DSÖ'den laboratuvar iddiasına yalanlama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), korona virüsünün Çin'de bir laboratuvarda üretildiğine dair iddiaları yalanladı. DSÖ, geçtiğimiz hafta ABD'nin gündeme getirdiği bu iddiaya kanıt olmadığını açıkladı.

DSÖ'den laboratuvar iddiasına yalanlama
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), korona virüsünün Çin’in Wuhan kentindeki bir viroloji laboratuvarından sızdığına dair son günlerde ABD’nin başını çektiği iddiaları bir kez daha yalanladı. DSÖ Sözcüsü Fadela Chaib, Cenevre’de yaptığı açıklamada, “Elimizdeki bütün kanıtlar, virüsün kaynağının bir hayvan olduğuna, virüsün bir laboratuvarda veya başka bir yerde değiştirilmediğine veya üretilmediğine işaret ediyor” dedi.


Chaib, virüsün ‘çok büyük ihtimalle’ bir hayvandan çıktığını ve tersi yönde bir kanıt bulunmadığını vurguladı. Bununla birlikte, virüsün hayvanlardan insanlara nasıl zıpladığının henüz net olmadığını ekledi.

NE OLMUŞTU?

Amerikan yönetimi geçtiğimiz hafta, virüsün kaynağının araştırıldığını açıklamıştı. Trump yönetimine yakın Fox News kanalı, Çin’in virüsleri tanımlama konusunda ABD’yle yarışmak için projeler yürüttüğünü, yeni korona virüsünün de Wuhan’daki laboratuvardan bu çerçevede dışarı sızdığını öne sürmüştü. Nobel Ödüllü Fransız doktor Luc Montaigner de, virüsün diziliminde HIV virüsünden parçalar bulunduğunu, bu durumun doğal yollardan gerçekleşemeyeceğini savunmuştu.

Ancak bu iddialar, bilim dünyasında yaygın destek bulmuyor. Saygın tıp dergisi Nature’da yayımlanan bir araştırmada, virüsün doğal yollardan evrim geçirerek ortaya çıktığı tespit edilmişti. Çin yönetimi de laboratuvar iddiasını kesin bir dille reddediyor.

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2020, 09:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER