Yeni çözüm paketine HDP'den ilk yorum

AK Parti hükümetinin hazırlayıp, bugün Meclis'e sunduğu Yeni Çözüm Paketi'ne HDP kanadından ilk yorum Hasip Kaplan'dan geldi.

Yeni çözüm paketine HDP'den ilk yorum
Kürt sorununa çözüm sürecinin "çerçeve yasası" olarak tasarıya HDP'den ilk değerlendirme Hasip Kaplan'dan geldi. Kaplan, itirazların artık Meclis'te konuşulması gerektiği döneme geçileceğini söyledi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Meclis'e sevk edilen çözüm süreci paketinin barışa ve demokrasiye katkı sunmasını temenni ettiklerini söyledi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Kaplan, çözüm sürecinin başından beri duyarlı olup sorumluluk üstlendiklerini ifade etti. Çatışmasızlık ve sürecin gelişmesinde rol oynadıklarını söyleyerek sürecin yasallaştırılması, Meclis'e getirilmesi, şeffaflaştırılması, muhalefetin süreç konusunda bilgi ve görüşlerinin almasının önemli olduğunu belirtti:

"Oslo ve Habur süreçlerinden çok ciddi dersler çıkarılarak gelinen aşamada sürecin olgunlaşması dikkate alınarak, akil insanlardan TBMM'deki Çözüm Süreci Komisyonu'na ve bugün Meclis'e sunulan tasarı, bu anlamda son derece önemlidir."

TÜM PARTİLER DESTEK VERMELİ

Kaplan, tasarının içeriğini ve konuyu partilerinin yetkili kurullarında değerlendireceklerini ve bu değerlendirmelerin sonucunda düşüncelerini kamuoyuyla kapsamlı olarak paylaşacaklarını da ekledi.

Kaplan'a, tasarının beklentilerini karşılayıp karşılamadığı ve yasalaşması konusunda nasıl bir takvim bekledikleri de soruldu.

Cevabı şöyle:

"Tasarı, çerçevedir. Yapılacakları yasal güvenceye bağlayıp, yapılacaklar konusunda hükümete yetki tanıyor. Dünya örneklerine bakarsanız benzeri süreçler İrlanda'da, İspanya'da, Güney Afrika'da yaşandı ve onlarda da benzeri Meclis süreci geçirildi. Hem ülkemizin özgürlüğünü dikkat alıyoruz hem de dünya deneyimlerini de dikkat alarak sorunları nasıl çözebileceğimiz konusunda tarihi bir sorumluluk yüklendik. Tarihe ve halka karşı sorumluluğumuz vardır. Çözüm, barış, demokrasi isteyen tüm partilerin, ana muhalefetin sürece destek vermesi gerektiğini düşünüyoruz. İtirazların artık Meclis'te konuşulması gerektiği döneme geçeceğiz."

İSTEDİKTEN SONRA 24 SAATTE ÇIKAR

Tasarının cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde geldiğinin hatırlatılması üzerine Kaplan,"Halkımız zekidir, sezgisi güçlüdür, çok iyi değerlendirir. O konuda rahat olun"dedi.

Kaplan, "Süreç sizin açınızdan yasal zemine oturtuldu mu?" sorusuna ise, "Bizim açımızdan değil, Türkiye açısından" karşılığını verdi.

Tasarının Adalet Komisyonu'nda görüşüleceğini belirten Hasip Kaplan, Meclis tatile girmeden önce yasalaşıp yasalaşmayacağı sorusuna da, "Meclisimiz kanun yapma konusunda hız rekoru kırmıştır. İstedikten sonra 24 saatte çıkar" karşılığını verdi

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2014, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER