Eczane listeleri iptal: Grip aşısı olabilecekler belli oldu

Covid-19 salgını nedeniyle olağanüstü talep olan grip aşısı Türkiye’ye geldi. Grip aşısı alabilecekler e-Nabız sistemlerine yüklendi. Aşı fiyatı 72.64 lira olarak duyuruldu.

Eczane listeleri iptal: Grip aşısı olabilecekler belli oldu

Korona virüsü salgını nedeniyle, bu kış için grip aşısına talep, geçen yıla göre iki kattan fazla artış gösterdi. Sonbaharla birlikte Türkiye genelinde grip aşısı olmak isteyenler eczanelere giderek adlarını sıraya yazdırmaya başladı. Ancak sistem değişti ve eczanelerde yapılan listeler iptal oldu. Bu yıl grip aşısı olacak kişilere aile hekimleri karar verecek. 72.64 liradan satılacak aşılar renkli reçete kapsamında hastaya özel olacak şekilde eczanelerden temin edilebilecek.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bakanlığımız, geçmiş yıllarda olduğundan daha fazla influenza aşısı temin etmek üzere bağlantılarını sağlamış durumdadır. Ancak tüm dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle belli bir zaman diliminde peyderpey temin edilmektedir. Bu nedenle belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür" denildi.

Açıklamada uygulamaya ilişkin de şu bilgiler verildi:

"1. Vatandaşlarımız risk durumlarını E-nabız sistemi üzerinden öğrenebileceklerdir.
2. İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacaktır. Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacaktır.
3. İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecektir. Eczanenin Reçetem Sistemi’ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi’nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacaktır."

Türkiye'de geçen yıl 1 milyon 150 bin civarında grip aşısı yapıldı. Bu yıl artan talep üzerine 1.5 milyon ve 860 bin adetlik iki ayrı sipariş onaylandı ve depolara sevk edileceği öğrenildi.

YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Aşılar renkli reçete sistemi üzerinden entegre edilecek. Aşılamaya öncelikle kronik hastalıkları bulunanlar ve öncelikli hasta gruplarından başlanması bekleniyor. Uygulama ile ilgili ayrıntılar resmen açıklanmasa da aile hekimleri aşı yapılacakları reçete sistemine girecek. Hasta reçete yönlendirmeye gidecek ve renkli reçete sisteminden oluşan reçetesi de eczane ekranında görülüp işlem yapılıp stoktan aşı istenecek. Depo talebi sistemden teyit ettikten sonra aşıyı sevk edecek.

 Türkiye'de kronik hastalar ve 65 yaş üstü nüfus toplamının 10 milyon kişi civarında olduğu belirtiliyor.  / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER