TTB: Sağlıkçıları korumak için ne yapılacak?

Kahramanmaraş ve Diyarbakır’da iki hekimin daha Covid-19 nedeniyle vefat etmesiyle pandemide ölen hekim sayısı 26’ya, sağlık çalışanı sayısı 52’ye çıktı. Sağlık çalışanlarına yönelik ne tür adımların atıldığını soran Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yazı göndererek, “Bakanlığınızın ağırlaşması beklenen tabloda sağlık çalışanlarını korumak üzere yeni önlemler alıp almadığını, çalışanlarını korumak için neler yaptığını/yapacağını bilmek istiyoruz” dedi.

TTB: Sağlıkçıları korumak için ne yapılacak?
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, iki hekimin daha Covid-19 nedeniyle ölümünün ardından Sağlık Bakanlığı’na sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu koşullara dikkat çeken bir yazı gönderdi.

Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde görev yapan psikiyatri uzmanı Dr. Mustafa Özlü’nün 3 Ağustos’ta ve Diyarbakır’da Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışan Dr. Halil Yücel Kutun’un 4 Ağustos’ta virüs nedeniyle vefatının ardından, Covid-19 nedeniyle ölen hekim sayısının 26’ya, sağlık çalışanı sayısının ise 52’ye ulaştığını belirten TTB, “Acımız büyük, üzüntümüz tarif edilemez düzeydedir” denildi.

‘YENİ ÖNLEMLER ALINDI MI?’

‘Yeniden açılma’ döneminde salgının uyarılarına rağmen kontrol edilemez bir noktaya doğru ilerlediğini belirten tabipler hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının giderek zorlaştığını ifade etti. Sağlık çalışanlarının pandeminin beşinci ayında hala kişisel koruyucu donanıma ulaşmada sorunlar yaşadığını belirten TTB’nin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya gönderdiği yazı şu ifadelerle devam etti:

VERİLERİN TTB İLE PAYLAŞILMASINI İSTEDİK: Türkiye’de Covid-19 salgını sürecinde 5. aya girdiğimiz bu dönemde, sağlık çalışanları yaşamlarını kaybetmekte, halen rutin taramaya ulaşamamakta, ayrıca özveriyle sundukları sağlık hizmeti sırasında halen şiddetle karşılaşmaktadırlar. Bu konuya dikkat çekmek üzere daha önce de Bakanlığınıza yazılar yazdık ve sağlık çalışanlarının Covid-19 ile ilgili verilerinin TTB ile paylaşılmasını istedik.

SALGININ AĞIRLAŞACAĞI ORTADA: Sonbahardan itibaren salgınla ilgili tablonun daha da ağırlaşacağı ortadadır. Bakanlığınızın ağırlaşması beklenen tabloda sağlık çalışanlarını korumak üzere yeni önlemler alıp almadığını, çalışanlarını korumak için neler yaptığını/yapacağını bilmek istiyoruz.

DÜZENLİ TEST YAPILMALI: Tekrar ediyoruz, sağlık çalışanlarına düzenli PCR tarama testi yapılmalıdır. PCR testi negatif ancak, semptomları pozitif olan sağlık çalışanları çalıştırılmamalıdır. Kişisel koruyucu malzemelerdeki eksiklikler giderilmeli ve sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu malzemeye erişimi kolaylaştırılmalıdır. Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabulüne yönelik çalışmalar zaman geçirmeden başlatılmalıdır. Sağlık çalışanlarının maddi kayıp kaygısı olmadan çalışabilmesi için önlemler alınmalıdır. (DUVAR) 

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2020, 20:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER