Sırrı Süreyya Önder'e 5 ay hapis cezası

Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır’daki bir mitingde yaptığı konuşma nedeniyle TCK 301’den hapse mahkum edildi. Ceza ertelendi.

Sırrı Süreyya Önder'e 5 ay hapis cezası

HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder “Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletinin yargı organlarını alenen aşağılamak (TCK 301)” suçlamasıyla yargılandığı davada 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından 4 Kasım 2016’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında verdiği ifadesindeki beyanları ile HDP’li milletvekillerinin tutuklanması sonrası Diyarbakır’daki bir mitingde yaptığı konuşma nedeniyle yargılanan Önder'in altıncı ve karar duruşması Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Önder’in katılmadığı duruşmada, avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu. Serdar Çelebi beyanında Önder’in, Diyarbakır 12. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanıp ceza aldığı konuşma ile bu davada yargılandığı konuşmanın aynı olduğunu belirtti. Bu sebeple yargılamanın mükerrer bir yargılama olduğunu söyleyerek davanın düşmesini istedi.

Savcıdan yeni mütalaa

Bunun üzerine söz alan duruşma savcısı, bir önceki duruşmada verdiği mütalaasını genişletti. Savcı daha önce ifadesindeki “Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu” sözleri nedeniyle yargılanan ve “Cumhurbaşkanına hakaretten” ceza alan Önder’in şu anki yargılamasının farklı olduğunu savundu.

Savcı, Önder’in ceza aldığı davanın “şaibe” kelimesinden olduğunu, söz konusu davada Önder’in sözlerinin devamında kullandığı “Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyeti…” sözleriyle yargı organlarını aşağıladığını savundu. Savcı, bu nedenlerle davanın mükerrerliğin olmadığını ileri sürdü.

Ardından da Önder’in hem savcılık beyanındaki sözleri nedeniyle hem de HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasının protesto edildiği 5 Kasım 2016'da Diyarbakır’da yapılan mitingde kullandığı ifadelerle "TCK 301’den” iki defa ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi.

Savcı mütalaasında Önder’in hangi ifadesinin aşağılama içerdiğine ise açıklık getirmedi.

Çelebi: Hangi kısımla ilgili bilmiyoruz

Önder’in avukat Çelebi, iddia makamının genişleterek sunduğu mütalaasına karşı savunma yapmak üzere ek süre talebinde bulundu. Hakim, talebi reddetti.

Talebin reddi sonrası savunma yapan Çelebi, iddia makamının Önder’in konuşmasının hangi kısmıyla ilgili ceza talebinde bulunduğunu bilmediklerini, önceki ve yeni mütalaa arasında fark bulunduğunu, mahkemenin süre talebini kabul etmemesiyle savunma haklarının kısıtlandığını söyledi.

Müvekkilinin daha önce aynı sözler nedeniyle yargılandığı ve ceza aldığını hatırlatan Çelebi, yargılamanın mükerrer olduğunu vurguladı.

Çelebi, müvekkilinin mitingde yaptığı konuşmada “zalim” kelimesinin geçtiğini, eğer bu kelimeden dolayı ceza isteniyorsa, bu kelimenin siyasi eleştiri sınırında kaldığını anlattı.

Önder’in gözaltındayken sarf ettiği “Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyeti…” sözlerinin muhatabının savcılık olduğunu ve savcılığın da bir yargı organı olmadığını kaydeden Çelebi, "Mahkemelere talimat verilmez denmesine rağmen savcılıklara böyle bir yasak yoktur. Dolayısıyla bakanlığın soruşturmanın açılıp açılmadığına ilişkin beyan sunmuş olma ihtimali vardır. Savcılığa yapılmış böyle bir söylemden TCK 301 ile düzenlenen suça dair yasal şartlar oluşmaz. Bu nedenle beraatına karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

5 ay ceza

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme "Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu" sözlerinin mükerrerlik olduğunu belirterek davanın reddine karar verdi.

Mahkeme, Önder’in Diyarbakır’daki bir mitingde kullandığı ifadeleri nedeniyle ise hapse hükmetti. Mahkeme Önder'e 5 ay hapis cezası verdi. Hükmünün açıklanmasını geriye bırakarak cezayı erteledi. / Bianet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER