İlham Ehmed: Demokratik Suriye Projesini başlatıyoruz!

Demokratik Halk Hareket (TEV-DEM) Yürütme Konseyi üyesi İlham Ehmed özerklikten sonra demokratik Suriye projesin için görüşmelere başladıklarını söyledi.

İlham Ehmed: Demokratik Suriye Projesini başlatıyoruz!
Demokratik Halk Hareket (TEV-DEM) Yürütme Konseyi üyesi İlham Ehmed özerklikten sonra demokratik Suriye projesin için görüşmelere başladıklarını söyledi. Bunun için ilk olarak ENKS ile bir araya geldiklerini belirten İlham, Suriye’nin yeni bir muhalefet gücüne ihtiyacı olduğunu söyledi. Bunun için sadece Kürtlerin projeleri olduğunu söyleyen İlham, Kanton sistemiyle hayata geçirdikleri projelerini tüm Suriye için uyarladıklarını belirti. İlham Ehmed ANF’nin sorularını cevaplandırdı.


Suriye açısından ilginç bir durum var. Artık dünyanın rutin haberleri arasında yerini almaya başladı. Sizce neden Suriye gündemden düştü?

Cenevre görüşmeleri başarılı olamayınca, bütün taraflarda şöyle bir kanaat oluştu ki, artık bu şekilde muhalefet ve Suriye rejimini bir masa etrafında toplayarak çözüm olmuyor. Yine bunun yanında ABD ve onun ekseninde hareket eden devletlerin siyasetleri başarılı olmadı. Bunun yanında ABD Ukrayna üzerinden Rusya’ya müdahale etti ve Ortadoğu politikasında geriletmek istedi. Ukrayna’ya müdahale ve bunun ekseninde AB-ABD, Rusya mücadelesi, Ortadoğu ve Suriye’deki mücadelenin bir devamı niteliğindedir. Suriye rejimi bu uluslararası suskunluktan yararlanarak saldırı yoğunlaştırdı. Şu an Suriye rejimi kendini seçimler için hazırlıyor ve elini güçlendirmiş gibi görünüyor, ama bu durumun ne zaman kadar böyle süreceği bilinmiyor. Her an dengeler değişebilir.

Suriye muhalefetinin bu şartlara yaklaşımı nedir?

Bu şartlarda muhalefetin önünde tek bir yol var. O da yeni ortak bir platform oluşturmaktır. Bu eski oluşumlar olmaz, bu oluşumlar denenmiş ve sonuç almamıştır. Bunların ortaklaşması ve yeni bir muhalefetin ortaya çıkmasıyla olabilir. Tabi bu demokratik bir çerçevede ve uluslararası normlara uygun olarak olabilir. Bizim dışımızdaki muhalefetin halk nezdinde ciddi bir örgütlüğü ve karşılığı görünmemektedir. Halka dayanan ortaklaşan bir muhalefete ihtiyaç vardır. Tabi bunun için daha önce oluşan örgütler aşılmalı ve yeni örgütler ortaya çıkmalı ki, birlik oluşabilsin. Eski yapılanmalarla bu olmaz.

Baştan beri Suriye Koalisyonun şöyle bir yaklaşımı vardı: “Biz savaşacağız ve uluslararası güçler müdahale edecek ve rejim yıkılacak, ondan sonra nasıl bir Suriye üzerinde tartışabiliriz.” Bu yaklaşımın artık başarılı olmadığı ortaya çıkmış durumdadır. Suriye üzerinde siyaset yürütenlerin nasıl bir Suriye’yi öngördüklerini şimdiden açıklamaları gerektiğini düşünüyoruz. Şu an Koalisyonun önünde tek bir yol varsa o da nasıl demokratik bir Suriye kurulabilir ve biz nasıl için yer alabilirizdir.  Suriye Koalisyonu da Kürtlerin benimsediği demokratik yaklaşımı benimsemeli ve bu doğrultuda yeni ittifaklar geliştirmelidir. Hem Suriye rejimi hem Koalisyonun çatışmalarla bir sonuca varmayacaklarını anlamaları ve ona göre yeni politik yaklaşımlara ihtiyaçları vardır. Bu noktada Kürtlerin geliştirdiği demokratik özerklik bir çözüm alternatifidir. Böyle bir yaklaşım Suriye rejimini de demokratikleşmeye duçar edecektir.

Bu noktada Kürtler ne yapacaklar?

Kürtler kendi sistemlerini oluşturmuş durumdalar. Her ne kadar bazı siyasi unsurlar bu sisteme dahil olmak istemeseler de, bir emrivaki durumu var. Özellikle özerklik ve kanton sistemi uluslararası güçler tarafından da kabul görülmeye başladı. Umuyoruz yakın zamanda bölge devletleri de tanıma yoluna girer ki, bazı devletler şimdiden görüşmeler yapıyorlar. Rojava kurulan Kantonlar artık bir gerçektir ve Suriye’de nasıl bir sistem kurulursa kurulsun bunu kabul etmek zorundadır.

Bu özerk yönetimler Suriye’nin geleceği açısından örnek olabilir mi?

Demokratik ayaklar üzerinde özerk yönetimler oluşturulmuş durumdadır ve bunlar aynı zaman gelecek kurulacak demokratik Suriye’nin temel dayağıdırlar. Kürtler olarak birlikte hareket etme de ancak Demokratik Suriye’nin oluşturulması üzerinden olabilir. Demokratik Özerk Yönetim içinde bulunan Kürtler olarak Demokratik Suriye’nin oluşturulması üzerine bir proje oluşturmuş durumdayız. Tabi biz projeye bütün Kürt siyasi oluşumların katılması için görüşmelerimizi başlatmış durumdayız. Demokratik Suriye için bütün muhalefet gruplarını ortak bir örgütlemede ve üçüncü çizgi temelinde birlikte hareket etmeleri için girişimlerimize başlamış durumdayız.

Neden böyle bir giriş gereksinimi duydunuz?

Suriye halklarının demokratik bir projeye ihtiyacı olduğu bir kez daha açığa çıkmış durumdadır. Hem Suriye rejiminin hem de Suriye Koalisyonun Suriye’nin geleceği için bir projeleri olmadığı net bir biçimde açığa çıkmış durumdadır. Kürtlerin ise bir projeleri var ve bunu hayata geçiriyorlar. Bunu Suriye’nin geneli için nasıl uygulayabiliriz üzerinden çabalarımız da var.

Projenizi neye dayandırıyorsunuz??

Biz Demokratik Suriye Projemizi şu ayaklar üzerine oturuyoruz: Bir merkezi olmayan bir sistem, iki Suriye yaşan tüm halk, din, mezhep ve kesimlerin haklarını garanti altına alan bir sözleşme ve yönetim biçimi olarak Demokratik Özerk Kanton sistemini uygulanabilir bir sistem olarak öneriyoruz. Tabi merkezi olmayan farklı yönetim biçimleri de gündeme gelebilir. Bu aynı zaman toplumu güçlendirir ve Demokratik Suriye’nin bütünlüğünü koruyacaktır. Tabi halkların ortak katılımı ve kararıyla olabilir. Bu kapsamda tüm muhalefet kesimleriyle diyaloglar içinde olacağız ve görüşme talebinde bulunacağız.

Girişimlerimiz oldu dediniz. Şimdiye kadar hangi gruplarla görüşmeler yaptınız?

Özerk yönetim içinde bulunan tüm partiler, kurum ve kuruluşlar adına bir heyet oluşturup Suriye’deki Kürtlerin Ulusal Meclisinden (ENKS) görüşme talebinde bulunduk. Onlarda bu talebimizi kabul ettiler. Görüşmemizde Demokratik Suriye üzerine oluşturduğumuz projemizi paylaştık kendileriyle. Ama öyle görünüyor ki, ENKS için ortak bir görüş yok. Halen iki önceki şartlara oluşturulmuş bazı yaklaşımların sürmesini istiyorlar, yalnız mevcut durumda böyle bir imkan görünmemektedir. Hem Hewler’de yapılan ittifak, hem Kürt Yüksek Konseyi bir iki yıl önceki şartlara veren yaklaşımların günümüzde artık tekrarlanamayacağını belirttik. ENKS için geniş bir kesim sunduğumuz projeyi olumlu gördüler ve tartışacaklarını söylediler. Fakat halen iki yıl önceki gündemi tekrarlayanlar da var. Dönemin şartlarına göre Kürtleri bir araya getirebilecek yeni bir oluşum nasıl oluşturulabilir onun tartışmaları da var. Fakat bu durum mevcut oluşturulan yönetimden bağımsız olarak düşünülüyor. Kürtlere özgün bir örgüt olmasını tartışıyoruz. Özerk Yönetim ise ayrı bir konu, ENKS içinde bu konu da ortak olmak isteyenler, tartışacaklarını söyleyenler ve bizi ilgilendirmiyor diyenler var. Bu artık onların sorunu, fakat biz herkesin katılmasını önemsiyoruz.

Kürtlerin birlik olmamasının önündeki en büyük engel KDP eksenindeki oluşumların güvensiz yaklaşımlarıdır. Onlara göre “ Eğer Suriye rejimi kazanırsa bu Kürtlerin bu statüsünü kabul etmeyecek, eğer kayıp ederse de mevcut muhalefet böyle bir oluşumu kabul etmeyecektir.” Bu yaklaşımdan kaynaklı olarak özerk yönetim çalışmalarını katılmamaktadır ve Kürtlerin Rojava’da kayıt etmesini beklemektedirler. Bu egemenlerin Kürtlerin zihin dünyasına soktuğu ihanete götüren, kendine ve halkına güvenmeyenlerin yaklaşımlarıdır. Biz de diyoruz Kürtler her halükarda kendi sistemini savunacaktır. 

Suriye rejiminin seçim yapma kararı şuan itibariyle Suriye halklarına hizmet etmemektedir. Ki seçimler olsa da, şuan ki şartlarda hiçbir meşru zemini olmayacaktır. Ertelenebilir diye düşünüyorum. Ama rejim kendi denetiminde olan bölgelerde yapmak isteyebilir ve bunun sonucunda Esad seçilmese, o zaman bu rejimin sonu olur. / anf

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2014, 19:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER