Barzani: Kürtler için bağımsızlık vakti geldi!

Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, Irak’ı inşa edebilmek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını, ancak olması gerektiği gibi başarılı olmadıklarını belirterek, “Artık Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi" dedi.

Barzani: Kürtler için bağımsızlık vakti geldi!

Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, CNN İnternational kanalına özel bir röportaj verdi. Dün akşam yayınlanan röportajda Barzani, Irak’taki gelişmeleri değerlendirirken ülkenin artık bir arada kalabilmesinin güç olduğunu söyledi. Barzani, “Çünkü şu an tecrübe ettiğimiz şey bize bu şekilde devam edemeyeceğimizi gösteriyor. Bugünkü Irak, bildiğimiz ve yaşadığımız iki hafta önceki Irak’tan artık farklı” dedi. 

“Iraklı Kürtlerin uzun zamandır hayalini kurdukları kendi kaderini tayin ve hatta bağımsızlık kararının vakti geldi mi” sorusuna ise Barzani şu yanıtı verdi: 

“Son on yıldır yeni ve demokratik bir Irak inşa edebilmek için her türlü esnekliği ve çabayı gösterdik, elimizden gelen her şeyi yaptık. Fakat maalesef bu tecrübe, olması gerektiği gibi başarılı olmadı. İşte bu yüzden Irak’taki son gelişmelerin ardından, Kürt halkının kendi geleceğini belirlemesi için fırsatı değerlendirmesi gerektiğinin artık kanıtlandığını düşünüyorum.” 

“Bu bağımsızlık isteyeceksiniz anlamına mı geliyor?” şeklindeki soruya Barzani, “Artık Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi. Biz de Kürt halkının kararı neyse onu destekleyeceğiz” yanıtını verdi.

Karar hakkında bir referandum yapılması durumunda sonucun ne olacağı yönündeki bir soruya ise Barzani, “Birkaç yıl önce bir referandum yapıldı fakat resmi değildi. Bölgedeki diğer ülkelerdekilerin aksine, gerçek bir sonuç alındı. Halkın yüzde 90’ı bağımsızlığa 'evet' dedi” yanıtını verdi. 

Barzani, Irak’ın dağılmasına neden olmaktan endişe duyup duymadığı yönündeki soruyu yanıtlarken ise, “Açıkçası 2003’te rejimin yıkılmasından sonra, Irak’ın birliğini ve bütünlüğünü biz Kürtler koruduk. Son on yıldır bu işi biz yaptık. Fakat şimdi Irak zaten bariz biçimde dağılıyor. Merkezi hükümet her şeyin üzerindeki kontrolünü kaybediyor. Ordu, polis ve her şey dağılıyor. Şu an IŞİD dediğimiz oluşumun ortaya çıkışına tanık oluyoruz. Ortaya çıkan yeni bir devletle çok uzun bir sınırı paylaşıyoruz. Bu bizim suçumuz değil, Irak’ın çöküşüne biz neden olmadık. Bilinmeyenin esiri olmak istemiyoruz” dedi.

Bir diğer soruyu yanıtlarken, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin yardım tekliflerini reddettiğini belirten Barzani, mevcut durumda Kürdistan’ı IŞİD çeteleri yada diğer herkesten koruduklarını kaydetti. Barzani, “Sınıra yaklaşan herkesle savaşırız. Teröristlerle savaşma görevinin icrasında tereddüt etmeyiz. Fakat önümüzde açık bir gelecek olmadıkça ve kapsayıcı bir siyasi çözüm bulunmadıkça savaşmayız” diye konuştu.  

Musul’un IŞİD çeteleri tarafından ele geçirilmesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, birkaç gün öncesinde Maliki’yi uyardığını ancak uyarılarının ciddiye alınmadığını söyleyen Barzani, “Sünni bölgelerinde yaşayan halk, merkezi hükümetin politikalarına karşı isyan etti. Yaşanan her şey IŞİD tarafından yapılmadı. Fakat IŞİD bu fırsatı değerlendirip kontrolü ele geçirmek istiyor” dedi.

Şiiler ve Sünniler arasında bir anlaşma ve yönetimde gerçek bir ortaklık olması halinde IŞİD’in bölgeden uzaklaştırılmasının mümkün olabileceğini söyleyen Barzani, “Bunun sorumlusu her kimse, görevini bırakmalıdır” diyerek Maliki’nin istifasını istedi. 

ABD’ye yardımları için teşekkür eden Barzani, Kerkük’le ilgili bir soruya, “Kerkük’ün Kürdistan’ın bir parçası olduğundan hiçbir şüphemiz yok. Irak Anayasası’nın 140. Maddesine uyarız. Son on yıldır bu maddenin uygulanmasını bekliyoruz. Fakat merkezi hükümetten bu konuda hiçbir ciddiyet göremedik. Bizce Kerkük, Kürdistan’ın bir parçasıdır ve bu konuda konuşmaya gerek yoktur” yanıtını verdi.  

“Referandum olacak mı” şeklinde soruya ise Barzani, “Referandum yapmadık. Fakat gerekirse yaparız ve halkın kararına da saygı duyarız” yanıtını verdi. 

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2014, 21:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER