Ezidi Vekil Viyan Dahil: Dünya 73. Katliamda Sesimizi Duydu

Şengal'de Ezidilere erzak dağıtırken düşen helikopterde olan Ezidi vekil Dahil, tedavi gördüğü İstanbul'da Türkiye'ye halkına yardım etme çağrısında bulundu.

Ezidi milletvekili Viyan Dahil'i dünya Irak Parlamentosu'nda halkı için yaptığı yardım çağrısıyla tanıdı.


3 Ağustos'ta IŞİD saldırısı sonucu Şengal dağlarına kaçan binlerce Ezidi'nin kurtarılması için hükümeti göreve davet etmişti, gözyaşlarını tutamayarak.

Dahil, 12 Ağustos'ta dağdan yürüyerek kaçmaya çalışan Ezidilere erzak atan helikopterdeydi, ancak kurtarmak için aldıkları çok fazla insan nedeniyle  helikopter düştü.

Yaralı olarak kendi olanaklarıyla tedavi için İstanbul'a gelen Dahil'i kaldığı hastanede ziyaret ettik.

Sol ayağında kırık ve kaburga zedelenmesi olan Dahil'in sağlık durumu iyi. Ziyaretine HDP vekili Ertuğrul Kürkçü geldi, Dışişleri Ahmet Davutoğlu telefonla aradı. Bugün de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ziyaret etmesi bekleniyor.

Babası da eski Bakan olan Dahil, Şengal doğumlu ancak vekil olması nedeniyle Erbil, Bağdad, Şengal arasında mekik dokuyor.

IŞID'ın ilk saldırısında yerel basının orada olduğunu ancak dünyanın Ezidilerin sesini duymadığını belirten Dahil, "İki gün boyunca sürekli telefonla beni arıyorlardı. Katledilen insanlar, tecavüze uğrayan, kaçırılan kadınlar ve susuzluktan ölen çocuklar. O duygularla bunu duyurmak için mecliste o konuşmayı yaptım" diyor.

Ve tarihi boyunca 72 katliama uğrayan Ezidi halkının ancak 73. katliamda dünyaya sesini duyurup soykırımı engellediklerini söylüyor, üzgün bir şekilde.

Türkiye kamplara yerleştirmeli

Dahil, acilen dağdan kaçmaya çalışan insanlara yardım edilmesi gerektiğini söylüyor.  

"Benim helikopterde olduğum gün Habur'dan her gün 3-4 helikopter erzak götürüyordu. Durumu acil olanları da Habur sınırına götürüyordu. Biz Habur'dan 25 dakikalık bir sürede gittik, 15 dakika kalabildik. Dönerken de kaza oldu. Birinci öncelik dağdaki Ezidilere ölmeyecekleri kadar gıda yardımı yapmak. İkincisi ise dağdan o insanları kurtarmak. Şu anda kaçırılan kadınların son durumlarını bile bilmiyoruz."

Türkiye'ye seslenen Dahil, "Şu anda iki sınırda da çok yoğun bir nüfus var. Bu kişilerin kamplara yerleştirilmesi için gerekli yardımların yapılması hem insanidir, hem de uluslararası ilişkiler için gereklidir" diyor.

"Şengal Ezidileri koruyan, kucaklayan, büyüten, besleyen, inançlarını yaşayabildikleri bir yerdir diyen Dahil, "Bugünkü koşullarda Ezidilerin Şengal'e dönme imkanı yok. Sonrasını bilmiyoruz" diyerek bitiriyor sözlerini. 

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2014, 11:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER