Demirtaş'tan Kılıçdaroğlu yorumu: Yaptığı hiç de kolay bir iş değildir

Demirtaş, Kılıçdaroğlu için "Böyle kamplaşmış toplumlarda her konuda çözüm önerisi sunmak ve toplumu birleştirmek kolay iş değil" dedi, Akşener'e yanıt verdi: Yarınları düşünerek konuşmakta yarar var.

Demirtaş'tan Kılıçdaroğlu yorumu: Yaptığı hiç de kolay bir iş değildir

HDP'nin 6,5 yıldır tutuklu bulunan eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne Cezaevi’nden avukatları aracılığıyla Medyascope'tan Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı. “HDP’li bakan” tartışmasından ittifaklara, Kılıçdaroğlu’nun olası cumhurbaşkanı adaylığından, HDP’nin tutumuna kadar pek çok konuda değerlendirmeler yapan Demirtaş'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

'HDP’YE BAKANLIK' TARTIŞMASI: Ben bu tartışmanın seçimlerden önce, şimdiden yapılmasını yararlı görüyorum. Herkesin ve her kesimin eteğindeki taşları dökmesini sağladığı için iyi oldu.

Bunun dışında, bakanlık tartışması çok da gerekli bir tartışma değil diye düşünüyorum. Konuyu ilk dile getiren Gürsel Bey’in art niyetli olmadığını, aksine normal olanı, olması gerekeni vicdanlı bir şekilde dile getirdiğini düşünüyorum.

KÜRTLERE REVA GÖRÜLEN AŞAĞILAMA UTANÇ VERİCİ: Asıl problemli açıklamalar, HDP’ye bakanlık konusunda feveran edenler cephesinden yapılan açıklamalardır. Kullandıkları dil siyaseten etik dışı, incitici ve dışlayıcıdır. Üç beş milliyetçi oyu kapabilmek için girdikleri yarış, bu kişilerin tam da özlerini yansıttı, hakikatlerini daha görünür kıldı.

Mesele elbette ki bakanlık, makam, mevki falan değil. Asıl mesele milyonlarca Kürt’e reva görülen aşağılama tutumudur. O tutumu gösterenler için utanç verici bir durum.

BÖLÜCÜLÜK YAPIYORLAR: Türkiye’yi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni tapulu şahsi mülkleri gibi gören tayfa, hangi partiden olursa olsun siyaseti zehirliyor, toplumu ayrıştırıp bölücülük yaparak kendi ceplerini doldurmanın hesabını yapıyorlar. Ortaya saçılan pislikleri de bayrakla örtmeye çalışıyorlar. 

Biz sadece iktidarın değişmesini değil, sistemin değişmesini; hırsızın değişmesini değil, hırsızlığın bitmesini istiyoruz.

KAYYIM DARBECİLERİNDEN NE FARKI VAR: HDP de dahil tüm siyasi partiler halkın desteğini aldıkları taktirde ülke yönetimine dahil olabilirler. Kaldı ki, HDP 102 belediyede yerel yönetim hakkını seçimle kazanmış ve bu yönüyle zaten ülke yönetiminin parçası olmuştur. Ama bunu hazmedemeyen zihniyet, kayyum uygulamalarıyla halkın iradesine darbe yapmıştır. Şimdi “HDP’ye bakanlık asla olmaz” diye bağıran kişilerin bu kayyım darbecilerinden ne farkı var ki?

SADAKA DAĞITIR GİBİ: Bir de bu sözde muhalif milliyetçiler, kendilerini bakanlık dağıtım merkezi olarak görüyorlar ve sadaka dağıtır gibi bakanlık dağıtırken “HDP’ye yok” diyorlar. Hele önce siz o bakanlık koltuğuna oturun da bir görelim. Seçimi nasıl ve kimin oylarıyla kazanıp da bakan olmayı hayal ediyorlar, merak ediyorum.

AKŞENER'E YANIT: (İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “HDP’li masada biz olmayız“ sözleri) Herkesle oturup memleketin her sorununu konuşma cesaretini ve becerisini göstermek, büyük siyasetçi olmayı gerektirir. Ülkenin geleceği hakkında sözü ve güzel hayalleri olan siyasetçiler böyle konuşamazlar, konuşmamalılar. Risk almadan, tabanı ve toplumsal psikolojiyi değiştirmeden ciddi sorunlara çözüm bulunamaz.

Tabii ki bugünün konjonktürel gerilim ve fay hatları hesap edildiğinde, bir de seçimin kapıya dayandığı gözetildiğinde siyasetçilerin oy kaygısıyla hareket etmeleri anlaşılır olsa da stratejik açıdan hatalıdır. Çünkü Türkiye seçimden sonra, büyük sorumluluk sahibi siyasetçilere ihtiyaç duyacak. Sadece bugünü değil, yarınları da düşünerek konuşmakta yarar var.

CUMHURBAŞKANI ADAYI: Cumhurbaşkanlığı için ortak aday konusu başka bir başlık olmakla birlikte, Türkiye’yi düze çıkaracak enerji ne Cumhur İttifakı’nda ne de Millet İttifakı’ndadır. Asıl umut, sol ittifak olan Emek ve Özgürlük İttifakı’ndadır.

KEMAL BEYE HAKSIZLIK: Altılı masanın ortak bir adayı olur mu, olursa kim olur, buna elbette kendileri karar vereceklerdir. Ancak söz konusu adayın altılı masayı da aşacak şekilde, geniş kesimlerin adayı olması isteniyorsa HDP de dahil diğer tüm kesimlerle adaylık öncesi açık, şeffaf bir müzakere yürütülmesi gerektiğini HDP defalarca belirtti. Benim veya bizim, ortak aday konusunda isim söylememiz doğru olmaz.

Bu vesileyle bir şey söylemek isterim, Kemal Bey üzerinden veya inancı üzerinden yapılan ayrıştırıcı tartışmaları hem çok yanlış hem de kendisine haksızlık olarak değerlendiriyorum. Kaldı ki bence Sayın Kılıçdaroğlu, ülkenin neredeyse tüm temel ve tartışmalı sorunlarına ilişkin görüşlerini açıklamış durumda ve farklı toplumsal kesimlerde önemli bir desteğe sahip olduğu görünüyor. Böylesine kamplaşmış toplumlarda, her konuya ilişkin çözüm önerisi sunmak ve bunlar etrafında toplumu birleştirmek hiç de kolay bir iş değildir.

Ülkenin sorunları hakkında henüz tek kelime etmemiş kişilerin suskunluklarının bazı anketlerde bir parça yüksek çıkması kimseyi yanıltmasın. Ülkenin son derece önemli sorunları hakkında konuşmaya başladıklarında, ki aday olurlarsa konuşmaları gerekecek, bazı anketlerde görülen bu destek sürer mi, emin değilim.

Ben sadece kişisel bir gözlemimi bu şekilde aktarmakla yetiniyorum. Daha fazla yorum yapmam doğru olmaz.

HDP KİLİT DEĞİL, KİLİDİ AÇACAK ANAHTAR: Aslında kilit olmayan parti yok neredeyse. Bu seçimde en küçük desteğe sahip partiler bile önemli rol oynayacaktır. HDP’nin özelliği ise tabanının bilinçli, örgütlü ve birlikte hareket edebilme kapasitesi ile yüzde 15’lik belirleyici potansiyelidir.

Ben HDP’yi kilit değil, kilidi açacak anahtar olarak görüyorum. Kilitlenmiş siyasete çözümü HDP getirecektir. Yoksulluğun, işsizliğin, adaletsizliğin ve zulmün sona ermesinde HDP anahtar rolünü en doğru şekilde yerine getirecektir. Buna yürekten inanıyorum.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER