Prof. Azap: Mevcut vaka kadar korona hastası olabilir

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, korona virüsünün tespitinde sadece PCR testlerine bakmadıklarını söyledi. PCR testinin çok duyarlı olmadığını belirten Azap, olası vakaların daha sonra eklenebileceğini açıkladı.

Prof. Azap: Mevcut vaka kadar korona hastası olabilir
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye’de korona virüsü taşıyan insan sayısının mevcudun iki katı olabileceğini söyledi. Paylaşılan vakaların sadece PCR testi pozitif çıkan hastalar olduğunu belirten Azap, bazı ülkelerin bu yöntemle sayı düzeltmesi yaptığını açıkladı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Azap, Medyascope’tan Fırat Fıstık’a konuştu. Azap, ​Türkiye’de korona virüsü testi negatif çıksa da klinik bulguları virüse işaret eden hastaların da kayıtlarının tutulduğunu açıkladı. Azap, söz konusu hastalara virüslü gibi yaklaşıldığını söyledi.

Bu durumun vaka sayısını 10-20 kat artırmayacağını açıklayan Azap, “Sonuçta testin yakalayamadığı grup. Bizim klinik olarak düşünüp tedavi başladığımız grup eklenecek” derken, bunun da toplam sayıyı en fazla bir kat artıracağını söyledi.

Hastalığın tanısında kullanılan PCR testlerinin çok duyarlı olmadığını hatırlatan Azap, hastanın öyküsündeki ipuçları ve klinik bulguları göz önünde bulundurularak tedaviye başlandığını belirtti. 


Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2020, 18:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER