'Sivas'ta Alevi Kültürü canlanacak'

Sivas’ın İmranlı ilçesine bağlı Topallar Köyü'nde, Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği kuruldu. Derneğin Kurucu Başkanı Ümit Şahin "Metropollerde kaybolan kültürümüzü, Alevi inançlarını tekrar canlandıracağız" diye konuştu.

'Sivas'ta Alevi Kültürü canlanacak'
Sivas’ın İmranlı ilçesine bağlı Topallar Köyü’nde geçtiğimiz Ocak ayında Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği kuruldu. Derneğin kuruluş amaçlarını açıklayan Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği Korucu Başkanı Ümit Şahin, özellikle gençlerin popüler kültüre yoğunluk gösterdiklerinden dolayı kendi kültürlerini unuttuklarını söyleyerek, Alevi Kültürü’nü canlandırmaya yönelik yoğun çalışmalar içerisinde olduklarını söyledi. Ayrıca Şahin, birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaparak, ilk defa köyde şenlikler yapacaklarını da belirtti.

‘BUNLARI İLK KEZ YAPACAĞIZ’

Sadece Topallar Köyü’nde değil aynı zamanda Sivas’ın diğer köylerinde ve köyden büyük şehirlere göç etmiş Alevi gençlere yönelik çalışmalar için projeleri olduğunu kaydeden Şahin, köyde ilk defa köy şenlikleri yapacaklarını da söylüyor:“Kaybedilmiş kültürümüzü, Alevi inançlarını tekrar kazandırmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Örneğin, kolektif olarak aşure lokması verdik. Aşure lokması verirken sadece toplanıp aşureyi pişirip dağıtmadık aynı zamanda dedemizi çağırıp Kerbela’yı anlatarak ağıtlar söyleyip kurbanımızı ve aşuremizi dağıttık. İlk etkinliğimiz sıfır bütçe ile gerçekleşti. Hiçbir şekilde kimseden yardım almadan telefonla Whatsapp üzerinden iletişim kurarak 90 kişi toplandı.”
Derneğin açılışı gerçekleştirildikten sonra ilkkez İmranlı köyünde bir köy derneği resmi törenle Anıtkabir'de açılış töreni gerçekleştirdi.

Derneğin açılışı gerçekleştirildikten sonra ilk kez İmranlı köyünde bir köy derneği resmi törenle Anıtkabir’de açılış töreni gerçekleştirdi.


'GENÇLERE YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK'

14 Temmuz’da köye giderek, Alevi geleneğinde önemli bir yeri olan mezar kaldırma töreni gerçekleştireceklerini belirten Şahin, gençlere yönelik çalışmaları olduğunu da belirtti:“Eylül ayında köye giderek Hacı Bektaş’a gidip orada Cem tutacağız. Hedefimiz her ay olmasa da iki ayda bir böyle faaliyetler gerçekleştirmek istiyoruz. Ayrıca özellikle gençlere yönelik çalışmalarımız da olacak. Örneğin, sportif faaliyet olarak halı saha maçları yapmayı planlıyoruz. Kültür turları düzenlemek, Alevi türbelere yönelik etkinlikler düzenlemeyi de düşünüyoruz.”

Şahin, 2 Temmuz Sivas Katliamı’nı anmak için İstanbul’da yaşayanlara çağrıda bulunarak pankartlarla birlikte gençlerle beraber anmaya gitmedik istediklerini sözlerine ekledi.

Derneğin etkinlikleri Facebook hesabından duyuruluyor. / Duvar

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2017, 12:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER