Yıldırım: 67 maddelik ekonomi paketi açıklayacağız

Hazırlıkları devam eden 67 maddelik bir ekonomi paketini yakında açıklayacaklarını duyuran Başbakan Binali Yıldırım, "Stratejik yatırım olarak 128 milyar TL yeni yatırım teşviğini onayladık. Bankaların piyasaları rahatlatmak ve krediye erişimi kolaylaştırmakla ilgili aldıkları tedbirleri de önümüzdeki günlerde paylaşacağız" dedi. Yıldırım, gümrüklerde de 24 saatlik çalışma esasına geçileceğini duyurdu.

Yıldırım: 67 maddelik ekonomi paketi açıklayacağız
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin olumsuz haberlere itibar edilmemesini isteyerek, yatırımlara devam edileceğini açıkladı. Yıldırım, ekonomide ayrıca yeni düzenlemelere gidileceğini söyledi.


Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi.

YENİ EKONOMİK PAKET: Şirketlerimize, yatırımcılarımıza her türlü kolaylığı sağlamak bir görevdir. Bürokrasiyi ne kadar basitleştirirsek ülke olarak, millet olarak bundan karlı çıkarız. Hazırlıkları devam eden 67 maddelik bir paket daha var, onu da yakın zamanda Meclis’e sunacağız.

650 LİRA VERİP, ŞİRKET KURULABİLECEK: Bilişimi geliştirirsek vatandaşla yüz yüze gelmeden işlem yapmanın önünü açarak bürokrasiyi azaltıyoruz. İş yapmak isteyen vatandaşlarımız şirket kurmak istiyor. Önceden bir ayı bulan şirket kurmak şimdi bir saati geçmiyor. Şirket kurmak için illerde, ilçelerde ticaret sicil müdürlüklerine gidilecek. 2 bin 250 lira veriyordunuz şimdi 650 lira verip kuracaksınız. Biraz noterler üzüldü ama onlara yapacak iş her zaman var. Trafik tescil işini İçişleri Bakanlığı bıraktı, noterler bunları yapıyorlar. Evraklar…Burada da bir zihniyet değişikliğine gidiyoruz, başladık. Devletle işiniz varsa her bir kuruma aynı evrakı tekrar tekrar hazırlayıp götürme işine son veriyoruz. Bu çok önemli bir şey, bu bir devrim. Bürokrasi tuş oluyor. Tuşa basacaksınız ve işinizi yapacaksınız. Vatandaş ile devlet arasında her türlü iş e-devlet üzerinden yapılacak.

İFLAS ERTELEME: Geçen yıl iyi niyetle iflas erteleme hakkı getirdik. Kötüye kullanılmaya başlandı, bunu kaldırdık. İnşaat izni alınması için 18 tane işlem yapılması gerekiyor, bu sayıyı 6’ya indiriyoruz. İskan belgesi ve elektrik bağlanması işlerinde yapıyoruz. Belediyeler aynı dijital ortamda buluşturarak uygulama farklılıklarının, zaman ve kaynak israfının önüne geçmiş oluyoruz.

MESAİ BİTTİ DÖNEMİNİ KALDIRIYORUZ: Dış ticaret şirketlerimizin evrak işlemleri için alınan bedele aynı şekilde gümrük müşivirlerinin müşterilerinden alınan ücretlere de bir sınır getiriyoruz. Gümrüklerde tek pencere projesinin hayata geçirilmesi için dolaşım ve manşei belgelerinin elektronik ortama taşınması için çalışmalar sürüyor. Gümrüklerdeki personellerimizin çalışma saatlerini de buradaki işleyişe uygun olarak yeniden düzenliyoruz. Yani ‘Mesai bitti, kapılar kapandı, bekle’ dönemini artık kaldırıyoruz. Mutlaka kaldıracağız. Paraysa para, ne lazımsa bunu vereceğiz ve mutlaka o gümrüklerimiz 24 saat açık olmalı. Çünkü gecikmenin bedeli büyük.

128 MİLYARLIK YATIRIM, BANKALARA KREDİ: Stratejik yatırım olarak 128 milyar TL yeni yatırım teşviğini onayladık, önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Bankaların piyasaları rahatlatmak ve krediye erişimi kolaylaştırmakla ilgili aldıkları tedbirleri de önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Yatırımın, ihracatın, istihdamın daha da artırılması ve enflasyonla mücadelenin ana hatlarını içeren tedbirleri de birkaç gün içinde açıklayacağız.

DEDİKODULAR VAR: Çeşitli dedikodular var. Ülkemizin algısını kötüleştirmek için bir algı var. Millette bir kıskançlıktır gidiyor. Kur böyle, ekonomi, büyüme, faiz, enflasyon böyle olacak… Ülkemize karşı işbirliği içinde algı oluşturmaya devam ediyorlar. FETÖ’cüler PKK’cılar istediklerini elde edemeyince yurtdışındaki muhipleri vasıtasıyla ülkeyi karalamaya gayret ediyorlar. Oynanan oyunu görmemiz lazım. 2017 için de aynı şeyi söylediler. Felaket senaryoları oluşturdlar. Ama 2017 Türkiye’nin büyümede  bir numara olduğu yıl oldu. Uzman kuruluşların hepsi tuş oldu. Ülkemizin potansiyeli ısrarla gözardı edilmeye çalışılıyor. 10 yıldır küresel kriz var, yaprak kımıldamıyor. Biz dünyanın en büyük 10 pojesinden 6’sını yapıyoruz. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2018, 23:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER