Çin, DSÖ uzmanlarına giriş izni vermedi

Korona virüsü salgınının kökeni araştırmak üzere Çin'in Wuhan kentine gitmeyi planlayan Dünya Sağlık Örgütü ekibi ülkeye alınmadı. Vize sorunu nedeniyle ekibin giriş izni beklediği belirtilirken, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 'hayal kırıklığına uğradıklarını' söyledi.

Çin, DSÖ uzmanlarına giriş izni vermedi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), korona virüsünün kökenini araştırmak üzere bu ay içinde Çin'e gitmesi planlanan 10 kişilik ekip için Çin'den hâlâ ülkeye giriş izni beklediklerini açıkladı. Uzmanlar, salgının başladığı yer kabul edilen Wuhan'a gidip araştırma yapması planlıyordu ancak DSÖ'den yapılan açıklamada, ekibin vize sorunu nedeniyle ülkeye alınmadığı belirtildi. 

DSÖ Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'in vize sürecini tamamlamamış olmasından 'büyük hayal kırıklığına uğradıklarını' söyledi. Hâlihazırda yola çıkmış olan bir yetkilinin, Çin'in izinleri tamamlamaması üzerine geri döndüğü, bir diğerinin ise transfer yaptığı ülkede beklediği açıklandı.

'SÜRECİN HIZLANDIRILACAĞINA DAİR GÜVENCE ALDIK'

Ghebreyesus, dün Cenevre'de yaptığı basın toplantısında üst düzey Çinli yetkililerle temasta olduğunu ve sürecin hızlandırılacağına dair güvence aldığını belirtti. DSÖ'nün Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ise, ekibin geziyi planlamak için Çinli meslektaşlarıyla yakın çalıştığını söyledi. Ryan, "Önümüzdeki saatlerde bu sorunun çözebileceğimize ve ekinin görevine acilen başlayabileceğine inanıyoruz" dedi. 

DSÖ'nün 10 kişilik uluslararası ekibinin bu ay Çin'e giderek virüsün insanlara ilk nasıl bulaştığını incelemesi planlanıyordu. Pekin aylar süren pazarlıklar sonrası aralık ayında DSÖ ekibinin ülkede incelemelerde bulunmasına izin vermişti. 

ÇİN'DE ALTI AY SONRA YENİ VAKALAR

Öte yandan Çin, Pekin yakınlarındaki Hebei eyaletinde altı ay sonra ilk Covid-19 vakalarının görülmesi ardından 'savaş moduna' geçti. Çin'de dün ülke içi kaynaklı tespit edilen 23 pozitif vakanın 20'sinin eyalette görülmesinin ardından, yetkililer korona virüsü testi pozitif çıkanları yakın takibe aldı. (BBC Türkçe)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER