Yargı reformu kimleri etkileyecek?

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan birinci yargı paketi yürürlüğe girdi. Çeşitli suçlardan 5 yılın altındaki mahkumiyet kararlarına Yargıtay yolu açıldı. Düzenleme HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP PM üyesi Eren Erdem ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu gibi çok sayıda siyasetçiyi etkileyecek.

Yargı reformu kimleri etkileyecek?
Cumhurbaşkanının onayının ardından yargı reformunun birinci paketi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdim Paketin en önemli düzenlemelerinden biri istinaf kararlarına Yargıtay denetimi getirmesi. İstinafta görülen beş yılın altındaki terör propagandası, devleti aşağılama, Cumhurbaşkanına hakaret, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet gibi çeşitli suçlara Yargıtay’da temyiz yolu açıldı. Çok sayıda siyasetçi ve gazetecinin bu düzenlemeden yararlanması bekleniyor.


SELAHATTİN DEMİRTAŞ DA BAŞVURACAK

Düzenleme kapsamında, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla verilen 4 yıl 8 ay hapis cezasına da itiraz edilecek.  Temyiz başvurusunu yapacaklarını ve dosyayı Yargıtay’a taşıyacaklarını belirten Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman “20 Eylül tarihinde verilen hukuksuz tutuklama kararı nedeniyle sayın Demirtaş maalesef tutuklu kalmaya devam edecek” dedi.

Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2 Eylül’de Demirtaş’ın yargılandığı ana davada tahliye kararı vermesinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 20 Eylül tarihinde yeniden soruşturma başlatmış ve Ankara 1’inci Sulh Ceza hâkimliği tarafından da Demirtaş’ın tutukluluğuna karar verilmişti.

EREN ERDEM İÇİN BAŞVURU YAPILDI

CHP eski Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) üyesi Eren Erdem de yargı paketinden faydalanacak isimler arasında yer aldı. Kapatılan Karşı Gazetesi’ne ilişkin açılan davada yargılanan Erdem, İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Hafta başında tahliye gerekçelerini dile getirerek talep dilekçesini verdiklerini, yargı paketinin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yeni bir dilekçe verdiklerini ifade eden Erdem’in avukatı Onur Cingil, “Bu süreç içerisinde tahliye edilmesi gerekiyor. Müvekkilimin normal şartlarda Ağustos 2020’de tahliye edilecek.  Yargıtay’a başvuru yapmışken bu süreyi tutuklu olarak geçirmesi hukuka aykırı bir durum. Ayrıca bakıldığında Eren Erdem’in tahliye olması için yargı reformuna gerek yoktu. Erdem zaten hiç tutuklanmamalıydı. Yargı reformu olmasa da tahliye edilmesi gerekiyordu. Buna reform dediler. Bunu en iyi gösterecek turnusol kağıdı da Eren Erdem’in dosyası olacak” diye konuştu.

GERGERLİOĞLU DA YARGITAY’A TAŞIYACAK

Kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle milletvekilliği düşme tehlikesinde olan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da yargı paketinden faydalanacak. Gergerlioğlu 2018 yılında sosyal medyada “Terör örgütü propagandası” yaptığı suçlamasıyla yargılandığı davada 2 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm edildi. Yargı paketindeki değişiklikle birlikte Gergerlioğlu’nun da Kocaeli 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin mahkûmiyet kararını Yargıtay’a taşıyacağı öğrenildi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2019, 17:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER