Özlü: Türkiye'de 250 bine yakın kişi virüs taşıyor

Günlük vaka sayısına aldanılmaması gerektiğini belirten Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü "Türkiye’de aramızda dolaşan, bunların çoğunun da hiçbir şikâyeti yok, aşağı yukarı 215 bin kişi var. Hasta olup dolaşan da 17-18 bin kişi var” dedi.

Özlü: Türkiye'de 250 bine yakın kişi virüs taşıyor
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de korona virüsü vakalarında ciddi bir artış olduğunu ve virüsü taşıyan 250 bine yakın kişi olduğunu söyledi.

CNN Türk canlı yayınına katılan Prof. Dr. Özlü, “Maalesef salgında bir artış trendi görünüyor. Bu hem bizde hem dünyada böyle. Maalesef salgın hız kesmediği gibi artıyor. Önümüzdeki günlerde bayrama ait bulaş zincirinin etkileri de muhtemelen eklenecek. Artışın devam edeceği konusunda endişeliyim” dedi.

‘RASTLADIĞIM HER KİŞİ VİRÜSÜ TAŞIYOR OLABİLİR’

Günlük vaka sayısına aldanılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü sözlerine şöyle devam etti:

Türkiye’de şu anda 250 bine yakın virüsü taşıyan ve bulaştıran kişi var. Şu anda yapılan hesaplar Türkiye’de aramızda dolaşan, bunların çoğunun da hiçbir şikayeti yok, aşağı yukarı 215 bin kişi var. Hasta olup dolaşan da 17-18 bin kişi var. Türkiye’de şu anda virüsü taşıyan ve bulaştıran bu kadar insan var.

Dolayısıyla sokakta, çarşıda, toplu taşımada, restoranda, markette ya da aile içinde, komşu ziyaretinde, düğünde, nişanda, mevlütte, sünnette bulunanlardan birinin pozitif olma olasılığı yüksek. Dolayısıyla hiç farketmeden virüsü alabilirsiniz ya da siz de taşıyıcı olabilirsiniz.

Şu anda hepimiz şöyle düşünmeliyiz; ‘Ben de virüsü taşıyorum, rastladığım her kişi de virüsü taşıyor olabilir.’ 

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI İZİN YAPMIYOR’

Sağlık kapasitesinin aşılması durumu olabilir. Şu an için böyle bir duruma gelmiş sayılmayız. Bizim gözlemlerimiz de o yönde. Hastanelerimizde yoğun bakımda boş yataklarımız var ama bu böyle devam etmeyebilir. Hasta yükü artarsa, özellikle güz mevsiminde diğer solunum yolu hastalıkları da başlarsa vakaların sayısı artarsa elbette o noktaya da ulaşılabilir. Bu bakımdan şimdiden öyleymiş gibi kabul edip dikkatli olmakta fayda var.

Sağlık çalışanları 5-6 aydır büyük bir baskı ve stres altında çalışıyorlar ve izin de yapamadılar. Hasta sayımızı azaltıp onların da bu dönemde dinlenmelerini sağlamalıyız ki güzün daha yoğun bir hasta yükü ortaya çıktığında onlar dinlenmiş olarak işe başlayabilsinler.  / DUVAR


Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2020, 12:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER