ve kötü muameleden haberdar mısınız? Bu konuda başlatılan bir soruşturmanız var mıdır? Soruşturma veya inceleme açılmamışsa önergenin verildiği tarih itibariyle söz konusu iddialara ilişkin bir inceleme başlatacak mısınız?
  2. Dilek Hatipoğlu’nu darp eden infaz koruma memurlarının kimlikleri tespit edildi mi?
  3. 12.02.2021 tarihinde Van T Tipi Cezaevinde yaşanan işkence olayında, işkence yaptığı iddia edilen infaz koruma memurları hakkında soruşturma başlatılmayıp, işkenceye maruz kalan Dilek Hatipoğlu hakkında soruşturma başlatılmasının sebebi nedir?
  4. Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmeliğine dayandırıldığı iddia edilen ancak açıkça kanuna aykırı bir biçimde yapılan çıplak aramaları önlemeye ilişkin bir çalışmanız olacak mı? Tutuklu ve hükümlülerde üzüntü ve aşağılama duygusu yaratacak bir şekilde ve onurlarını zedelemek amacıyla yapılan çıplak aramaların rutin hale gelmesinin sebebi nedir?
  5.  Bir cezaevinden başka bir cezaevine sıkı kontrollere yapılan bir nakil sırasında hiç kimseyle bir teması olmayan, aranarak cezaevi nakil aracına elleri kelepçeli olarak konulan bir tutuklu ve hükümlüye yapılan çıplak arama dayatmasının makul ve ciddi emareleri nelerdir?
  6. Ceza ve İnfaz kurumlarında yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin önergenin verildiği tarih itibariyle bakanlığınız tarafından başlatılan kaç soruşturma vardır ve bu soruşturmaların akıbeti nedir?
  7. Cezaevlerinde görevli personel olup mahkeme kararıyla işkence suçunu işlediğinden bahisle hakkında ceza verilen kaç cezaevi personeli bulunmaktadır?
    YORUM EKLE
    SIRADAKİ HABER