İran'da voleybol maçı izlemek isteyen kadına 1 yıl hapis cezası

İran, bir voleybol maçına katılmak istediği gerekçesiyle tutuklanan Ghoncheh Gavami adlı kadına 1 yıl hapis cezası verdi.

İran'da voleybol maçı izlemek isteyen kadına 1 yıl hapis cezası

İran’da milli takımın voleybol maçını izlemek istediği için tutuklanan 25 yaşındaki Ghoncheh Gavami adlı kadın, rejime karşı propaganda suçlamasıyla 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İran’da kadınların futbol ve voleybol karşılaşmalarını izlemesi iki yıl önce yasaklanmıştı.

Reyhane Cebbari’yi idam etmesi nedeniyle uluslararası insan hakları örgütlerinin tepkisini çeken İran,  bu kez bir voleybol maçına katılmak istediği gerekçesiyle tutuklanan Ghoncheh Gavami adlı kadına 1 yıl hapis cezası verdi.

Avukatından yapılan açıklamaya göre 25 yaşındaki yarı İran yarı Britanya vatandaşı Gavami rejime karşı propaganda yapmaktan suçlu bulundu. Avukatı Gavami’nin daha önce sabıka kaydının olmaması nedeniyle cezasının azaltılabileceğini de söyledi.

Londra’da hukuk öğrenimi gören Gavami, 20 Haziran’da İran’nın İtalya ile yaptığı voleybol maçını izlemek için Tahran’daki Azadi Stadyumu’na giden bir grup kadının arasındaydı. Kadınlar tutuklandıktan bir kaç saat sonra serbest bırakılmıştı, ancak yeniden tutuklanan Gavami, Evin Cezaevi’ne gönderilmişti. Gavami tecrit hücresinde tutulması nedeniyle Ekim’de 14 günlük bir açlık grevi yapmıştı.

Uluslararası AF Örgütü Gavami’nin bir an önce serbest bırakılması çağrısı yapmış, sosyal medyada İranlı kadının bırakılması için 700 binden fazla imza toplanmıştı.

İran 2012’de kadınların futbol maçlarının yanı sıra voleybol maçlarını izlemesini yasaklamıştı.

İranlı yetkililer yasağın kadınları erkek taraftarların ahlaka aykırı davranışlarından koruduğunu savunuyor.

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2014, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER