Barolardan Zaho'daki saldırıya tepki

Duhok'un Zaho ilçesinde 9 kişinin öldüğü, 30’dan fazla kişinin yaralandığı bombardımanı kınayan bölge baroları, sorumluların tespit edilip cezalandırılması çağrısında bulundu.

Barolardan Zaho'daki saldırıya tepki

Duhok’un Zaho ilçesinde 9 kişinin öldüğü, 30’dan fazla kişinin yaralandığı bombardımanı kınayan bölge baroları, sorumluların tespit edilip cezalandırılması çağrısında bulundu.

Diyarbakır, Van, Siirt, Urfa, Şırnak, Batman, Bingöl ve Hakkari baroları, Zaho’da sivillerin hedef alındığı yapılan bombardımana ilişkin birer açıklama yaptı.

Diyarbakır Barosu’nun açıklamasında, aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin yaşamını yitirdiği belirtilierek, şunlar ifade edildi:

 “Kürdistan Federe Bölgesinin Zaho ilçesinde TSK’nın bombardımanıyla, içlerinde çocukların da olduğu siviller hayatını kaybetmiştir. Roboski’de olduğu gibi söz konusu Kürtler olunca insancıl hukuk değersizleşiyor. Yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Kürdistan’a başsağlığı diliyoruz. Diyarbakır Barosu,  sivillerin yaşamına mal olan bu saldırılarla ilgili sorumluların tespiti ve cezalandırılması için gerekli suç duyurularında bulunacak ve etkin bir hukuki sürecin takipçisi olacaktır.”

Van Barosu, #Zaxo etiketi ile sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

“Irak ve Kürdistan Federe hükümet yetkilileri ile uluslararası alanda yapılan açıklamalara göre Kürdistan Federe Bölgesi Zaxo’da TSK’nın bombardımanıyla, içlerinde çocukların da olduğu 8 sivilin hayatını kaybettiği, 23 sivilin ise yaralandığı belirtilmiştir.

T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise olayın TSK tarafından gerçekleştirilmediği belirtilerek, faillerin tespiti için işbirliğine hazır olunduğu belirtilmiştir,

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise yapılan araştırma neticesinde saldırının Türkiye tarafından gerçekleştirildiğinin netleştiği ifade edilmiş, Irak ve Kürdistan Federe Bölgesinde Türkiye’ye ait elçilikler önünde protestoların da yaşandığı öğrenilmiştir.

İkinci Roboski olarak hafızalara kazınacak olan, sivillere yönelik yaşam hakkının ağır bir şekilde ihlal edildiği saldırıyı kınıyoruz. Saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Federe Kürdistan Bölgesi'ne başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Zaxo’da yaşam hakkının ağır bir şekilde ihlal edilerek, sivillerin ölümlerine sebep olan saldırıyla ilgili sorumluların tespiti ve cezalandırılması ile yaşanabilecek ağır provakasyon ve olayların önüne geçebilmek için, ulusal ve uluslararası makamların derhal etkili ve tarafsız soruşturma yürütmesini talep ediyor, bu vahim olayın ve hukuki sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.”

Siirt Barosu’nun açıklamasında ise, “Sivillere yönelik yaşam hakkının ağır bir şekilde ihlaline yönelik saldırıyı kınıyoruz.  Olayda yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Federe Kürdistan Bölgesi'ne başsağlığı diliyoruz. Saldırıda yaralananlara ise acil şifalar diliyoruz” denildi.

Açıklamada, “Yaşam hakkının ağır bir şekilde ihlal edildiği, sivil ölümlerine sebep olan saldırı ilgili sorumluların tespiti ve cezalandırılması için, yargısal makamların etkili ve tarafsız soruşturma yürütmesini talep ediyoruz. Bu vahim olayın ve hukuki sürecin takipçisi olacağımızı bildiririz” ifadelerine yer verildi.

Batman, Urfa, Şırnak, Bingöl ve Hakkari baroları da sosyal medya üzerinden benzer açıklamalar yaptı.

Zaho’daki saldırıda 9 sivil öldü, 31 kişi yaralandı

Zaho ilçesi Derkar kasabasına bağlı Perex turistik köyü dün öğlen saatlerinde havan topları ile bombalandı.

Köye isabet eden dört top mermisi, 9 kişinin ölümüne, 31 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Hayatını kaybedenlerin tamamının bölgeye piknik için giden Irak’lı turistler olduğu bildirildi.

Bölgede incelemelerde bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin bombardımanın Türkiye tarafından yapıldığını belirterek, “Türkiye, Irak'taki askeri operasyonlarını durdurmalı, Irak halkından özür dilemeli, şehit ve yaralıların ailelerine tazminat ödemelidir" dedi.

Kürdistan Bölgesi yönetimi de saldırıyı sert bir dille kınadı.

Ancak Türkiye Dışişleri Bakanlığı, saldırının “PKK kaynaklı” olduğunu değerlendirdiklerini belirten bir açıklama yaparak, “Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır” açıklamasını yaptı.

RUDAW

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER