Müslim: 'Ortadoğu'da siyaset yapmak isteyen Kürtlerle konuşmalı'

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Kürtlerin Ortadoğu'da artık kaçınılmaz bir aktör haline geldiğini söyledi.

Müslim: 'Ortadoğu'da siyaset yapmak isteyen Kürtlerle konuşmalı'
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Kürtlerin Ortadoğu'da artık kaçınılmaz bir aktör haline geldiğini söyledi. Ulusal birlik ve ulusal kongre konusunda değerlendirmelerde bulunan Müslim, “Kim Ortadoğu'da siyaset yapmak istiyorsa Kürtlerle oturmalı ve konuşmalı” dedi.


Salih Müslim, günümüz Ortadoğu'sunda Kürtlerin büyük bir aktör olduğunu söyledi. Siyaset yapan devletlerin Kürtlerin varlığını göz önünde bulundurması gerektiğini belirten Müslim, peşmergenin Kobanê'ye gelişinin de tarihi bir adım olarak değerlendirdi. Kobanê'ye yardımların ulaştırılması önündeki tek engelin Türkiye olduğunu kaydeden Müslim, “Türk devleti, kötülük yapıyor ve kirli hesapların peşindedir” diye konuştu..

TÜRKİYE PEŞMERGENİN GELİŞİNİ REDDEDECEĞİMİZİ DÜŞÜNDÜ

Peşmergelerin Kobanê'ye silah takviyesinde bulunması kentteki direnişte ve güçler dengesinde nasıl bir etki yarattı?

Gerek manevi anlamda, gerekse askeri anlamda birçok farklılıklar var. Bu baştan beri yapılması gereken bir şeydi. Geç kalınmış bir gelişmedir. Şimdiye kadar bizim arkadaşlarımız kendi imkanları doğrultusunda savaşıyordu. Ama silahların gelişi bizim için büyük bir avantaj oluşturdu. Biz ilk başta diğer kantonlarda kendi askeri gücümüzü ve silahlarımızı göndermek istedik. Özellikle Cizîre kantonundaki güçlerimizi oraya kaydırmak istedik. Ancak Türkiye bir türlü buna izin vermedi. Buna uzun bir süre itiraz ettiler. Daha sonra peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu'nun geçişini de bizim reddedeceğimizi düşünerek kabul ettiler. Biz de “madem kabul ediyorsunuz gelsinler” dedik. Bu da onların planlarını bir anlamda boşa çıkardı.

Peşmergelerin 3 gün boyunca Suruç'ta bekletilmesinin nedeni bu muydu?

Tabi ki, yoksa durup dururken neden böyle bir şey yapılsın ki? Zaten gelişlerini de mecburiyetten kabul ettiler. Yoksa uluslararası alanda DAİŞ ile ortaklıkları iyice açığa çıkacaktı. Böylesi bir durumla karşı karşıya kalacaklardı. Onun için bizim de bunu kabul etmeyeceğini düşünerek izin verdiler. Böylece kendisini temize çıkaracaklardı. Tabi 'biz gelsinler' deyince bütün planları boşa çıktı ve olabildikçe engellemeye çalıştılar. Peşmergeleri ertelemeye çalışırken diğer yandan da DAİŞ'i tetikledi. Bu süre zarfında çeteler son bir hafta boyunca bütün güçleriyle kentte saldırdı.

Sizi bu tespiti yapmaya götüren nedir?

Biz siyasetçiyiz. Siyaset yapıyoruz. Sonuçlara bakarız. Yapılanlar da bizim haklı olduğumuzu gösteriyor. Bunlar birer iddia değil. Türk devletinin politikalarına ve yöneticilerinin söylemlerine baktığımızda haklı olduğumuzu gösteriyor. Yine sınırda DAİŞ çeteleri ile Türk askerlerinin görüntüleri çıktı. Bütün bunlar Türkiye'nin DAİŞ'e destek verildiğini gösteriyor.

YAKIN ZAMANDA KENT DAİŞ ÇETELERİNDEN TEMİZLENECEK

Şu anda Kobanê'de inisiyatif kimin elinde?

Şu anda inisiyatif tamamen YPG'nin elindedir. Ve kısa bir zaman içerisinde kent tamamen DAİŞ çetelerinden temizlenecektir.

ARAP DÜNYASI PEŞMERGENİN GELİŞİNDEN RAHATSIZ

Batıda Kobanê'ye ciddi bir ilgi var. Küresel bir dayanışma ortaya çıktı. Peki Arap dünyasında durum nedir?

Arap dünyasında demokrasi ve insan hakları kriterleri pek ön planda değil. Özelikle Suriye içerisindeki Araplar, peşmergenin gelişinden rahatsızlar. Hatta ÖSO bile rahatsız. Dıştan gelen bir güç olarak ele alıyor. Zaten birçok kesim de DAİŞ'e destek veriyor. Tavırları bellidir.

AKP HALKLAR ARASINDA DÜŞMANLIĞI KÖRÜKLÜYOR

Ankara'da 4 Kasım günü bir HDP yöneticisine saldırı gerçekleşti. DAİŞ yöntemiyle boğazı kesilmek istendi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kürtlere karşı bu kadar tahrik söz konusu. Özellikle de AKP bunu yapıyor. Erdoğan ve AKP, Türkiye içerisinde halklar arasında düşmanlığı körüklüyor. Sonuçta böyle olur. Bu düşünce ve zihniyet Türkiye'de var. Sadece halklar arasındaki ayrıştırmaya sebep olur. Kınıyoruz bu olayı.

Kürtlerin yoğun tepkisi ve uluslararası baskı ardından Türkiye Kobanê'ye kısmi bir koridor açtı ama öbür taraftan da hala DAİŞ ile bir ilişkilerinin sürdüğüne ilişkin sık sık yeni belgeler çıkıyor. Türk hükümeti suçlamaları reddediyor, Türkiye bu konuda net mi?

Türkiye'nin DAİŞ siyaseti açık değil. Altan alta destekliyor. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Batı ülkeleri, Avrupa devletleri bunu açık açık söylüyor. (DAİŞ'e ilişkin) planları var.

Ne gibi bir plan? DAİŞ'e karşı uluslararası bir koalisyon kurulmuşken, Türkiye halen neyi hesaplıyor?

Türkiye DAİŞ'i Kürtlere karşı kullanıyor. Bu güneyde ve Rojava'da da böyledir. Düşünsenize yoksa DAİŞ neden bugün Kobanê'ye saldırsın ki; ne istiyor? Orada işi ne? Kobanê ve Güney Kürdistan'a saldırıyor. Bunun altında yatan nedenleri sormak lazım. Çok istiyorsa rejim (Suriye) orada gidip saldırsınlar. Bütün bunlar soru işaretlerine yol açıyor.

ABD ve Batı ülkelerine rağmen Türkiye bu gücü nereden alıyor?

Gücü yok zaten. Bütün uluslararası arenada köşeye sıkışmış durumda. Bir araya sıfır sorun istiyordu bölgede ama şu anda sorunları yaratan konuma gelmiş. Bütün komşuları kendisine düşman etmiş.

TÜRKİYE'NİN YAKLAŞIMI BİR HASTALIK

Türk hükümeti neden bu kadar Rojava karşıtlığı yapıyor?

Kürtler şimdiye kadar ne kötülük yapmış Türkiye. Sürekli dost elini uzatıyor. Ama Türkiye bütün planlarının Kürtlerin yok olmasının üzerine kurmuş. Kürtler Türklerle birlikte yaşamak istiyor.

Bu mümkün değil mi?

Biz bunu sürekli dillendiriyoruz ama onlar ısrarla bizi yok etmek istiyor. Bir dönem Hizbullah'ı Kürtlerin başına bela ettiler. Şimdi de DAİŞ'e kullanıyor. Yarın da farklı bir şey çıkarırlar. Nedir bu korku, fobi. Bu bir hastalık.

PEŞMERGENİN KOBANÊ'YE GELMESİ TARİHTE İLKTİR

Başa dönersek, Peşmerge'nin Kobanê'ye gidişi Kürtlerin birliği yolunda neyi ifade ediyor?

Daha önce de Rabia, Til Koçer, Şengal ve diğer birçok bölgede YPG ile peşmerge DAİŞ'e karşı ortak savaştı. Ancak peşmergenin Kobanê ye gelmesi tarihi bir adımdır. Önemlidir. Tarihte ilktir. Böyle gerekiyordu. Benim için tarihi ve önemli bir adımdır. Bu girişimin Kürt savunma birlikleri için ortak bir komutanlığa dönüşmesini istiyoruz.

ORTAK ASKERİ KONSEY VE ULUSAL KONGRE YAPILMALI

Böyle bir girişiminiz var mı?

Biz öyle bir oluşumu umut ediyoruz. YPG, HPG ve Peşmerge güçlerinin ortak bir askeri konseyi olmasını istiyoruz. Bununla birlikte siyasi açıdan ulusal kongrenin de yapılması gerekiyor. Konjonktür bunu gerektiriyor. Şartlar Kürtlere bunu dayatıyor. Hem askeri hem de siyasi bir birliktelik mutlaka olması lazım. Bu olmasa büyük bir eksiklik olur. Bizim için kayıp olur.

KOBANÊ'DE İNSANLIK DEĞERLERİ SAVUNULUYOR

1 Kasım tarihinde bütün dünyada yüzbinlerce insan sokaklara çıktı. PYD olarak bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bugün bu havayı yaratan da Kobanê'deki direniştir. Orada insanlık ve değerler savunuluyor. Sadece Kürtlerin değil bütün insanlığın değerleri savunuluyor. Onun için sadece Kobanê sahip çıkmak biz Kürtlerin görevi değil. Aynı zamanda bütün insanlığın da görevidir. Bunlar sadece Kürtleri değil bir çok batılı gazeteci ve insanın kafasını kestiler. Kürtler buna karşı direniyor. Bunun için bizim için önemli Latin Amerika'dan tutalım Asya'ya kadar Kobanê için sokağa çıkanları kutluyor ve değer veriyoruz.

TÜRKLER OSMANLIYA DÖNMEK İSTİYOR, DEMORATİK DEĞERLERİ KÜRTLER TEMSİL EDİYOR

Ortadoğu'da Kürtleri ne bekliyor?

Arap dünyasında DAİŞ çıktı. Bu örgüt farklı kültür, inanç ve etnisiteleri hedef alıyor. Türklerde Osmanlı'ya dönüş arayışları ve özlemi var. İran hakeza farklı bir şey. Demokratik değerleri bölgedeki Kürtler, Asuri, Süryani ve Hıristiyanlar temsil ediyor.

Kürtler artık Ortadoğu'da bir aktör. Hem de çok önemli bir aktör. Herkesin bunu görmesi gerekiyor. Şimdiye kadar bütün güçler Türkiye, İran ve İran yoluyla Kürtlere yön veriyordu. Ancak şu anda koşullar tamamen değişmiş durumda. Kürtler kendi siyasetin kendisi yapıyor. Eski kalıplar yıkılmıştır. Ama yeni bir siyaset nasıl olacağına dair da hala oturmuş değil. Bunun için ulusal bir birlik ve tek bir ses gerekiyor Kürtler arasında.

Ciddi engel var mı hala?

Güney Kürdistan'da bir hükümet var, bütün parçaları temsil etmiyor. Yine Kuzey Kürdistan'da da öyle. Kürt siyaseti birlik değil. Buna son verilmesi gerekiyor. Eğer birlik oluşursa o zaman bu engeller de ortadan kalkar. O zaman Kürtler kimsenin kontrolüne girmez. Çok daha güçlü bir aktör olacaktır.

KOBANÊ'DE KENTİN YARISINDAN FAZLASI YERLE BİR OLMUŞ DURUMDA

Kobanê ve Şangal'de mülteciler birçok kampta zor koşullarda yaşıyorlar. Onlara herhangi bir devlet yardımı gitmiyor. Bu mülteciler için uluslararası topluma bir çağrınız var mı?

Kobanê’de şu anda kentin yarısında fazla yerle bir olmuş. Yüz binlerce insan kenti terk edip şuanda mülteci konumunda. Bunun altında kalkabilmemiz gerçekten zor. Birazda uluslararası güçlerin yardımı gerekiyor. Bunun için bir girişimin olması şart. Ama sorun yine Türkiye. Dün 900 TIR yardım gitmiş ama bunlardan 3 tanesi bırakılmış. O insanlar akbabalarının, komşularının yanına gitmiş ama Türk hükümeti bizden minnet etmemizi bekliyor.

Türkiye şu anda büyük bir bela haline dönüşmüş. Kötülük yapıyor. İnsani yardımların geçişine izin vermiyor. Kobanê'nin yeni inşası için komitelerin oluşması lazım. Komite oluşması gerekiyor. Çünkü çok sayıda sivil ölmüş. Bunların sayısını bilmiyoruz. Bütün bunların tespiti için bir organize lazım. Bu da bu savaşın sonlamasıyla bağlantılıdır.

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2014, 09:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER