Sayıştay İçişleri Bakanlığı'nın harcamalarını mevzuata aykırı buldu

Sayıştay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2017 hesaplarına ilişkin birçok mevzuata aykırılıklar tespit etti. Öte yandan Sayıştay raporu kurumlara yapılan yardımların saklandığını ortaya koydu.

Sayıştay İçişleri Bakanlığı'nın harcamalarını mevzuata aykırı buldu
  Sayıştay Başkanlığı, 2017 yılı raporları açıklandı. Başkanlık, hesaplarını denetlediği İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde parasal harcamaları mevzuata aykırı buldu.

Rapora göre, valiliklerde çalışan il mahalli idareler müdürlerine, il yazı işleri müdürlerine, il basın ve halkla ilişkiler müdürlerine, il planlama ve koordinasyon müdürlerine ek göstergenin 2200 gösterge rakamı üzerinden ödenmesi gerekirken, Bakanlık il müdürleri için belirlenen 3000 ek gösterge rakamı üzerinden ödendiği tespit edildi. İçişleri Bakanlığı’nın 2016 yılında da aynı konu nedeniyle uyarıldığı ifade edilen raporda, buna karşılık uygulamanın 2017 yılı denetimlerinde de aynı şekilde devam ettiği vurgulandı.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ı haberine göre, Sayıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde ise operasyon tazminatının operasyonlara çıkan personel yerine bütün personeli kapsayacak şekilde yapılmasını yasaya aykırı buldu. 2017’de verilen 23 milyar 537 milyon TL bütçenin tamamını kullanıp, 7 milyar 721 milyon TL ödenek üstü harcama yapan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hesaplarında da çok sayıda mevzuata aykırılık buldu. Operasyon tazminatının bütün personele yapılmasının eleştirildiği raporda, operasyona katılmayan personele mutat olarak her ay ödeme yapıldığı anlatıldı.

3.7 MİLYAR NEREDE?

Diğer yandan yardım yapılanlara ilişkin bilgilerin saklandığını belirten Sayıştay; raporunda yardım alanların da faaliyetlerine ilişkin bilgi verilmediğini tespit etti.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, önceki yıl raporlarında da bunun eleştiri konusu yapıldığını ifade eden Sayıştay; “Sorumluluk ilkesi gereği hesap verebilirlik ve mali saydamlığı zedeler” uyarısında bulundu. Hesaplamaya göre belediyeler ve il özel idareleri hariç kamu idarelerinin kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara bir yıl içinde yaptığı toplam yardım 3.7 milyar liradan fazla.

Sayıştay’ın Genel Değerlendirme Raporu’nda, “Yapılan inceleme neticesinde 151 kamu idaresinin yardım yapılan birlik, kurum ve kuruluşlara ilişkin bilgilere idare faaliyet raporunda yer vermediği görülmüştür. Bu idarelerden 10’u genel bütçeli idare, 39’u üniversite, 6’sı diğer özel bütçeli idare, 88’i belediye ve 8’i il özel idaresidir” denildi.

Sayıştay’ın denetlememekten şikâyet ettiği şu harcamaları yapıyor:

-Devletin tepesinden 9.5 milyon: Cumhurbaşkanlığı 2017 yılında; dernek ve vakıf gibi kurumlara 7 milyon 975 bin yardım yaptı. Başbakanlık’ın kesesinden ise yardım için 1 milyon 548 bin 814 lira çıktı. Devletin en tepesi dernek ve vakıflara 2017 yılında 9 milyon 523 bin 814 TL aktardı.

-21 bakanlıktan 2.1 milyar: Parlamenter sistemde görev alan 21 bakanlık’ın bütçesinden kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan cari transfer ise 2 milyar 182 milyon 504 bin 450 lira oldu.

Yüksek yargıdan 3 milyon: Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun dernek ve vakıflara toplam yardımı 3 milyon 825 bin 59 TL’yi buldu.

-Eğitim dünyasından 22.1 milyon: YÖK’e ilişkin Sayıştay raporunda, cari transferler kaleminde derneklere ve vakıflara yapılan yardımlarla ilgili bilgi yer almıyor. ÖSYM’nin ise dernek ve vakıflara bütçesinden 82 bin 546 TL ödeme yaptığı bilgisi yer alıyor. Sayıştay tarafından denetlenen devlet üniversitelerinden sadece 31 tanesi harcamaları içinde kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler kalemini özel olarak bildirdi. 31 üniversitenin içinde dernek ve vakıfların da olduğu toplam para transferinin 22 milyon 52 bin 919 liraya ulaştığı görüldü.

-Büyük kurumlardan 1.4 milyar: Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Personel Başkanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, MGK, Sahip Güvenlik Komutanlığı gibi 15 kurumun bütçesinden 1 milyar 442 milyon 497 bin 948 TL dernek ve vakıflar için harcandı. MİT, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bütçe sonuçlarında ise kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan cari transfer kalemi bulunmuyor.

61 kurumdan 116.2 milyon: Aralarında Savunma Sanayii Müşteşarlığı, TÜBİTAK, Kredi ve Yurtlar Kurumu, TİKA, Yurtdışı Türkler Başkanlığı, İŞKUR, BTK, SPK, RTÜK’ün de bulunduğu 61 kurumdan kâr amacı gütmeyen kuruluşlara 116 milyon 242 bin 898 TL harcandı.

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2018, 10:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER