Seçimi kazanan Bağlar eşbaşkanları belediye binasına alınmıyor

Diyarbakır Bağlar’da yüzde 71 oy alan ancak ihraç edildiği gerekçesiyle mazbata verilmeyen HDP’li Eşbaşkanlar Zeyyat Ceylan ve Zübeyde Zümrüt'ün belediye binasına girmesine polis izin vermedi. Ceylan, "YSK, seçme ve seçilme hakkımızı elimizden aldı. Biz bunu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz, aleyhimize sonuçlanırsa da AİHM’e kadar götüreceğiz” dedi.

Seçimi kazanan Bağlar eşbaşkanları belediye binasına alınmıyor
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ile ihraç edilen belediye başkanlarına mazbata verilmemesi kararı üzerine Diyarbakır’da açıklama yaptı. Açıklama öncesi HDP’nin Bağlar Belediyesi Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Zübeyde Zümrüt ile partinin milletvekilleri, üye ve yöneticileri belediye binasına girmek istedi ancak polis izin vermeyince kısa süreli gerginlik yaşandı. Bunun üzerine HDP’liler belediye binası önünde oturma eylemi yaptı.

YSK kararına göre, yüzde 71 oy alan HDP’nin Bağlar Belediye Başkan adayı Zeyyat Ceylan yerine mazbata 2’nci olarak seçilen AK Parti adayı Hüseyin Beyoğlu’na verilecek. Karara tepki gösteren HDP’liler Bağlar Belediyesi önünde toplanarak oturma eylemi yaptı. Yoğun önlemlerin alındığı Bağlar Belediyesi önünde toplanan HDP’liler ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Müdahale uyarılarına rağmen dağılmayan HDP’liler belediye önünde oturma eylemine geçti.

Zeyyat Ceylan: AİHM’e kadar gideceğiz…

‘AHİM’E KADAR GİDECEĞİZ’

Yapılan görüşmelerin ardından HDP’liler bir süre yaptıkları oturma eyleminin ardından basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan HDP’li Aday Zeyyat Ceylan YSK’nin kararına tepki göstererek şunları söyledi: “YSK’ya adaylığımız ile ilgili dilekçeyle başvuruda bulunduk. YSK’nin bizimle ilgili bilgi toplama ve karara varma süreci 3 Mart’ta sona erdi. Adaylığımızla ilgili herhangi bir evrak eksikliği veya başka bir şey bizimle paylaşılmadı. 3 Mart’tan sonra YSK’dan seçime girme ehliyetini aldık ve seçim kampanyası başlatarak 31 Mart’ta yüzde 71 oy alarak kazandık. Seçimin ardından günlerce mazbatamız verilmedi. YSK daha sonra böyle bir karar verdi. Bize göre bu bir tuzaktır ve tuzağı hazırlayan YSK’dir. Bu kadar aşikar ve aleni bir hukuk ihlalini kime YSK’den beklemiyordu. Biz bu süreci zulüm süreci olarak görüyoruz. Halkımızın iradesini kayyum zihniyetiyle bizden alıp AKP’ye verilmesi olarak görüyoruz. Seçme ve seçilme hakkı YSK’nın yetkisinde değildir. Kanunlar ve Anayasa ile koruma altına alınmıştır. YSK, seçme ve seçilme hakkımızı elimizden aldı. Biz bunu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz, aleyhimize sonuçlanırsa da AİHM’e kadar götüreceğiz.” (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2019, 19:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER