Yüksek: Halkımız 6-7 Ekim'de sabrı kalmadığı için sokağa taştı

DBP Van İl Kongresinde konuşan Eşbaşkan Kamuran Yüksek, “Halkımız 6-7 Ekim’de sabrı kalmadığı için sokağa taştı. Ama hükümetin bu demokratik eyleme ve etkinliklere karşı geliştirmiş olduğu yaklaşım maalesef 40 insanımızın yaşamını yitirmesine mal oldu. Buna sebep olan AKP hükümetini lanetliyorum” dedi.

Yüksek: Halkımız 6-7 Ekim'de sabrı kalmadığı için sokağa taştı

DBP Van İl Kongresinde konuşan Eşbaşkan Kamuran Yüksek, “Halkımız 6-7 Ekim’de sabrı kalmadığı için sokağa taştı. Ama hükümetin bu demokratik eyleme ve etkinliklere karşı geliştirmiş olduğu yaklaşım maalesef 40 insanımızın yaşamını yitirmesine mal oldu. Buna sebep olan AKP hükümetini lanetliyorum” dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Teşkilatı kongresini gerçekleştirdi. Bir düğün salonunda yapılan kongreye DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, HDP PM Üyesi Mustafa Avcı, DBP PM Üyesi Ulaş Koparan, DBP Van İl Başkanı Musa İtah, HDP Van İl Başkanı Harun Okay, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban, ilçe eşbaşkanları, il ve ilçe yöneticileri ile halk katıldı.

Kongrenin yapıldığı salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları asıldı. Divan oluşumunun ardından özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mesajı okundu.

Ardından söz alan DBP Van İl Başkanı Musa İtah, yeni göreve gelecek yönetime başarılar diledi. “Başta şehitler gerçeği olmak üzere, Kürt halkının değer yaratma mücadelesinde emek ile yer almak, böylece o değerlere layık olmanın her yurtseverin temel isteği, gayreti ve çabasıdır” diyen İtah, Van gibi bir kentin il yönetim görevini sürdürürken bunu layıkı ile yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti.

KCK operasyonlarıyla siyasi soykırımın sürdüğü ve boşluk yaratılmaya çalışıldığı bir dönemde görev aldıklarını da sözlerine ekleyen İtah, “Bu anlamda hem çözüm sürecinin gelişmesi hem de dedikodu ortamına karşı hareketimizin bütünlüklü karşı duruşu bizi bir nebze rahatlattı” diye konuştu.

İtah’ın ardından DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek bir konuşma yaptı. Kürt halkının tarihinin en kritik aşamalarından birinden geçtiğini ifade eden Yüksek bu kritik aşamada elde edilecek başarının Kürt halkının yüz yıllık geleceğini kurtaracağını kaydetti.

‘AKP’NİN POLİTİKALARI ÇÖZÜM SÜRECİNİN RUHUYLA BAĞDAŞMIYOR’

Kürt halkının artık varlığını ispatladığını dile getiren Yüksek, “ Artık bütün dünya Kürtlerin farkında. Ancak halkımızı engellemeye çalışan güçler de var. Türkiye’nin bölge düzleminde yürütmüş olduğu mezhepçi politika en tehlikeli olanıdır. AKP hükümeti derhal bundan vazgeçmelidir. Türkiye’de ise son iki yılda demokratik çözüm süreci sayesinde Ortadoğu’ya göre daha güvenli bir ülke olmuştur. Bu kadar değerli bir süreç önderlik tarafından yürütülürken AKP’nin sadece iktidar çıkarlarına göre hareket etmesi ülkeyi kaosa sürüklemektedir. AKP’nin IŞİD’i destekleyerek Kobane’yi düşürmeye çalışması demokratik çözümün ruhuyla bağdaşmıyor” diye konuştu.

‘HER KOŞULDA SAYIN ÖCALAN’IN YANINDAYIZ’

Konuşmasında 6-7 Ekim’de halkın Kobanê direnişine destek vermek için yaptığı eylemlere de değinen Yüksek şunları söyledi: “Halkımız 6-7 Ekim’de sabrı kalmadığı için sokağa çıktı. Halkımız AKP’yi ve IŞİD’i protesto etti. Ancak hükümet bu demokratik eylem ve etkinliklere saldırarak 40 insanımızın ölümüne neden oldu. Buna sebep olan AKP hükümetini lanetliyorum. Halkın Kobanê’de yaşanan katliama karşı evine girerek sessiz kalmasını istiyorlar. Bu halk meydanı size bırakmaz. Bu yapılmazsa çözüm sürecini askıya alacaklarmış. Bir defa bunun çok iyi anlaşılması gerekiyor. Çözüm süreci her şeyden önce Türkiye’nin birlik ve birliğini koruması için gerekli bir şeydir. Kürt halkı AKP ve onun politikalarına mahkum değil.

Biz Kürt halkı olarak Türkiye’nin bütünlüğü içinde bir çözümün taraftarıyız. Biz demokratik siyaset yoluyla mücadelemizi sürdürmek istiyoruz. Bu konuda kararlıyız. AKP hükümetini ciddiyete davet ediyorum. Biz çözüm sürecine mahkum değiliz şeklinde ki tehditleri asla kabul etmeyiz. Sayın Öcalan bizim kırmızıçizgimizdir. Sakın buna cüret etmeyin. Bu ateşle oynamak kendini ateşe atmaktır. AKP hükümetinin Kürt Halk Önderine olan yaklaşımında saygılı davranarak sürece yaklaşması önemlidir. Aksi durumda bu süreç yürümez. Bizler her şartta ve koşulda Sayın Öcalan’ın arkasında olmaya devam edeceğiz.”

‘YEREL DEMOKRASİYİ İNŞA EDECEĞİZ’

Konuşmasının sonunda yerel demokrasiyi kurmanın temel hedefleri olduğunu ifade eden Yüksek, “Biz altın hazinesinin üzerinde oturuyoruz. En zengin kaynaklar bizim elimizde. Suyumuz güneşimiz her şeyimiz var. Ama bunu işletmekten aciziz. Devlet engel çıkardı. Ama bunun asıl sorumlusu biziz. Ekonomik gelişmeyi, büyümeyi komünal değerlerle hayata geçirmek istiyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi.

HDP ÖCALAN’IN PROJESİDİR

Son olarak söz alan HDP PM Üyesi Mustafa Avcı’da HDP projesinin PKK lideri Abdullah Öcalan’ın projesi olduğunu belirterek, DBP ve HDP’nin birbirine alternatif partiler olmadığını aksine birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu kaydetti.

MİRAZ ÇALLI VE HAMRİ ŞAHİN EŞBAŞKAN OLDU

Konuşmaların ardından faaliyet ve maliye raporları okundu. Kongrede son olarak tek liste ile girilen seçimlerde Miraz Çallı ve Hamri Şahin eşbaşkanlığa seçilirken yönetim kurulu ise Harun Özlü, Sadrettin Ersayan, Caziye Duman, Fadıl Barıştıran, Netice Turgut, Nuri Erol, Senem Alkan, Münir Aras, Şaban Aslan, Kevi Işık, Kenan Gür, Nazmiye Acar ve Ahmet Kıylık’tan oluştu. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2014, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER